H «ασιατική χειραψία» μπέρδεψε τον Τραμπ... [εικόνες & βίντεο] - iefimerida.gr

H «ασιατική χειραψία» μπέρδεψε τον Τραμπ... [εικόνες & βίντεο]

H σταυρωτή χειραψία... παίδεψε τον Ντόναλντ Τραμπ (Φωτογραφία: ΑΡ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι γνωστός για τις παρατεταμένες, ενίοτε «επιθετικές» χειραψίες του με άλλους ηγέτες.

Αλλά στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασαίας (ASEAN) τα βρήκε λίγο σκούρα με μια... αλλιώτικη χειραψία.

H  «ασιατική χειραψία» μπέρδεψε τον Τραμπ... [εικόνες & βίντεο]  | iefimerida.gr 0

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ παρέστη στην εναρκτήρια τελετή της συνόδου, που ξεκίνησε εν πομπή και παρατάξει με μια οικογενειακή φωτογραφία των ηγετών, οι οποίοι στη συνέχεια κλήθηκαν να λάβουν μέρος στην «παραδοσιακή» για την ASEAN σταυρωτή χειραψία. Οι οδηγίες του τελετάρχη μπέρδεψαν προς στιγμήν τον Τραμπ, ο οποίος σταύρωσε απλώς τα χέρια του μπροστά του.

H  «ασιατική χειραψία» μπέρδεψε τον Τραμπ... [εικόνες & βίντεο]  | iefimerida.gr 1

Στη συνέχεια, κοιτώντας γύρω του, στράφηκε προς τους ηγέτες που τον περιστοίχιζαν, τον Βιετναμέζο πρωθυπουργό Νγκουγιέν Σουάν Φουκ στα δεξιά του και τον πρόεδρο των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε στα αριστερά του και απλώς εξέτεινε τα χέρια του προς τα μπροστά για να διαπιστώσει ότι ούτε έτσι γινόταν η χειραψία.

H  «ασιατική χειραψία» μπέρδεψε τον Τραμπ... [εικόνες & βίντεο]  | iefimerida.gr 2

Τότε γέλασε, σταύρωσε τα χέρια του και τα εξέτεινε προς τις σωστές πλευρές.

H  «ασιατική χειραψία» μπέρδεψε τον Τραμπ... [εικόνες & βίντεο]  | iefimerida.gr 3

Στην αρχή έκανε μια γκριμάτσα όταν αναγκάστηκε να γείρει για να φθάσει τα χέρια των δύο κοντύτερων ηγετών δίπλα του και μετά μ’ ένα παρατραβηγμένο χαμόγελο έπιασε τα χέρια τους...

Δείτε την επίμαχη σκηνή στο τρίτο λεπτό από την έναρξη του παρακάτω βίντεο:

Οι χειραψίες το σήμα κατατεθέν του Τραμπ

Η ατζέντα της σημερινής μέρας του Τραμπ προβλέπει συνομιλίες με τον Φιλιππινέζο ομόλογό του, Ντουτέρτε, τον Αυστραλό πρωθυπουργό Μάλκολμ Τέρνμπουλ και τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι. Αρχικά ο Τραμπ ήταν να αναχωρήσει σήμερα από τη Μανίλα για την Ουάσιγκτον, αλλά επειδή αυτό προκάλεσε αρνητικά σχόλια (ότι θα εγκατέλειπε δηλαδή στα κρύα του λουτρού τους άλλους ηγέτες αδιαφορώντας για τις εργασίες της συνόδου) άλλαξε το πρόγραμμά του.

Στη διάρκεια τη πολυήμερης περιοδείας του στην ανατολική Ασία ο Τραμπ επισκέφθηκε μεταξύ άλλων την Κίνα και τη Νότιο Κορέα με βασικά θέματα στην ατζέντα το βορειοκορεατικό και το εμπόριο.

H  «ασιατική χειραψία» μπέρδεψε τον Τραμπ... [εικόνες & βίντεο]  | iefimerida.gr 4

Οι παρατεταμένες, «δυναμικές» χειραψίες του Τραμπ -κατά τις οποίες τραβά συχνά προς το μέρος του τον συνομιλητή του- έχουν γίνει κατά κάποιον τρόπο σήμα κατατεθέν του τον πρώτο χρόνο της προεδρικής του θητείας. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε είχε μείνει άναυδος την πρώτη φορά, ενώ στη χειραψία με τον Εμανουέλ Μακρόν, ο Γάλλος πρόεδρος ήταν καλά ... διαβασμένος και έσφιξε πολύ δυνατά το χέρι του Αμερικανού ομολόγου του.

«Ο Τραμπ φαίνεται ότι νιώθει άνετα παρέα με δικτάτορες»

Όσον αφορά στην εσωτερική πολιτική κατάσταση στις Φιλιππίνες ο Λευκός Οίκος άφησε να εννοηθεί ότι ο Τραμπ δεν θα θίξει δημοσίως το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά πιθανώς στην κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Ροντρίγκο Ντουτέρτε, ο οποίος δέχεται σφοδρή κριτική για τον αμείλικτο πόλεμο που έχει εξαπολύσει κατά των διακινητών ναρκωτικών, ενθαρρύνοντας αστυνομικούς και άλλους να πυροβολούν στο ψαχνό. Σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης των Φιλιππίνων πάνω από 3.000 άνθρωποι έχουν χάσει τις ζωές τους από τον Μάιο του 2016 που ανέλαβε πρόεδρος της χώρας ο Ντουτέρτε, ενώ ανθρωπιστικές οργανώσεις θεωρούν ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι τριπλάσιος.

H  «ασιατική χειραψία» μπέρδεψε τον Τραμπ... [εικόνες & βίντεο]  | iefimerida.gr 5

Ειδικοί επέκριναν τον Τραμπ επειδή δεν έστειλε πριν τη συνάντησή του με τον Ντουτέρτε μήνυμα καταδίκης στη Μανίλα για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις υπόπτων για εμπορία ναρκωτικών. «Ο Τραμπ φαίνεται ότι νιώθει άνετα παρέα με δικτάτορες», είπε ο Μάικ Σίνοϊ, του Σινο-αμερικανικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας.

Στη συνάντηση με τον Ινδό πρωθυπουργό Μόντι ο Τραμπ αναμένεται να αναπτύξει το όραμά του για μια ζώνη εμπορίου Ινδικού-Ειρηνικού Ωκεανού, η οποία θα έχει ως στόχο να φρενάρει την επιρροή της Κίνας.

Η εμφάνιση του Τραμπ στην ASEAN επισκιάστηκε από τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του για τη Ρωσία και την καταγγελλόμενη επιρροή της στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016. Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος είπε από τη μία ότι πιστεύει τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, που κάνουν λόγο για εμπλοκή της Μόσχας, από την άλλη, όμως, τόνισε ότι δέχεται αυτό που του είπε ο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι δεν αναμείχθηκε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ