Σάλος στην Κεντροαριστερά από τα τυπωμένα ψηφοδέλτια -Φώφη: Να ειπωθούν ονόματα - iefimerida.gr

Σάλος στην Κεντροαριστερά από τα τυπωμένα ψηφοδέλτια -Φώφη: Να ειπωθούν ονόματα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σάλος έχει ξεσπάσει στην κεντροαριστερά μετά την αποκάλυψη ότι -λίγες ημέρες πριν τις κάλπες υποψήφιοι διακινούσαν τυπωμένα και σταυρωμένα ψηφοδέλτια.

Για το θέμα έβγαλε ανακοίνωση ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας Νίκος Αλιβιζάτος ενώ έντονα αντέδρασαν η Φώφη Γεννηματά, ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Σύμφωνα με πληροφορίες που έφθασαν στην Επιτροπή, αρκετοί υποψήφιοι στις εκλογές της 12ης Νοεμβρίου για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου ενιαίου πολιτικού φορέα, εκτυπώνουν (με δική τους προφανώς δαπάνη) μεγάλο αριθμό ψηφοδελτίων για την προσεχή Κυριακή», αναφέρει η ανακοίνωση του κ. Αλιβιζάτου. Τονίζει δε ότι «η Επιτροπή θέλει απλώς να υπενθυμίσει ότι, με ομόφωνη απόφαση που πήρε κατά τη συνεδρίασή της στις 18.10.2017, διατήρησε το δικαίωμα να εκτυπώσει μόνον η ίδια ψηφοδέλτια για τους 2 γύρους της εκλογής. Και τούτο, όχι μόνο για να διασφαλίσει την μυστικότητα της ψήφου, αλλά κυρίως για να διαφοροποιηθεί από τη γνωστή παλαιοκομματική πρακτική που θέλει τους υποψηφίους να μοιράζουν από πριν στους φίλους τους σταυρωμένα ψηφοδέλτια».

Από το γραφείο της Φώφης Γεννηματά, σχετικά με την ανακοίνωση της Επιτροπής Αλιβιζάτου έκαναν λόγο για «παλαιοκομματικές λογικές» και τόνιζαν ότι:

1. Πρέπει να ειπωθούν ονόματα

2. Η επιτροπή Αλιβιζάτου είμαστε βέβαιοι ότι θα πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλιστεί η ψηφοφορία από τις παλαιοκομματικές λογικές.

«Το αυθεντικά νέο δεν χωρά τέτοιες αντιλήψεις & πρακτικές» κατέληγαν από το γραφείο της Φ. Γεννηματά.

Ποτάμι: Ο παλαιοκομματισμός είναι εδώ!

Τις πληροφορίες για εκτύπωση ψηφοδελτίων από υποψηφίους σχολίασε το Ποτάμι με αιχμηρό τρόπο:

«Αντί να δούμε μπροστά και να πάμε σε ηλεκτρονική ψηφοφορία, κάποιοι άρχισαν να τυπώνουν ψηφοδέλτια για να τα διακινήσουν σταυρωμένα. Καλώς ήλθατε στη δεκαετία του '70! Ο παλαιοκομματισμός είναι εδώ. Και από μερικούς μάλιστα που τον καταγγέλλουν στα λόγια, αλλά αντιγράφουν τις χειρότερες παραδόσεις του, παραβιάζοντας και τις αποφάσεις της Επιτροπής Αλιβιζάτου».

Ανδρουλάκης: Να αποσυρθούν άμεσα τα ψηφοδέλτια

Με αφορμή την εκτύπωση ψηφοδελτίων, ενόψει των εκλογών της Κυριακής, ο Νίκος Ανδρουλάκης τονίζει τα εξής:

«Η εκτύπωση ψηφοδελτίων από συγκεκριμένους υποψήφιους αποτελεί ωμή παραβίαση των αποφάσεων που έχει λάβει η επιτροπή Αλιβιζάτου για τις εκλογές. Είναι επίσης δείγμα μιας παλαιοκομματικής νοοτροπίας.

Τέτοιες πρακτικές πλήττουν την προσπάθεια που γίνεται για την ανανέωση της Δημοκρατικής Παράταξης, για τη δημιουργία ενός κόμματος - θεσμού που θα σέβεται τους πολίτες.

Ζητώ να αποσυρθούν άμεσα τα ψηφοδέλτια που μοιράζονται και να αφεθεί η αρμόδια επιτροπή να διαξαγάγει τις εκλογές χωρίς παρεμβάσεις, και κυρίως να διασφαλιστεί η αξιοπιστία της διαδικασίας».

Ραγκούσης: Δεν μπορεί να είμαστε όλοι ύποπτοι

Σχολιάζοντας την σημερινή ανακοίνωση της επιτροπής Αλιβιζάτου περί εκτύπωσης ψηφοδελτίων από αρκετούς υποψηφίους, ο Γιάννης Ραγκούσης δήλωσε:

«Δεν έχουμε τυπώσει ούτε ένα ψηφοδέλτιο. Ζητώ από την επιτροπή του κ. Ν. Αλιβιζάτου να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα αυτών που γνωρίζει ότι τύπωσαν ψηφοδέλτια, παραβιάζοντας τις αποφάσεις της. Δεν είναι δυνατόν να είμαστε όλοι ύποπτοι».

Επιτελείο Καμίνη: Δεν έχουμε στα χέρια μας τυπωμένα ψηφοδέλτια

«Δεν έχουμε παραλάβει τυπωμένα ψηφοδέλτια» απαντούν από το επιτελείο Καμίνη μετά τις αντιδράσεις συνυποψηφίων του και την ανακοίνωση Αλιβιζάτου.

Γ. Μανιάτης: Να βγουν μόνοι τους και να ζητήσουν συγγνώμη

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο Γιάννης Μανιάτης τόνισε: «Θλιβερός πρωταγωνιστής ο παλαιοκομματισμός. Γεγονός που δείχνει πως οι αντιλήψεις, οι πρακτικές των μηχανισμών και η προσβολή του δικαιώματος των πολιτών να επιλέγουν ελεύθερα, είναι ακόμη για κάποιους η μοναδική «πολιτική» που ξέρουν να ασκούν».

Ο Γ. Μανιάτης ζήτησε επίσης «να βγουν από μόνοι τους οι υποψήφιοι που το επιχείρησαν και να ομολογήσουν το λάθος τους, να ζητήσουν συγγνώμη από τους προοδευτικούς πολίτες της χώρας. Αν δεν γίνει αυτό, θα πρέπει η επιτροπή Αλιβιζάτου να δημοσιεύσει τα ονόματά τους».

Και κάλεσε «όλους τους προοδευτικούς πολίτες, την ερχόμενη Κυριακή να προσέλθουν μαζικά για να απομονώσουν όλους αυτούς που προσπαθούν να χειραγωγήσουν την ψήφο τους. Ελάτε να συντρίψουμε μαζί τις αντιδημοκρατικές πρακτικές των μηχανισμών και να δημιουργήσουμε ένα νέο Κίνημα που στηρίζεται στις αξίες της Διαφάνειας και της Αξιοπιστίας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ