Εκλογές για τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς: Πού και πώς θα ψηφίσετε, όλα όσα πρέπει να ξέρετε - iefimerida.gr

Εκλογές για τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς: Πού και πώς θα ψηφίσετε, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Φωτογραφία: Intimenews/ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την Κυριακή 12 Νοεμβρίου διεξάγεται ο πρώτος γύρος για την εκλογή του επικεφαλής του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς.

Ο δεύτερος γύρος, αν χρειαστεί, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Νοεμβρίου. Υποψήφιοι είναι (με αλφαβητική σειρά) οι: Νίκος Ανδρουλάκης, Κωνσταντίνος Γάτσιος, Φώφη Γεννηματα, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης, Γιάννης Μανιάτης, Απόστολος Πόντας, Γιάννης Ραγκούσης και Δημήτρης Τζιώτης.

Για να εκλεγεί στον πρώτο γύρο νικητής, σύμφωνα με τους κανόνες που έχουν συμφωνηθεί, χρειάζεται να συγκεντρώσει το 50%+1 των έγκυρων ψήφων. Αν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει το ποσοστό αυτό, οι δύο πρώτοι σε ψήφους υποψήφιοι θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο. Νικητής θα αναδειχθεί ο υποψήφιος που συγκέντρωσε τις περισσότερες έγκυρες ψήφους, όσες κι αν είναι αυτές.

Εκλογικά κέντρα

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στα Εκλογικά Κέντρα που έχει καθορίσει η Ανεξάρτητη Επιτροπή Διαδικασιών και Δεοντολογίας (ΑΕΔΔ), βάσει των προτάσεων των Νομαρχιακών Οργανώσεων Εμπιστοσύνης (ΝΟΕ).

Σε Εκλογικά Κέντρα μεγάλων πόλεων μπορεί να λειτουργήσουν περισσότερα Εκλογικά Τμήματα.

Δείτε εδώ όλα τα εκλογικά κέντρα εντός Ελλάδος

Δείτε εδώ όλα τα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού

Εναρξη και λήξη ψηφοφορίας

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Ειδικά στις 12 Νοεμβρίου, στην περιοχή του Δήμου Αθηναίων και σε Δήμους όμορους της Μαραθώνιας διαδρομής, η ψηφοφορία θα λήξει μια ώρα αργότερα, στις 9 το βράδυ.

Στα Εκλογικά Κέντρα του εξωτερικού, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σύμφωνα με το ωράριο που θα ανακοινωθεί με ειδική εγκύκλιο της ΑΕΔΔ.

Δικαίωμα ψήφου

Δικαίωμα ψήφου έχουν οι προσερχόμενοι πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο.

Για να ψηφίσουν οι προσερχόμενοι, εκτός των προεγγραφέντων, οφείλουν να επιδεικνύουν ταυτότητα ή διαβατήριο, να συμπληρώνουν και υπογράφουν την προβλεπόμενη αίτηση/δήλωση και να καταβάλουν ως εισφορά/δωρεά για την κάλυψη της δαπάνης της ψηφοφορίας το ποσό των τριών(3) Ευρώ κατ’ ελάχιστο.

Στον δεύτερο γύρο (19.11.2017), δικαίωμα ψήφου έχουν μόνον όσοι εκλογείς ψήφισαν στον πρώτο (12.11.2017). Οι επιθυμούντες να ψηφίσουν μπορούν να προσέλθουν σε οποιοδήποτε Εκλογικό Τμήμα. Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης, ο Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής μπορεί να συστήσει στους ενδιαφερόμενους να ψηφίσουν σε παραπλήσιο Εκλογικό Τμήμα.

Διαδικασία ψηφοφορίας

Η διαδικασία της ψηφοφορίας περιλαμβάνει τέσερις(4) στάσεις, τις ακόλουθες:

  • Στην πρώτη στάση, σε τραπεζάκι που βρίσκεται στην είσοδο του Εκλογικού Τμήματος, εθελοντής τον οποίο επιλέγει γι’ αυτή τη δουλειά ο ΥΕΚ, καλεί κάθε προσερχόμενο να συμπληρώσει αίτηση/δήλωση για τη συμμετοχή του στην ψηφοφορία. Γι’ αυτό τον σκοπό τον ερωτά αν επιθυμεί απλώς να ψηφίσει ή, επί πλέον, και να μετάσχει στη διαδικασία που θα ακολουθήσει, μετά την εκλογή του νέου επικεφαλής, για την ίδρυση του νέου πολιτικού φορέα. Αναλόγως της απαντήσεως, του παραδίδει για συμπλήρωση την αντίστοιχη αίτηση/δήλωση (Παράρτημα Β’). Αμέσως μετά, στο ίδιο τραπεζάκι, ο ψηφοφόρος καταβάλλει εισφορά τριών(3) ευρώ κατ’ ελάχιστο και ο εθελοντής που ασκεί χρέη ταμία αποκόπτει από το στέλεχος και του παραδίδει αντίστοιχη απόδειξη.
  • Στην δεύτερη στάση, ο ψηφοφόρος προσέρχεται ενώπιον της Εφορευτικής Επιτροπής και παραδίδει στον Πρόεδρό της είτε την συμπληρωμένη αίτηση/δήλωση, είτε το έντυπο προεγγραφής. Ταυτόχρονα του παραδίδει ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς και την απόδειξη για την καταβολή της ελάχιστης εισφοράς του των τριών(3) Ευρώ. Ακολούθως, αφού ο Πρόεδρος βεβαιώσει την ταυτοπροσωπία, ο χειριστής εντοπίζει τον ψηφοφόρο στην ταμπλέτα και, συγκεκριμένα, στον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο, από τον οποίο και τον διαγράφει ηλεκτρονικά. Σε περίπτωση που, για οποιοδήποτε λόγο, ο ψηφοφόρος δεν εντοπισθεί στον Εθνικό Εκλογικό κατάλογο, ακολουθείται η διαδικασία που περιγράφεται στο Παράρτημα Γ’. Κατόπιν, ο Γραμματέας αναγράφει στην αίτηση/δήλωση τον αριθμό διαπίστευσης του ψηφοφόρου και την τοποθετεί σε διαφορετικό φάκελο αν πρόκειται για (απλό) ψηφοφόρο και διαφορετικό αν πρόκειται για πρόσωπο που επιθυμεί να συμμετάσχει στην διαδικασία για την ίδρυση του νέου πολιτικού φορέα. Ο Γραμματέας αναγράφει επίσης τα στοιχεία του ψηφοφόρου (επώνυμο, όνομα και ΑΔΤ) στην κατάσταση ψηφισάντων, την οποία και ο ψηφοφόρος υπογράφει παραπλεύρως του ονόματός του. Τότε μόνον παραδίδεται στον ψηφοφόρο το ένα και μοναδικό ψηφοδέλτιο (Παράρτημα Δ’), και α φάκελος.
  • Στην τρίτη στάση, ο ψηφοφόρος μεταβαίνει πίσω από το παραβάν και σημειώνει στο ψηφοδέλτιο έναν το πολύ σταυρό προτίμησης. Εν συνεχεία, τοποθετεί το ψηφοδέλτιο στον φάκελο και, αφού τον κλείσει, κατευθύνεται προς τον Πρόεδρο, ο οποίος τον σφραγίζει και τον μονογράφει. Τότε μόνον, ο ψηφοφόρος ρίχνει το ψηφοδέλτιο στην κάλπη κατά τρόπο εμφανή, ενώπιον του Προέδρου.
  • Του επιστρέφεται η ταυτότητα ή το διαβατήριό του και η διαδικασία ολοκληρώνεται (τέταρτη στάση).

Τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής, οι εκπρόσωποι και οι εθελοντές μπορούν να ψηφίσουν στο Εκλογικό Τμήμα όπου παρέχουν τις υπηρεσίες τους.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ

Γεννηματά: Ας κάνουμε τη 12η Νοεμβρίου, γιορτή της Δημοκρατίας

Μήνυμα για τις εσωκομματικές εκλογές της Κυριακής στέλνει, με αποκλειστική της δήλωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Με τη δήλωσή της η Φώφη Γεννηματά καλεί σε «προσκλητήριο ενότητας» και ζητά να γίνει «η 12η Νοεμβρίου γιορτή της Δημοκρατίας».

«Η συμμετοχή είναι εγγύηση ενότητας, είναι μήνυμα αντίστασης στον κατήφορο της κυβέρνησης, μήνυμα αντίδρασης στη λιτότητα και τη συντήρηση. Αλλά είναι και μήνυμα ελπίδας, αισιοδοξίας, εθνικής αυτοπεποίθησης. Ας κάνουμε τη 12η Νοέμβρη γιορτή της Δημοκρατίας. Τολμάμε για τη χώρα, τολμάμε για την Παράταξη» δήλωσε η Φώφη Γεννηματά.

Θεοδωράκης: Η μαζική συμμετοχή στις κάλπες θα στείλει ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση
Η μαζική συμμετοχή των πολιτών στις κάλπες για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας της Κεντροαριστεράς μπορεί να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση, κόντρα στον «αυταρχισμό» , στο «λαϊκισμό», στη «δημαγωγία» και στις «ιδεοληψίες», τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, σε δηλώσεις του, στη Θεσσαλονίκη.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού και υποψήφιος για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς επεσήμανε ότι η εκλογή της Κυριακής μπορεί να μετατραπεί σε «δημοψήφισμα για όλα αυτά που ζούμε αυτή την εποχή», σε απάντηση στον «αυταρχισμό και στη συμπεριφορά που επιδεικνύει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση», καθώς και σε ένα «καλό μήνυμα» προς αυτήν, «εάν διακόσιες, τριακόσιες χιλιάδες κόσμου ψηφίσει έναν άνθρωπο, που είναι κόντρα στο λαϊκισμό, στη δημαγωγία, στις ιδεοληψίες».

«Η χαρά μου είναι μεγάλη που είμαι στη Θεσσαλονίκη. Ο κόσμος μου δίνει δύναμη. Νομίζω ότι θα έχουμε πολύ μεγάλη προσέλευση στις κάλπες την Κυριακή» τόνισε ο κ. Θεοδωράκης και πρόσθεσε :

«Καλώ τον κόσμο να αποφασίσει να συμμετέχει για έναν επιπλέον λόγο. Πρέπει να δώσουμε μια απάντηση στον αυταρχισμό και στη συμπεριφορά που επιδεικνύει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση. Μπορούμε να μετατρέψουμε αυτήν την εκλογή, την εκλογή της Κυριακής και σε ένα δημοψήφισμα για όλα αυτά που ζούμε αυτή την εποχή. Θα είναι ένα καλό μήνυμα για την κυβέρνηση, αν αύριο, 200.000 κόσμου, 300.000 κόσμου ψηφίσει έναν άνθρωπο, που είναι κόντρα στο λαϊκισμό, στη δημαγωγία, στις ιδεοληψίες».
Ο επικεφαλής του Ποταμιού, θα ψηφίσει αύριο στις 12 το μεσημέρι στην Αγία Βαρβάρα, τον τόπο που μεγάλωσε (1ο ΚΑΠΗ Αγίας Βαρβάρας, Καλατζάκου 7).

Καμίνης: Την Κυριακή μιλάει η κοινωνία και τελειώνουμε με τους μηχανισμούς
Την Κέρκυρα επέλεξε για να ολοκληρώσει την προεκλογική του περιοδεία, ο υποψήφιος πρόεδρος του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης. «Την Κυριακή μιλάει η κοινωνία και τελειώνουμε με τους μηχανισμούς», τόνισε στους παρευρισκόμενους στην κεντρική του ομιλία που πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κέρκυρας.
Ερωτηθείς, νωρίτερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου,εάν ο αριθμός των ψηφοφόρων που θα ανταποκριθούν στην κάλπη είναι αυτός που θα δώσει την ισχύ στο νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, ο κ. Καμίνης απάντησε ότι «όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των πολιτών που θα συμμετάσχουν, τόσο ευρύτερη θα είναι και η νομιμοποίηση του εγχειρήματος, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η βούληση του κόσμου μας να προχωρήσουμε γρήγορα προς το ενιαίο κόμμα».

Παράλληλα εξέφρασε την αισιοδοξία του για την ανταπόκριση των ψηφοφόρων, επισημαίνοντας ότι κατά τη διάρκεια της περιοδείας του, τους τελευταίους δύο μήνες, έχει δει ότι υπάρχει ένα αυθεντικό κίνημα ανθρώπων που εντάσσονται στον μεσαίο, «μετριοπαθή χώρο» όπως τον χαρακτήρισε, στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, που ζητούν «επιτέλους να μπορέσει να εκφραστεί η κοινωνία αυθεντικά».

«Θέλουν αυτό να γίνει, όχι μέσα από κομματικούς μηχανισμούς και κομματικούς στρατούς. Πρέπει επιτέλους ο κόσμος του χώρου αυτού να αποκτήσει την αυτονομία του. Στις 12 Νοεμβρίου πρέπει να προχωρήσουμε όλοι ενωμένοι, να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο κόμμα ενιαίο, ένα κόμμα που θα δώσει διέξοδο απέναντι στο δίπολο της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, που κρατάνε την χώρα διχασμένη και την οικονομία της καθηλωμένη . Η ψήφος στις 12 Νοεμβρίου, δεν θα είναι ψήφος μόνο για ένα πρόσωπο - θα είναι για κάτι πάρα πολύ ευρύτερο. Θα είναι για τη δημιουργία ενός πολιτικού κόμματος, το οποίο θα φέρει μία μεγάλη ανατροπή στην πολιτική ζωή της χώρας» σχολίασε ο υποψήφιος πρόεδρος του νέου φορέα.

Ανδρουλάκης: Αν μας τιμήσει ο λαός, θα κάνουμε συμφωνία χωρίς ψευτοδιλήμματα
Το νησί της Ρόδου επέλεξε για το τέλος του προεκλογικού του αγώνα ο υποψήφιος για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς, κ. Νίκος Ανδρουλάκης, όπου και θα ψηφίσει αύριο το πρωί στις 9.30 στο εκλογικό κέντρο του Ροδινιού στην πόλη της Ρόδου.
Το βράδυ μίλησε σε συγκέντρωση υποστηρικτών του, όπου υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ότι «το εγχείρημα αυτό δεν είναι κομματικό», τονίζοντας, ότι η Ελλάδα έχει εισέλθει σε άλλη εποχή. Εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, για την στάση που τηρεί στο ασφαλιστικό, στις συντάξεις και στο ζήτημα των μνημονίων, ενώ τόνισε, πως τα πράγματα θα βρουν τον δρόμο τους αργά η γρήγορα.

«Πολλοί μας ρωτούν με ποιους θα κυβερνήσετε και εγώ απαντώ, ότι εάν μας τιμήσει ο λαός, θα κάνουμε μια σοβαρή συμφωνία χωρίς ψευτοδιλήμματα» ανέφερε επίσης ο κ. Ανδρουλάκης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κεντροαριστερά Εκλογές κέντρα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ