«Καμπανάκι» ΕΚΤ και ελληνικών τραπεζών για την εμπλοκή με τους πλειστηριασμούς -Θέτουν ζήτημα αντισυνταγματικότητας - iefimerida.gr

«Καμπανάκι» ΕΚΤ και ελληνικών τραπεζών για την εμπλοκή με τους πλειστηριασμούς -Θέτουν ζήτημα αντισυνταγματικότητας

Φωτογραφία: InTime News
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνει, πλέον, η εμπλοκή με τους πλειστηριασμούς, καθώς το θέμα έχει ξεφύγει από τα όρια της εσωτερικής πολιτικής, με την ΕΚΤ να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και τις ελληνικές τράπεζες να θέτουν ζήτημα αντισυνταγματικότητας της αποχής των συμβολαιογράφων.

Με φόντο την απόφαση των συμβολαιογράφων να απέχουν από τη διαδικασία των πλειστηριασμών ως το τέλος του έτους, λόγω των αλλεπάλληλων επεισοδίων, η πρωτόγνωρα σκληρή ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών επισημαίνει επί της ουσίας ότι τίθεται σε κίνδυνο ο σχεδιασμός για τη δραστική μείωση των «κόκκινων» δανείων.

«Το τραπεζικό σύστημα στο σύνολό του έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε η διαδικασία των πλειστηριασμών να στοχεύει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και έχει προβεί σχετικά σε όλες τις νόμιμες ενέργειες. Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν αναλάβει έναντι των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την μείωση του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε συγκεκριμένο και αυστηρό χρονοδιάγραμμα. Η αντιμετώπιση του προβλήματος του μη εξυπηρετούμενου δανεισμού είναι κομβικής σημασίας για την εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών και για τη δυνατότητά τους να χρηματοδοτούν απρόσκοπτα την ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις, στηρίζοντας την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Η ομαλή και απρόσκοπτη είσπραξη των απαιτήσεων είναι και πράξη ευθύνης απέναντι στους συνεπείς δανειολήπτες», σημειώνει χαρακτηριστικά η Ένωση, την ώρα που οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι στην ολιγόλεπτη συζήτηση για την Ελλάδα στο Eurogroup, ο Μ. Ντράγκι έκανε ειδική αναφορά στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και στην αποχή των συμβολαιογράφων.

«Υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, η ομαλή λειτουργία των χορηγήσεων δανείων στηρίζεται και στη δυνατότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων να παρέχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις. Η εκ των πραγμάτων στέρηση της δυνατότητας για λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης υποσκάπτει τις θεμελιώδεις αρχές της τραπεζικής πίστης και της οικονομίας και βέβαια αντίκειται στο Σύνταγμα», καταλήγει η ανακοίνωση της Ένωσης και πλέον το μπαλάκι είναι στο γήπεδο του υπουργείου Δικαιοσύνης, προκειμένου να διασφαλίσει τις διαδικασίες στα Ειρηνοδικεία της χώρας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ πλειστηριασμοί ΕΚΤ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ