Άλλα αρχαία αντικείμενα ήθελαν να κλέψουν και άλλα έκλεψαν! - iefimerida.gr

Άλλα αρχαία αντικείμενα ήθελαν να κλέψουν και άλλα έκλεψαν!

Άλλα αρχαία αντικείμενα ήθελα να κλέψουν και άλλα έκλεψαν!
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η συλλογή γραμματοσήμων Παπαστεφάνου ήταν ένας από τους στόχους των 2 ληστών που εισέβαλαν στο μουσείο της αρχαίας Ολυμπίας αλλά παρά το γεγονός ότι ήταν καλά πληροφορημένοι για τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας όπως φαίνεται δεν γνώριζαν ότι η συκεκριμένη συλλογή δεν φυλάσσεται στο συγκεκριμένο μουσείο, αλλά σε άλλο του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας.

Η εφημερίδα «Τα Νέα» αναφέρει ότι οι δύο δράστες της ένοπλης ληστείας στο Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας, στην Ολυμπία, χτήπησαν «κατά παραγγελία»

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Δίωξης Αρχαιοκαπηλείας όπως προκύπτει από την κατάθεση της 48χρονης αρχαιοφύλακα, την οποία ακινητοποίησαν οι δράστες, αλλά και από τις κινήσεις τους που καταγράφηκαν από το κλειστό σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης, αναζητούσαν συγκεκριμένα εκθέματα.

«Μου ζήτησαν να τους δείξω τα χρυσά στεφάνια, τη συλλογή γραμματοσήμων Παπαστεφάνου και ένα χρυσό δαχτυλίδι», κατέθεσε η αρχαιοφύλακας Αγγελική Κανελλοπούλου στους αστυνομικούς.

Ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, «η απαράδεκτη πολιτική της εφεδρείας και της μείωσης προσωπικού σε ένα τέτοιο ευαίσθητο τομέα όπως είναι η φύλαξη των αρχαιολογικών χώρων και Μουσείων παραδίδει τους πολιτιστικούς θησαυρούς της χώρας μας στα χέρια αδίστακτων ληστών και οπλοφόρων, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή εργαζομένων».

Αναφέρει επίσης ότι είχε έγκαιρα επισημάνει τους κινδύνους που εγκυμονεί η υποστελέχωση, η υποχρηματοδότηση και η έλλειψη φυλακτικού προσωπικού ως απόρροια των μέτρων που επιβάλλουν τρόικα και δανειστές.

«Οι αρχαιοφύλακες εργάζονται με κίνδυνο της ζωής τους τη στιγμή που είναι γνωστό ότι ένας φύλακας ίσον κανένας φύλακας. Δυστυχώς η θέση της Ομοσπονδίας για εξαίρεση του Υπουργείου Πολιτισμού από το μέτρο της εφεδρείας και των περικοπών των θέσεων δεν εισακούστηκαν εγκαίρως και έρχεται αυτό το τραγικό περιστατικό να εκθέσει τη χώρα μας διεθνώς».

Θυμίζει δε στην κυρία Μέρκελ ότι στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας εκπαιδεύτηκαν εκατοντάδες Γερμανοί αρχαιολόγοι στο πλαίσιο της παραχώρησης και συνεργασίας που έχει το ελληνικό κράτος με τις ξένες αρχαιολογικές σχολές, τονίζοντας ότι η συνέχιση της πιεστικής της πολιτικής οδηγεί στην απώλεια και κλοπή της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Και καταλήγει λέγοντας ότι η ΠΟΕ-ΥΠΠΟ απαιτεί άμεσα τη λήψη έκτακτων μέτρων ασφαλείας σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, την κάλυψη και στελέχωση των κενών οργανικών θέσεων στο υπουργείο και την εξαίρεση του Υπουργείου Πολιτισμού από την πολιτική της εφεδρείας και των απολύσεων.

Ζητά την βοήθεια των πολιτών η ΕΛΑΣ

Σε εξέλιξη είναι οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών της χθεσινής ληστείας στο παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας.

Σε αναζήτηση πληροφοριών η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε δύο τηλεφωνικές γραμμές στις οποίες μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες που τυχόν γνωρίζουν κάτι για την υπόθεση.

Συγκεκριμένα η Αστυνομία καλεί όσους πολίτες γνωρίζουν, ανώνυμα ή επώνυμα, οποιαδήποτε πληροφορία σχετική με την υπόθεση να επικοινωνούν στα εξής τηλέφωνα και ηλεκτρονικές διευθύνσεις:

Στον αριθμό 11012 της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας & Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που λειτουργεί σε 24ωρη βάση

Στον αριθμό 210 647 6188 του Τμήματος Προστασίας Πολιτισμικής Κληρονομιάς της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, που λειτουργεί κάθε μέρα από τις 08.00 έως τις 23.00.

Πληροφορίες, τέλος, μπορούν να δίνονται και στην ηλεκτρονική διεύθυνση: financialpolice@hellenicpolice.gr .

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ