Κοινοτικές πηγές: Με όρους και προϋποθέσεις το μέρισμα, θετικό το κλίμα για αξιολόγηση - iefimerida.gr

Κοινοτικές πηγές: Με όρους και προϋποθέσεις το μέρισμα, θετικό το κλίμα για αξιολόγηση

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Ενθαρρυντικό» χαρακτήρισε το κλίμα που επικράτησε στις πρόσφατες συζητήσεις μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και των ελληνικών Αρχών για την τρίτη αξιολόγηση Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Μιλώντας σε διαπιστευμένους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες για το επερχόμενο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, ο αξιωματούχος διευκρίνισε ότι «θα υπάρξει μία μικρή παρουσίαση για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για την τρίτη αξιολόγηση».

«Οι επικεφαλής των θεσμών επέστρεψαν την Παρασκευή. Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά, υπήρξε θετικό πνεύμα εργασίας, βεβαίως παραμένει ένα μεγάλο κομμάτι υλοποίησης των προαπαιτούμενων», τόνισε. Όπως υπενθύμισε «η παρούσα αξιολόγηση συμπεριλαμβάνει τα 95 από τα συνολικά 130 προαπαιτούμενα που απομένουν ως το τέλος του προγράμματος, οπότε είναι σημαντική. Αν τελειώσει αυτή τα πράγματα θα είναι σαφώς πιο εύκολα».

Ο αξιωματούχος είπε πως είναι εφικτό να υπάρξει ολοκλήρωση αξιολόγησης μέχρι το τέλος του χρόνου επί της ουσίας, «δηλαδή να υπάρξει συμφωνία τεχνικού προσωπικού (Staff Level Agreement) και εφαρμογή μέρος των προαπαιτούμενων». «Είμαι αρκετά σίγουρος ότι θα υπάρξει SLA και εφαρμογή μέρους των προαπαιτούμενων» είπε επί λέξει. Ωστόσο, για την τυπική ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι τεχνικά δύσκολο να επιτευχθεί ως το τέλος του 2017.

Η επόμενη αποστολή των επικεφαλής στην Αθήνα θα είναι τέλος Νοεμβρίου, επιβεβαίωσε.

Τι θα γίνει με το μέρισμα

Ξεκινώντας από το πολυσυζητημένο μέρισμα και το φετινό υπερπλεόνασμα, ο ίδιος αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για μια απλή διαδικασία και απόφαση, καθώς το πράσινο φως θα ανάψει μόνο υπό όρους και προϋποθέσεις. Σύμφωνα με την επιστολή Τσακαλώτου αλλά και τις προβλέψεις του Επικαιροποιημένου Μνημονίου, πρώτα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με τους Θεσμούς για το ύψος του υπερπλεονάσματος, εν συνεχεία να διαπιστωθεί πόσο από αυτό το υπερπλεόνασμα προέρχεται από μέτρα μόνιμης απόδοσης και δεν είναι συγκυριακού χαρακτήρα και τελικά να αποφασιστεί πόσα θα πάνε στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, πόσα θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και πόσα θα μπούνε στον «κουμπαρά» εν όψει της λήξης του Προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

Η αξιολόγηση τον Ιανουάριο 2018

Όπως σημείωσαν οι εν λόγω πηγές, ο δρόμος ως τον Αύγουστο περνάει μέσα από την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης. Σύμφωνα, δε με το ευνοϊκότερο σενάριο, η αξιολόγηση αυτή δεν αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί νωρίτερα από τον Ιανουάριο, όπως άλλωστε λίγο ως πολύ είχε «φωτογραφίσει» υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.

Τρία σενάρια για μετά τον Αύγουστο 2018

Και τι γίνεται μετά από τον Αύγουστο; Η απάντηση δεν είναι εύκολη ούτε αυτονόητη. Σύμφωνα με τις εν λόγω κοινοτικές πηγές, το πρώτο σενάριο είναι ένα νέο Μνημόνιο, δηλαδή ένα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Το σενάριο αυτό δεν είναι το επικρατέστερο, καθώς ούτως ή άλλως δεν υπάρχει η παραμικρή τέτοια διάθεση από τους Ευρωπαίους, που θα έπρεπε να ξαναπεράσουν μια δανειακή σύμβαση από τα Κοινοβούλια τους.

Το δεύτερο σενάριο είναι στη λογική της «καθαρής» εξόδου, που αποτελεί το κυβερνητικό αφήγημα. Οι πιθανότητες για κάτι είναι περιορισμένες, αφού προϋποθέτει μια ραγδαία αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, κατά τουλάχιστον 6 βαθμίδες, αφού σήμερα τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν στην κατηγορία «σκουπίδια». Σημειωτέον ότι η πρόβλεψη του ΔΝΤ είναι ότι η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές θα γίνει με επιτόκια τουλάχιστον 6%.

Το τρίτο σενάριο προβλέπει Προληπτική Πιστωτική Γραμμή- βασικά με τα περίπου 27,5 δις ευρώ που θα μείνουν αδιάθετα στον ESM-σε συνδυασμό με μέτρα ελάφρυνσης του Χρέους, τα οποία θα ενεργοποιούνται με βάση μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμόζει η Ελλάδα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ κοινοτικές πηγές μέρισμα μνημόνιο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ