Ο Τσίπρας αναζητά προεκλογικό success story: Διαπραγμάτευση για χρέος και έξοδος από το Μνημόνιο - iefimerida.gr

Ο Τσίπρας αναζητά προεκλογικό success story: Διαπραγμάτευση για χρέος και έξοδος από το Μνημόνιο

Φωτογραφία: Intime News

Την προσοχή τους στην επομένη από το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης αρχίζουν να στρέφουν σταδιακά στο πρωθυπουργικό επιτελείο.

Δεδομένης της -έως τώρα- καλής πορείας των συζητήσεων με τους δανειστές για την αξιολόγηση, οι κυβερνητικοί θεωρούν εφικτό να έχουν ξεμπερδέψει στις αρχές του νέου έτους. Αυτό βέβαια δεν θα γίνει χωρίς πολιτικό κόστος, αφού οι ιδιωτικοποιήσεις, τα επιδόματα και η πώληση των λιγνιτικών μονάδων προκαλούν δυσφορία σε κομματικά και κυβερνητικά στελέχη.

Ωστόσο, εφόσον επιβεβαιωθεί το παραπάνω χρονοδιάγραμμα, η περίοδος...χάριτος για την κυβέρνηση θα τελειώσει και θα μπουν σε ακόμα πιο βαθιά νερά.

Διότι αμέσως μετά, αναμένεται να ξεκινήσει ένας καθοριστικός γύρος διαπραγμάτευσης: Για το χρέος και το καθεστώς που θα ισχύσει μετά τη λήξη του Προγράμματος. Κατά πληροφορίες του iefimerida στα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης εκτιμούν οτι όλο το παιχνίδι θα κριθεί από το Φεβρουάριο του 2018 και για ένα εξάμηνο. Και τα αποτελέσματα αυτής της διαπραγμάτευσης, για το χρέος και τους όρους για την περιβόητη «έξοδο» θα κρίνουν το πολιτικό σχέδιο Τσίπρα. Ήτοι, το πότε αλλά και με ποιο αφήγημα θα στήσει κάλπες.

Γρίφος η στάση του ΔΝΤ

Με βάσει τα παραπάνω, ο δρόμος προς τον Αύγουστο του 2018 δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Το τοπίο για το ...μεταμνημονιακό καθεστώς εποπτείας, αλλά και για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους κάθε άλλο παρά ξεκάθαρο είναι.

Ζητούμενο είναι η στάση του Ταμείου. Από δημοσιεύματα και κρυπτικές δηλώσεις φαίνεται οτι η Ευρώπη δεν...καίγεται πλέον για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Και κατά πολλούς αυτό είναι μεν θετικό, αλλά αποδυναμώνει την πιθανότητα για μια γενναία ρύθμιση του χρέους, ενώ η πρόσφατη συνέντευξη Σόιμπλε και τα όσα δήλωσε για το χρέος, περιέπλεξαν την κατάσταση παρά την ξεκαθάρισαν.

«Θολό τοπίο» μετά τη λήξη του προγράμματος

Επιπλέον, ο καθορισμός του πλαισίου παρακολούθησης της ελληνικής οικονομίας δεν θα ειναι εύκολη υπόθεση. Ποιοι θεσμοί θα είναι υπεύθυνοι; Ποιες θα είναι οι δεσμεύσεις πέρα απο τα δημοσιονομικά; Ποιοι οι μηχανισμοί καταναγκασμού σε περίπτωση που η Ελλάδα θελήσει να αμφισβητήσει πτυχές των μεταρρυθμίσεων; Όλα αυτά, θα απασχολήσουν επισταμένως κυβέρνηση και δανειστές το επόμενο διάστημα και δεν θα επιλυθούν χωρίς αναταράξεις.

«Να διευκρινιστεί η φύση της εξόδου»

Τον τόνο, τέλος, για όσα απασχολούν και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έδωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Είμαστε σε καλό δρόμο, να κλείσει η αξιολόγηση και να αρχίσουν οι σοβαρές συζητήσεις, να διευκρινιστεί τι θα πάρουμε για το χρέος και ποια θα είναι η φύση της εξόδου» είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών από την Πρέβεζα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ κυβέρνηση success story
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ