Εκλογές στη Χιλή: Οσο μεγαλύτερη αποχή, τόσο ευκολότερη η νίκη του Πινιέρα [εικόνες] - iefimerida.gr

Εκλογές στη Χιλή: Οσο μεγαλύτερη αποχή, τόσο ευκολότερη η νίκη του Πινιέρα [εικόνες]

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Σεμπαστιάν Πινιέρα, ο επικρατέστερος υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές ο πρώτος γύρος των οποίων θα διεξαχθεί τη 19η Νοεμβρίου στη Χιλή, μπορεί να υπολογίζει στη μάχη του με τους υποψήφιους της κεντροαριστεράς και της αριστεράς σε έναν παράγοντα: τη χαμηλή συμμετοχή.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δίνουν στον Πινιέρα ευρύ προβάδισμα έναντι των επτά αντιπάλων του στις εκλογές, ωστόσο θεωρείται απίθανο ο συντηρητικός πρώην πρόεδρος της χώρας αυτής της Λατινικής Αμερικής να συγκεντρώσει πάνω από το 50% των ψήφων και να αποφύγει έτσι τη διεξαγωγή δεύτερου γύρου, τον Δεκέμβριο.

Αν και μια ενωμένη αριστερά θεωρητικά θα μπορούσε να συγκεντρώσει ικανό αριθμό ψήφων για να κερδίσει τον Πινιέρα στον δεύτερο γύρο, αν επαληθευτεί η πρόβλεψη για τη χαμηλή συμμετοχή ενός εκλογικού σώματος απογοητευμένου από την πολιτική και τις εσωκομματικές έριδες η νίκη του υποψήφιου της δεξιάς θα είναι σχεδόν σίγουρη.\

Εκλογές στη Χιλή: Οσο μεγαλύτερη αποχή, τόσο ευκολότερη η νίκη του Πινιέρα [εικόνες] | iefimerida.gr 0

«Είναι πιθανό πολλοί ψηφοφόροι της αριστεράς να μην πάνε να ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο διότι ο υποψήφιος ή η υποψήφιά τους θα έχει ηττηθεί και με αυτή την αφαίρεση, το ποσοστό του Πινιέρα θα αυξηθεί εκθετικά», προέβλεψε ο αναλυτής Κένεθ Μπούνκερ της Tresquintos. «Ο Πινιέρα θα κερδίσει εάν ψηφίσουν λιγότεροι», προεξόφλησε ο ίδιος.

Οι επενδυτές θα προτιμούσαν τη νίκη του Πινιέρα και τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει εκείνος στα πεδία των εργασιακών σχέσεων και της εκπαίδευσης, αντ' αυτών που προώθησε η απερχόμενη κεντροαριστερή πρόεδρος Μισέλ Μπατσελέτ, η οποία βρίσκεται στην εξουσία από το 2014.

Εκλογές στη Χιλή: Οσο μεγαλύτερη αποχή, τόσο ευκολότερη η νίκη του Πινιέρα [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Η Χιλή, η χώρα με την πιο ανεπτυγμένη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, είναι μια από τις ελάχιστες όπου η συμμετοχή στις εκλογές δεν είναι υποχρεωτική.

Το ποσοστό της συμμετοχής, αφότου έγινε προαιρετική από υποχρεωτική το 2012, έχει πέσει ακόμη και στο 42%, σχεδόν στο χαμηλότερο επίπεδο μεταξύ των ανεπτυγμένων κρατών, σύμφωνα με στατιστικές του Διεθνούς Ινστιτούτου για τη Δημοκρατία και την Εκλογική Αρωγή (International Institute for Democracy and Electoral Assistance).

Πολλοί στη Χιλή εκφράζουν απογοήτευση σε ό,τι αφορά την πολιτική έπειτα από σκάνδαλα γύρω από τη χρηματοδότηση προεκλογικών εκστρατειών, τα οποία σπίλωσαν κόμματα τόσο της δεξιάς όσο και της αριστεράς. Αντίθετα με τους πολίτες της Βραζιλίας, του Περού ή της Αργεντινής, έχουν το δικαίωμα να απέχουν χωρίς να αντιμετωπίσουν συνέπειες.

Εκλογές στη Χιλή: Οσο μεγαλύτερη αποχή, τόσο ευκολότερη η νίκη του Πινιέρα [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Μια πρόσφατη έρευνα του ινστιτούτου CEP, η οποία διενεργήθηκε τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, κατέδειξε ότι μόλις το 43% των ψηφοφόρων αναμένεται να συμμετάσχει στις επικείμενες εκλογές.

Κατά την ίδια δημοσκόπηση ο Πινιέρα θα κερδίσει όποιον από τους δύο κοντινότερους αντιπάλους του, τον κεντροαριστερό Αλεχάντρο Γκιγιέ ή την αριστερή Μπεατρίς Σάντσες, περάσει στον δεύτερο γύρο, που θα διεξαχθεί τη 17η Δεκεμβρίου.

Εκλογές στη Χιλή: Οσο μεγαλύτερη αποχή, τόσο ευκολότερη η νίκη του Πινιέρα [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Οι συνασπισμοί κομμάτων της κεντροαριστεράς κυριαρχούν στην πολιτική σκηνή της Χιλής για δεκαετίες πλέον, αλλά το τελευταίο διάστημα οι διαφωνίες για τις οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις της Μπατσελέτ προκάλεσαν πολλές ρωγμές.

Σύμφωνα με την έρευνα της CEP, μόλις το 11% τάσσεται υπέρ του συνασπισμού Νέα Πλειοψηφία (Nueva Mayoría) της Μπατσελέτ, ενώ σχεδόν το 60% των πολιτών της Χιλής δεν υποστηρίζει κανένα από τα μεγάλα κόμματα.

Εκλογές στη Χιλή: Οσο μεγαλύτερη αποχή, τόσο ευκολότερη η νίκη του Πινιέρα [εικόνες] | iefimerida.gr 4

Ο Πινιέρα προσπάθησε να εκμεταλλευθεί την αυξανόμενη δυσαρέσκεια και τις διαιρέσεις στην κεντροαριστερά, απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους των κεντρώων Χριστιανοδημοκρατών, που αποτελεί ιστορικά την ισχυρότερη δύναμη στον συνασπισμό της Μπατσελέτ. Πρόσφατα ο Πινιέρα αποκάλεσε τον πρώην πρόεδρο Πατρίσιο Έλγουιν, τον χριστιανοδημοκράτη πολιτικό που πιστώθηκε μεγάλο μέρος της ομαλής μετάβασης της Χιλής στη δημοκρατία τη δεκαετία του 1990, «παράδειγμα προς μίμηση».

Οι υποψήφιοι της κεντροαριστεράς και της αριστεράς επιδιώκουν να υπερκεράσουν τις κινήσεις αυτές του Πινιέρα αποπειρώμενοι να προσελκύσουν νέους ψηφοφόρους.

«Χρειαζόμαστε ένα πρόγραμμα που θα έχει νόημα για τους πάντες. Αν η συμμετοχή των ψηφοφόρων αυξηθεί κερδίζουμε», τόνισε ο Γκιγιέ, πρώην τηλεοπτικός δημοσιογράφος και γερουσιαστής.

Στα τέλη Οκτωβρίου, η κυβέρνηση της Μπατσελέτ άρχισε μια διαφημιστική εκστρατεία στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο η οποία καλεί τους Χιλιανούς να πάνε να ψηφίσουν καθώς όπως τονίζει οι εκλογές είναι «η κορυφαία στιγμή της δημοκρατίας μας». Ο Πινιέρα επέκρινε την εκστρατεία, κάνοντας λόγο για έναν ελιγμό με διάφανη πολιτική στόχευση.

Για τη Μαρία Λουίσα Πούιγκ του Eurasia Group, εάν πράγματι κινητοποιηθούν ψηφοφόροι που παραμένουν αναποφάσιστοι ή δεν τους εμπνέουν τα κόμματα εξουσίας, ειδικά οι ψηφοφόροι του κέντρου, αυτό θα έχει αποφασιστική σημασία. «Η συμμετοχή είναι το κλειδί σε αυτές τις εκλογές», εξήγησε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ χιλή Εκλογές Πινιέρα αποχή σκάνδαλα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ