Καμπανάκι δανειστών για τα «φέσια» στη ΔΕΗ -Aγγίζουν τα 2,4 δισ. ευρώ - iefimerida.gr

Καμπανάκι δανειστών για τα «φέσια» στη ΔΕΗ -Aγγίζουν τα 2,4 δισ. ευρώ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν στα παζάρια της κυβέρνησης με τους δανειστές για το μέρισμα, τα προνοιακά επιδόματα, τους πλειστηριασμούς, τα «κόκκινα» δάνεια, τις ιδιωτικοποιήσεις, ωστόσο φαίνεται ότι οι ξένοι τεχνοκράτες έχουν προσθέσει ένα ακόμα θέμα στη λίστα των σοβαρών προβλημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, οι δανειστές εμφανίζονται ιδιαιτέρως ανήσυχοι για τη ΔΕΗ. Όχι, όμως, για τους γνωστούς λόγους, δηλαδή για το ποιες πωλήσεις μονάδων θα προχωρήσουν και πώς ακριβώς θα μειωθεί το ποσοστό της στην αγορά, αλλά λόγω των εκρηκτικών ανείσπρακτων οφειλών, που σκιάζουν τα οικονομικά στοιχεία της εταιρίας.

Νεότερες εκτιμήσεις ανεβάζουν το stock αυτών των χρεών στα περίπου 2,4 δισ. ευρώ και το πλέον ανησυχητικό είναι ότι δεν καταγράφεται μείωσή τους, παρά τη διαπίστωση του προβλήματος. Αν και η διοίκηση της εταιρίας έχει προαναγγείλει δράσεις και πολιτικές, με στόχο τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, γεγονός είναι ότι ακόμα και η πρόσληψη ειδικού συμβούλου έχει πάει πίσω. Οι κακές γλώσσες κάνουν, πάντως, λόγο για «φρενάρισμα» των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, μετά από κυβερνητικές παρεμβάσεις.

Το πρόβλημα δεν προέκυψε ξαφνικά. Ξεκίνησε μαζί με την κρίση, όταν χιλιάδες νοικοκυριά αναδιοργανώνοντας τις προτεραιότητες τους, με βάση τα συμπιεσμένα εισοδήματα τους, προτίμησαν να καθυστερούν την εξόφληση των λογαριασμών της ΔΕΗ ή και να τους αφήνουν απλήρωτους. Η στάση πληρωμών έλαβε εκρηκτικές διαστάσεις, όταν στους λογαριασμούς ενσωματώθηκαν οι νέοι φόροι κατοχής ακινήτων- το αποκαλούμενο «χαράτσι» της ΔΕΗ- ενώ διογκώθηκε ακόμα περισσότερο λόγω του κινήματος «δεν πληρώνω».

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, επί συνόλου περίπου 1,6 εκατομμυρίων οφειλετών εκτός ρύθμισης, η συντριπτική πλειοψηφία χρωστάει ως 500 ευρώ (περίπου 1 εκατομμύριο πελάτες), αλλά οι οφειλές τους δεν ξεπερνάνε συνολικά τα 125 εκατ. Ευρώ. Αντιθέτως, υπολογίζεται ότι κάτι παραπάνω από 83.000 πελάτες της εταιρίας χρωστάνε τα περισσότερα (περίπου 485 εκατ. Ευρώ), με τη μέση οφειλή τους να διαμορφώνεται πάνω από τις 3.000 ευρώ.

Κυβερνητική παρέμβαση φυσικά δεν μπορεί να υπάρξει, καθώς η ΔΕΗ είναι ανώνυμη εταιρία, ενώ απ’ όλες τις πλευρές εκφράζεται προβληματισμός για το πώς θα υλοποιηθεί η μνημονιακή υποχρέωση για μείωση κατά 50% του ποσοστού της εταιρίας στην αγορά, όταν οι πελάτες της δεν έχουν κανένα λόγο να… μετακομίσουν σε άλλο πάροχο, γνωρίζοντας ότι απολαμβάνουν μιας ιδιότυπης ασυλίας, ακόμα κι αν δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς τους.

Το ζήτημα αυτό, μαζί με όλες τις υπόλοιπες εκκρεμότητες της αξιολόγησης, αναμένεται να συζητηθεί στις τηλεδιασκέψεις πριν από την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα. Αν και έχει περάσει μια εβδομάδα από την αναχώρηση των επικεφαλής, επί του παρόντος δεν έχει οριστεί τηλεφωνικό ραντεβού με τη βασική διαπραγματευτική ομάδα και τα υπόλοιπα νευραλγικά υπουργεία, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει συνεχής ανταλλαγή στοιχείων σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΕΗ κυβέρνηση δανειστές
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ