Oι Financial Times «ανησυχούν» για την αποχή των συμβολαιογράφων -Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος - iefimerida.gr

Oι Financial Times «ανησυχούν» για την αποχή των συμβολαιογράφων -Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος

Φωτογραφία: (AP Photo/Yorgos Karahalis)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ανησυχία για την δίμηνη αποχή των συμβολαιογράφων εκφράζει η βρετανική εφημερίδα Financial Times, η οποία εγείρει φόβους ότι η απόφαση αυτή πιθανώς να προκαλέσει προβλήματα στις ελληνικές τράπεζες που δεν θα καταφέρουν να πετύχουν το φετινό στόχο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Την ίδια ώρα, το άρθρο υπογραμμίζει ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, που θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει τον Ιούλιο, καθυστέρησαν λόγω του «ντιμπέιτ» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι Ελληνες συμβολαιογράφοι έχουν ξεκίνησαν δίμηνη αποχή, με στόχο να μπλοκάρουν το κυβερνητικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ να ξεκινήσει ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς σε προσημειωμένα ακίνητα αυτό το μήνα, όπως ορίζει το πρόγραμμα διάσωσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση (Ε.Ε). Οι συμβολαιογράφοι προχώρησαν σε αυτή την ενέργεια όταν οι ελληνικές αρχές αγνόησαν τα αιτήματα για προστασία από τις επιθέσεις αριστερών εξτρεμιστών, που διαμαρτύρονται για τις κατασχέσεις, όπως είπε ο Γιώργος Ρούσκας, πρόεδρος της ένωσής τους. Η αποχή εγείρει ανησυχίες ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα καταφέρουν να πετύχουν τους στόχους για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το οποίο θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στα αποτελέσματα των stress tests που θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα στις αρχές του 2018» γράφει η εφημερίδα, και συνεχίζει: «Η είδηση αυτή προέτρεψε τον Μάριο Ντράγκι, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να ζητήσει γρήγορη επίλυση της διαμάχης κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα. Ο κ. Ντράγκι υπογράμμισε επίσης ότι η σημασία της αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σύμφωνα με Ελληνα αξιωματούχο. Οι τράπεζες της Ελλάδας κάνουν αγώνα για να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια ύψους 100 δισ., ποσό που ισούται του 45% του συνολικού δανεισμού. Η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας έχει θέσει ως στόχο τη μείωση κατά 67 δισ. μέχρι το 2020».

Ο Νίκος Καραμούζης, επικεφαλής της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, είπε ότι οι καθυστερήσεις στους πλειστηριασμούς ακινήτων θα πλήξουν τους ισολογισμούς των τραπεζών πριν από τα stress tests. Ο κ. Ρούσκας δήλωσε στην εφημερίδα ότι οι συμβολαιογράφοι θα επιστρέψουν στην εργασία τους εάν το υπουργείο Δικαιοσύνης αναλάβει την εποπτεία των δημοπρασιών.

«Οι ηλεκτρονικές δημοπρασίας θα πρέπει να διενεργούνται στα δικαστήρια για να διασφαλιστεί ότι οι διαδικασίες πραγματοποιούνται ομαλά και ότι οι συμβολαιογράφοι δεν κινδυνεύουν να δεχτούν επίθεση» είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, το δημοσίευμα αναφέρεται στη «δράση» του Ρουβίκωνα, παρουσιάζοντας ένα περιστατικό από τον Μάρτιο όταν τα μέλη του εισέβαλαν σε γραφεία συμβολαιογράφου στην Αθήνα και έσπασαν υπολογιστές και έπιπλα. Η ομάδα είπε τότε ότι υπερασπιζόταν τους Ελληνες ιδιοκτήτες που δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους λόγω της επταετούς ύφεσης της οικονομίας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι Financial Times, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει δεσμευτεί ότι οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι προγραμματισμένοι και θα πραγματοποιηθούν στις 29 Νοεμβρίου. Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών συζήτησαν την Τρίτη με το υπουργείο Δικαιοσύνης για το ενδεχόμενο μεταφοράς των πλειστηριασμών σε προστατευμένα δικαστήρια, όπως αποκάλυψε στην εφημερίδα τραπεζίτης που έχει γνώση των όσων συζητήθηκαν.

«Η Ελλάδα δέχεται πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να επιταχύνει τους πλειστηριασμούς σπιτιών και ακινήτων μετά από τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τους διαμαρτυρόμενους αλλά και παλαιότερη αποχή των συμβολαιογράφων» εξηγεί η εφημερίδα, συμπληρώνοντας: «Ο σχεδιασμός της ηλεκτρονικής διαδικασίας είναι όρος για την αποδέσμευση της πρόσφατης υποδόσης του προγράμματος. Οι πλειστηριασμοί ήταν να ξεκινήσουν τον Ιούλιο αλλά καθυστέρησαν λόγω του έντονου ντιμπέιτ εντός του ΣΥΡΙΖΑ για τους πλειστηριασμούς σπιτιών. Οι τράπεζες πιέζονται να εξαιρέσουν τις πρώτες κατοικίες από τους πλειστηριασμούς και να στρέψουν την προσοχή τους προς ακριβά ακίνητα και τα εμπορικά ακίνητα. Οι τιμές των σπιτιών καταποντίστηκαν κατά 30 έως 50% κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης ενώ υπάρχουν μικρά σημάδια βελτίωσης. Αλλά οι τιμές για βίλες διακοπών και τα εμπορικά ακίνητα έχουν αρχίσει σιγά-σιγά να αυξάνονται».

Ο κ. Καραμούζης δήλωσε ότι οι τράπεζες έχουν φροντίσει να μην περιλαμβάνονται οικίες με αξία κάτω των 300.000 ευρώ στον πρώτο γύρο πλειστηριασμών: «Λάβαμε υπόψη την κοινωνική αντίδραση σε αυτή τη διαδικασία» είπε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Financial Times Ελλάδα πλειστηριασμοί
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ