Μουζάλας: Αν δεν βρούμε νέους χώρους στα νησιά για τους πρόσφυγες, θα τους στείλουμε σε πλωτά μέσα - iefimerida.gr

Μουζάλας: Αν δεν βρούμε νέους χώρους στα νησιά για τους πρόσφυγες, θα τους στείλουμε σε πλωτά μέσα

Το σχέδιο για τους πρόσφυγες ενόψει χειμώνα παρουσίασε ο κ. Μουζάλας (Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΟΥΓΓΟΣ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε αναζήτηση νέων χώρων στα νησιά, για την επέκταση των κέντρων υποδοχής προσφύγων είναι η κυβέρνηση. Και σε περίπτωση που αυτοί δεν βρεθούν, τότε θα επιστρατεύσει τα πλωτά μέσα.

Αυτά είπε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Μουζάλας, παρουσιάζοντας το σχέδιο για την αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού των προσφύγων στα νησιά, ενόψει του χειμώνα.

Η κυβέρνηση επιμένει στα μέτρα που είχε ανακοινώσει τον Σεπτέμβριο του 2016, δηλαδή τη διεύρυνση της χωρητικότητας των κέντρων υποδοχής με τη δημιουργία επιπρόσθετων χώρων μέσα ή δίπλα στα hot spots και την κατασκευή προαναχωρησιακών κέντρων. Ενα σχέδιο που πέρυσι προκάλεσε την έντονη αντίδραση των δημάρχων όμως, αλλά και της τοπικής κοινωνίας των νησιών, με αποτέλεσμα να μην προχωρήσει η υλοποίησή του.

Τώρα, με την αύξηση των προσφυγικών ροών, η εξεύρεση νέων χώρων είναι επιτακτική ανάγκη, τόνισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Ο κ. Μουζάλας χαρακτήρισε «πολύ κακές» τις συνθήκες φιλοξενίας στη Μυτιλήνη, ενώ σημείωσε ότι στη Σάμο είναι «κακές αλλά βελτιώνονται» και στη Χίο «όχι καλές, αλλά μπορούμε να τις κάνουμε καλύτερες». Σχετικά με την ανησυχία των πολιτών για την αύξηση της εγκληματικότητας στα νησιά, επικαλέστηκε στοιχεία της αστυνομίας, σύμφωνα με τα οποία στη Σάμο και τη Μυτιλήνη η εγκληματικότητα εξαιτίας μεταναστών και προσφύγων έχει αυξηθεί λιγότερο από 1% και στα υπόλοιπα νησιά λιγότερο από 0,5%.

Ξενοδοχεία και πλωτά μέσα

Το υπουργείο έχει ζητήσει από την ΕΕ, την Υπατη Αρμοστεία και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης να μισθώσουν ξενοδοχεία στα νησιά για τη χειμερινή περίοδο, για τη φιλοξενία προσφύγων. «Οι ξενοδόχοι της Λέσβου και της Χίου δέχονται να παράσχουν τα ξενοδοχεία τους για τη βελτίωση της κατάστασης», είπε ο κ. Μουζάλας σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Σε περίπτωση που δεν βρεθούν χώροι στα νησιά και σε «περίπτωση έκτακτης ανάγκης» η κυβέρνηση στοχεύει στη χρησιμοποίηση πλοίων ως πλωτών μέσων φιλοξενίας, ώστε να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, συμπλήρωσε. «Σήμερα η κατάσταση είναι έκτακτη, αύριο θα είναι πιο έκτακτη. Επομένως είναι θέμα εβδομάδων αν θα βρούμε οικόπεδα για την επέκταση των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης ή αν θα βάλουμε τα πλωτά μέσα», εξήγησε.

Αυξήθηκαν οι ροές

Από τα μέσα Αυγούστου έχουν αυξηθεί οι ροές, όχι μόνο από το Αιγαίο, αλλά και από τα χερσαία σύνορα στον Εβρο, σημείωσε ο υπουργός. Ενδεικτικά ανέφερε ότι οι ημερήσιες αφίξεις από τα θαλάσσια και χερσαία σύνορα, ενώ τον περασμένο Μάρτιο ανέρχονταν κατά μέσο όρο σε 56, τον Σεπτέμβριο του 2017 ήταν 214, ενώ στον Έβρο οι αφίξεις σημείωσαν τον ίδιο μήνα αύξηση κατά 282% σε σχέση με πέρυσι. Παραδέχθηκε την ανησυχία της κυβέρνησης, συμπλήρωσε όμως ότι η Αθήνα θεωρεί ότι δεν έχει καταπέσει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. «Απλά έχουμε αυξήσει τις διπλωματικές μας πιέσεις, ώστε και τα δύο μέρη της Συμφωνίας να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους».

Στη φάση αυτή των αυξημένων ροών η κυβέρνηση, διευκρίνισε ο κ. Μουζάλας, μιλάει «για αποσυμφόρηση των camp και όχι αποσυμφόρηση των νησιών, καθώς με βάση την Ευρωπαϊκή Ένωση από τα νησιά μπορούμε να μεταφέρουμε μόνο τρεις κατηγορίες: τους ευάλωτους, τα ασυνόδευτα και όσους έχουν λάβει διεθνή προστασία κατά την εξέταση του αιτήματος ασύλου». Αυτή η αποσυμφόρηση είναι σε εξέλιξη «όταν έχουμε θέσεις», ωστόσο «το να μεταφέρεις ανθρώπους από τα νησιά στην ενδοχώρα δεν λύνει το πρόβλημα, καθώς τον Οκτώβριο μεταφέρθηκαν 2.796 άτομα στην ενδοχώρα, αλλά ήρθαν 3.998 στα νησιά».

«Είμαι εδώ ως υπουργός»

Ο κ. Μουζάλας αναφέρθηκε και στις πληροφορίες για παραίτησή του. «Υπάρχει ένα γεγονός, ότι εδώ στη συνέντευξη Τύπου βρίσκομαι ως υπουργός», είπε. Πάντως, χαρακτήρισε την πρόταση για τη θέση του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης «εξαιρετικά τιμητική», καθώς «είναι κάτι που έχει να κάνει με πράγματα, με τα οποία είναι συνδεδεμένη όλη μου η ζωή. Θα το παλέψω και θα δούμε τι θα γίνει».

Απάντηση στον Τίμερμανς

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Φρανς Τίμερμανς, ο οποίος κατακεραύνωσε την Ελλάδα γιατί δεν αξιοποιεί την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για το προσφυγικό- ο κ. Μουζάλας σχολίασε ότι «υπάρχει μια αυξητική τάση στην απορρόφηση των κονδυλίων».

«Τα χρήματα αυτά δεν έχουν διατεθεί μόνο στο κράτος αλλά και στην Ύπατη Αρμοστεία και σε ΜΚΟ. Αυτά τα χρήματα εμείς δεν μπορούμε να τα ελέγξουμε», πρόσθεσε.

Τέλος, για τις καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτημάτων ασύλου ο κ. Μουζάλας επανέλαβε ότι «το άσυλο οφείλει να είναι μια πολύ αυστηρή και ανεπηρέαστη από κράτη νομική υπηρεσία και δεν μπορεί το κράτος να ζητήσει από την Υπηρεσία Ασύλου να ρίξει τα κριτήρια της δουλειάς του για να βγάζει πιο γρήγορα αποφάσεις». Την ίδια ώρα «σε επίπεδο κυβέρνησης είμαστε υπερήφανοι που δεν υποκύψαμε σε πιέσεις να ονομάσουμε οποιαδήποτε τρίτη χώρα ως ασφαλή, αλλά η εξέταση του αιτήματος να γίνεται προσωπικά για τον καθένα». Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα, φέτος υπήρξε κατά 27% αύξηση στις οικογενειακές επανενώσεις σε σχέση με πέρυσι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Γιάννης Μουζάλας πρόσφυγες νησία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ