Αναστασιάδης: Η εύρεση υδρογονανθράκων αναβάθμισε τον γεωστρατηγικό ρόλο Ελλάδας και Κύπρου - iefimerida.gr

Αναστασιάδης: Η εύρεση υδρογονανθράκων αναβάθμισε τον γεωστρατηγικό ρόλο Ελλάδας και Κύπρου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην ανάπτυξη που θα δημιουργήσει τις συνθήκες για σταθερότητα και ενδυνάμωση της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε ομιλία του στη 2η Ευρωαραβική Διάσκεψη, που διεξάγεται στην Αθήνα.

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε διεξοδικά στα προβλήματα και τις προκλήσεις της εποχής, εστιάζοντας στα θέματα της τρομοκρατίας, το θρησκευτικό φονταμεταλισμό και τους πολέμους, που συνεπάγονται το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών, τις εθνικές διενέξεις και την οικονομική κρίση. «Τα παραπάνω προβλήματα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν συλλογικά και να εξαλειφθούν οι γενεσιουργές αιτίες που τα δημιουργούν» σημείωσε.

Υπογράμμισε ότι «η ανάπτυξη είναι αυτή που μπορεί να δημιουργήσει τις πολιτικές αυτές συνθήκες για σταθερότητα, διευκόλυνση επενδύσεων και ενδυνάμωση σε τομείς, όπως η ενέργεια» και επισήμανε ότι στόχος των κρατών της Μεσογείου είναι η χρηστή διαχείριση, η καταπολέμηση της διαφθοράς και το κράτος δικαίου.

Επίσης, στην ομιλία του, έδωσε έμφαση στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στην προώθηση της ειρήνης και τόνισε ότι «σήμερα, στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, που όλοι έχουμε τις παραπάνω προκλήσεις, πρέπει να ενισχύσουμε τους περιφερειακούς μηχανισμούς ανάπτυξης με οικονομικές συνεργασίες, συνέργειες, επενδύσεις και συναντίληψη».

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις συνεργασίες των χωρών της περιοχής με τον αραβικό κόσμο και υποστήριξε ότι «πρέπει να καταπολεμήσουμε τις διενέξεις, σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, μέσω του ΟΗΕ, της ΕΕ και της στενής συνεργασίας με τον αραβικό κόσμο, διαφορετικά αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση».

Επιπλέον, σχετικά με τις οικονομικές συνεργασίες, ο κ. Αναστασιάδης ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για τη στενή συνεργασία τους με την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και με τα κράτη της ευρύτερη περιοχής, προωθώντας έργα στρατηγικής σημασίας στον τομέα των επενδύσεων και της ενέργειας.

Απευθυνόμενος στο ευρωαραβικό φόρουμ, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε την αξία της εμβάθυνσης της ΕΕ με τον αραβικό κόσμο και σημείωσε ότι το δικό του όραμα είναι η δημιουργία τριμερών συνεργασιών για τις σχέσεις της ΕΕ και του αραβικού κόσμου, με τη δημιουργία ενός άτυπου φόρουμ για την ανάπτυξη και της ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.

«Οι συνεργασίες αυτές δεν στρέφονται ενάντια του οποιουδήποτε κράτους. Κανείς δεν αποκλείεται, αλλά με τις αρχές του διεθνούς δικαίου» σημείωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι «η λύση θα πρέπει να είναι χωρίς εξαρτήσεις και εξωτερικές επεμβάσεις», ενώ έκανε ειδική αναφορά στο θέμα των υδρογονανθράκων, λέγοντας ότι «η ανακάλυψη υδρογοναθράκων έχει αναβαθμίσει τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου».

Εστιάζοντας στην επίλυση του Κυπριακού, ο Κύπριος Πρόεδρος δήλωσε ότι οραματίζεται μία «λύση που θα επιτρέψει στην Κύπρο να έχει την πραγματική της αξία, γεωστρατηγικά, σε αυτό το σταυροδρόμι».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ