Υπερφορολόγησης το ανάγνωσμα -Ποιοι & τι φόρους πλήρωσαν με το 3ο Μνημόνιο - iefimerida.gr

Υπερφορολόγησης το ανάγνωσμα -Ποιοι & τι φόρους πλήρωσαν με το 3ο Μνημόνιο

Φωτογραφία: Eurokinissi
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Φόροι, φόροι, φόροι. Φόροι στο εισόδημα, φόροι στην κατανάλωση, φόροι στις καταθέσεις, φόροι στα ακίνητα, φόροι στα καύσιμα, φόροι στον καφέ και στο κρασί, φόροι στο Ίντερνετ, φόροι στα κινητά και στα σταθερά τηλέφωνα, φόροι στην τηλεόραση, φόροι στα ξενοδοχεία, παντού φόροι.

Αναμφίβολα η παραδοχή Χουλιαράκη- Τσακαλώτου για την υπερφορολόγηση κυρίως των μεσαίων εισοδημάτων- για να μην υπάρχει παρανόηση, ο πέλεκυς των φορολογικών επιβαρύνσεων έπεσε και στα χαμηλά εισοδήματα- προκαλεί αίσθηση, όχι γιατί έκαναν κάποια αποκάλυψη, αλλά γιατί πολύ απλά επιβεβαίωσαν όσους φωνάζουν από την πρώτη στιγμή ότι ο… γάιδαρος όπου να’ ναι θα σκάσει.

Ο απολογισμός των φορολογικών μέτρων από το 2015 ως σήμερα προκαλεί σοκ, καθώς δεν αποκαλύπτει μόνο την ένταση των επιβαρύνσεων αλλά και τις εμπνεύσεις του οικονομικού επιτελείου, που έφεραν μεταξύ άλλων Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στον καφέ και στο ηλεκτρονικό τσιγάρο.
Λίγο πριν φύγει το 2017, επί συνόλου μέτρων 6,479 δις ευρώ, τα 5,084 δις ευρώ αφορούν σε παρεμβάσεις στο σκέλος των εσόδων, κοινώς σε φορολογικά μέτρα!

Πού «χτύπησε» το υπουργείο Οικονομικών
Στο ψαχνό χτύπησε το ΥΠΟΙΚ, καθώς 1,963 δις ευρώ προέρχονται από τις ανατροπές στο ΦΠΑ, κοινώς από τις αθρόες μετατάξεις αγαθών και υπηρεσιών από το μεσαίο στον υψηλό συντελεστή, ο οποίος συν τοις άλλοις αυξήθηκε στο 24% από το περσινό καλοκαίρι. Φυσικά αυτές οι αυξήσεις δεν κάνουν διακρίσεις, «χτυπώντας» ακόμα και τα νοικοκυριά με πολύ χαμηλά εισοδήματα, εξ ου και οι αυξήσεις στην έμμεση φορολογία χαρακτηρίζονται ως πιο άδικες.

Περί τα 340 εκατ. ευρώ είναι και οι επιβαρύνσεις στα καύσιμα και αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι δεν πρόκειται μόνο για αυξήσεις σε βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης, αλλά και για αυξήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης, που συνδυάστηκαν με αλλεπάλληλες περικοπές στο επίδομα θέρμανσης.

Στα 1,640 δις ευρώ ανέρχεται ο όγκος των επιβαρύνσεων από την πρώτη μείωση του αφορολογήτου και τις αλλαγές συντελεστών στη φορολογική κλίμακα και στην έκτακτη εισφορά, οι οποίες έπληξαν κυρίως τα αποκαλούμενα μεσαία εισοδήματα ήτοι όσους δηλώνουν εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ. Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσει κανείς τα 143 εκατ. ευρώ από την αύξηση της προκαταβολής φόρου στους ελεύθερους επαγγελματίες κι άλλα 283 εκατ. ευρώ από την αύξηση της φορολογίας στις επιχειρήσεις.

Στο μακρύ κατάλογο συμπεριλαμβάνονται επίσης:

  • οι φόροι στα ασφάλιστρα (65 εκ. ευρώ),
  • ο ήδη αποτυχημένος φόρος στο κρασί (24 εκ. ευρώ),
  • το τέλος στη συνδρομητική τηλεόραση (24 εκ. ευρώ),
  • το τέλος στη σταθερή τηλεφωνία, που «χτυπάει» και το Ίντερνετ (54 εκ. ευρώ),
  • η αύξηση του φόρου στη μπύρα (49 εκ. ευρώ),
  • η αύξηση του φόρου στα τσιγάρα (142 εκ. ευρώ),
  • ο φόρος στον καφέ (62 εκ. ευρώ) κ.λ.π.

Το 2018, οπότε εκπνέει το τρίτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ο όγκος των φορολογικών μέτρων ανεβαίνει στα 5,538 δις ευρώ. Συνολικά στην περίοδο 2015- 2018 τα έσοδα από τους άμεσους φόρους θα είναι αυξημένα κατά 1,510 δις ευρώ και τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους κατά 3,721 δις ευρώ.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι το τέλος, καθώς ήδη έχει ψηφιστεί για το 2020 η περαιτέρω μείωση του αφορολογήτου κατά 3.000 ευρώ, από την οποία θα πληγούν κυρίως χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, που προσπαθούν να επιβιώσουν με 500- 600 ευρώ το μήνα. Το ύψος των επιβαρύνσεων που φέρνει το «κουτσούρεμα» του αφορολογήτου ανέρχεται στα 2,058 δις ευρώ, με μόνη προσδοκία αντίμετρα 1,819 δις ευρώ, τα οποία δεν θα ενεργοποιηθούν αν δεν θεωρηθεί «κλειδωμένος» ο στόχος για πλεόνασμα 3,5%.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΝΤ φόροι μνημόνιο υπερφορολόγηση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ