Θύελλα αντιδράσεων στη Στοκχόλμη -Το μετρό γέμισε με αφίσες από γυναίκες που έχουν περίοδο [εικόνες] - iefimerida.gr

Θύελλα αντιδράσεων στη Στοκχόλμη -Το μετρό γέμισε με αφίσες από γυναίκες που έχουν περίοδο [εικόνες]

Twitter
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εδώ και λίγες ημέρες η σοβαροφάνεια και ο πουριτανισμός των κατοίκων της Στοκχόλμης έχει πληγεί. Γιατί; Χάρη σε μια σειρά από προβοκατόρικες αφίσες που δείχνουν απροκάλυπτα ένα γεγονός που, ενώ υπάρχει από καταβολής δημιουργίας του γυναικείου έιδους, (ακόμα) δεν φαίνεται να έχει περάσει στη σφαίρα των πραγμάτων για τα οποία μπορούμε να μιλάμε ανερυθρίαστα: την περίοδο.

Τι κι αν έχουν περάσει εκατομμύρια χρόνια από τη δημιουργία του ανθρώπινου γένους; Οι άνθρωποι δεν έχουν χωνέψει ότι οι γυναίκες έχουν περίοδο και η έμμηνος ρύση είναι κάτι που ακόμα κάνει τις γυναίκες να κοκκινίζουν (μεταφορικά και κυριολεκτικα) όταν μιλούν γι' αυτό.

Πόσες φορές ακόμα κι εσείς η ίδια έχετε νιώσει αμηχανία καθώς ψωνίζετε σερβιέτες στο σούπερ μάρκετ ή όταν χρειάζεται να πάνε στο μπάνιο για να αλλάξετε ταμπόν ή σερβιέτα ενώ βρίσκεστε στο χώρο εργασίας σας, κρυβοντάς τις κάτω από τα μανίκια της μπλούζας σας.

Κι ενώ πρόκειται για μια από τις πιο φυσικές (και απαραίτητες για την τεκνοποίηση) λειτουργίες του γυναικείου σώματος, όλοι -άντρες και γυναίκες- κάνουν σαν να μη συμβαίνει ή σαν να μη θέλουν να ξέρουν ότι συμβαίνει. Ίσως να μην υπήρχε πρόβλημα σε αυτό αν δεν προωθούσε την ντροπή και το σεξισμό.

Ευτυχώς υπάρχουν γυναίκες που έχουν αρχίσει να παίρνουν θέση ενάντια σε αυτή τη λογική. Πρόσφατα, ακόμα μια εικαστικός πήρε θέση και μίλησε ανοιχτά για την περίοδο με τον πιο σωστό τρόπο: ανοιχτά και απροκάλυπτα.

Ο λόγος για τη Σουηδέζα Liv Strömquist η οποία έχει σχεδιάσει αφίσες με ασπρόμαυρα σχέδια από γυναίκες που κάνουν πατινάζ σε διάφορες πόζες, ζωγραφίζοντας με κόκκινο χρώμα τα επίμαχα σημεία τους ώστε να δηλώσει ότι έχουν περίοδο.

Δες τα έργα της καλλιτέχνιδος που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στο bovary.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ