Εθνική ντροπή, Αποκάλυψη, καταστροφή -Οργή ΜΜΕ και φιλάθλων για τον αποκλεισμό της Ιταλίας από το Μουντιάλ - iefimerida.gr

Εθνική ντροπή, Αποκάλυψη, καταστροφή -Οργή ΜΜΕ και φιλάθλων για τον αποκλεισμό της Ιταλίας από το Μουντιάλ

Οργή στην Ιταλία για τον αποκλεισμό από το Μουντιάλ (Φωτογραφία: AP/ Luca Bruno)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, τα social media και καφέ, η οργή είναι διάχυτη. Οι Ιταλοί αδυνατούν να πιστέψουν ότι η εθνική τους ομάδα θα απουσιάσει από το Μουντιάλ για πρώτη φορά έπειτα από έξι δεκαετίες.

Οι ιταλικές εφημερίδες έδωσαν το στίγμα στους τίτλους και τα κεντρικά άρθρα τους. «Το τέλος» έγραφε το πρωτοσέλιδο της Gazzetta dello Sport. «Αποκάλυψη» ήταν ο τίτλος της La Stampa. «Εθνική ντροπή», ήταν για την Il Messaggero ο αποκλεισμός από τη Σουηδία στα μπαράζ. «Ολοι έξω», ο τίτλος της Corriere dello Sport.

«Αυτή είναι μία από τις πιο μαύρες σελίδες της αθλητικής ιστορίας μας. Ενα βίαιο χαστούκι και ανυπολόγιστη βλάβη για μία χώρα που ζει κι αναπνέει για το ποδόσφαιρο», έγραψε στο πρωτοσέλιδο άρθρο του ο διευθυντής της Gazzetta, Αντρέα Μόντι. Στο ρεπορτάζ για την αναμέτρηση, ο ομοσπονδιακός τεχνικός Τζιαν Πιερό Βεντούρα χαρακτηρίζεται ως ένας από τους χειρότερους προπονητές της εθνικής ομάδας, αν όχι ο χειρότερος.

«Σε μόλις λίγους μήνες, θα παρακολουθήσουμε το Μουντιάλ για όλους τους άλλους. Για πρώτη φορά έπειτα από 60 χρόνια θα είμαστε απ' έξω. Είναι μια ανυπόφορη ποδοσφαιρική ντροπή, μία ανεξίτηλη ρετσινιά», γράφει το κεντρικό άρθρο της Corriere dello Sport.

Εθνική ντροπή, Αποκάλυψη, καταστροφή -Οργή ΜΜΕ και φιλάθλων για τον αποκλεισμό της Ιταλίας από το Μουντιάλ | iefimerida.gr 0


Τα ιταλικά πρωτοσέλιδα (ΑP)

Το οικονομικό κόστος

Ο πρώην πρόεδρος της ιταλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας και της Ολυμπιακής Επιτροπής της χώρας, Φράνκο Καράρο, εκτιμά ότι ο αποκλεισμός θα κοστίσει στη χώρα 500-600 εκατ. ευρώ. «Αν υπολογίσεις και τον έμμεσο αντίκτυπο, σίγουρα θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ», πρόσθεσε.

Η La Repubblica θύμισε ότι οι αγορές τηλεοράσεων αυξήθηκαν κατά 4% όταν η Ιταλία έπαιξε στο περσινό Euro. Αν η ομάδα είχε προκριθεί στο Μουντιάλ, το κόστος για τα εγχώρια τηλεοπτικά δικαιώματα της διοργάνωσης υπολογίζονταν στα 175 εκατ. ευρώ. Τώρα θα πέσουν ακόμη και στο μισό ποσό. Επίσης πιθανότατα θα επανεξεταστεί το συμβόλαιο της ομάδας με την Puma, της τάξεως των 18,7 εκατ. ευρώ ανά σεζόν.

Συνέπειες θα υπάρξουν πιθανόν και στη «βιομηχανία» του στοιχήματος στην Ιταλία, όπου τα στοιχήματα αποφέρουν 140 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο, σύμφωνα με την Repubblica.

«Τι θα κάνουμε το καλοκαίρι;»

Οι οργισμένοι και απογοητευμένοι φίλαθλοι προσπαθούν από το βράδυ της Δευτέρας να απαντήσουν σε ένα ερώτημα. Τι θα κάνουν οι ίδιοι το ερχόμενο καλοκαίρι, όταν οι υπόλοιπες ομάδες θα αγωνίζονται στη Ρωσία για το Μουντιάλ.

«Κανένας δεν έκλαψε. Τα τελευταία δύο χρόνια παίζουν άσχημα, οπότε δεν άξιζαν να πάνε στο Μουντιάλ», δήλωσε στον Guardian ο Μαρτσέλο Μενκαρέλι. Παρόλα αυτά, ο συνταξιούχος παραδέχθηκε ότι είχε έναν κόμπο στον λαιμό όταν τελείωσε το δεύτερο ματς των μπαράζ με τη Σουηδία. Την τελευταία φορά που η Ιταλία δεν είχε πάει στο Μουντιάλ, το 1958, εκείνος ήταν παιδί.

«Είμαι στεναχωρημένος γιατί δεν έχω ιδέα τι θα κάνω από τις 14 Ιουνίου έως τις 15 Ιουλίου την επόμενη χρονιά», είπε από την πλευρά του ο φίλος του, Ρικάρντο Τζιοβανέλα, αναφερόμενος στο διάστημα διεξαγωγής του Μουντιάλ. «Χωρίς Ιταλία, το Μουντιάλ δεν είναι ίδιο για μένα. Δεν θα το παρακολουθήσω», συμπλήρωσε.

Δεν είναι ο μόνος που νιώθει έτσι. «Τι διάολο θα κάνουμε το ερχόμενο καλοκαίρι;», έγραψε στο Twitter ο ηθοποιός και παρουσιαστής Πάολο Ρουφίνι.

Ο χάκερ και οι μετανάστες

Ανάμεσα στα tweet της οργής και της θλίψης, οι Ιταλοί προσπαθούσαν να βρουν στα social media μία άλλη εξήγηση για τον αποκλεισμό, πέρα από την εμφάνιση της εθνικής τους ομάδας.

Κάποιοι θυμήθηκαν μία δήλωση του Ματέο Ρέντσι, το 2015, όταν ο τότε πρωθυπουργός της Ιταλίας είχε πει στον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι θέλει να κερδίσει η Ιταλία το Μουντιάλ της Ρωσίας. Κάποιοι έφτασαν στο σημείο να αποδώσουν τον αποκλεισμό σε Ρώσο χάκερ.

Αλλοι βρήκαν ευκαιρία να συνδέσουν το γεγονός με την υπερβολική εισροή μεταναστών στη χώρα. Για αυτούς, το τελευταίο έχει ως αποτέλεσμα περισσότερους ξένους παίκτες, που ευθύνονται για τον ποδοσφαιρικό θάνατο της Ιταλίας.

Πληροφορίες: Associated Press, BBC, Guardian

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ιταλία Μουντιάλ αποκλεισμός
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ