Ξεκίνησαν οι κατεδαφίσεις σπιτιών ομογενών στη Χειμάρρα [εικόνες & βίντεο] - iefimerida.gr

Ξεκίνησαν οι κατεδαφίσεις σπιτιών ομογενών στη Χειμάρρα [εικόνες & βίντεο]

Φωτογραφία: himara
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Παρά την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αυλώνος, που «παγώνει» το εν λόγω σχέδιο, οι αλβανικές αρχές ξεκίνησαν την Τρίτη τις κατεδαφίσεις ακινήτων που ανήκουν σε ομογενείς στη Χειμάρρα.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι ομογενείς, στις 18 Οκτωβρίου η επιθεώρηση χωροταξίας του δήμου έστειλε ειδοποιητήρια σε 19 οικογένειες μελών της ελληνικής μειονότητας, με τα οποία τους ζήτησε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω σχεδίων για κατεδάφιση.

Οπως αναφέρει η τοπική ιστοσελίδα himara, οι μπουλντόζες εμφανίστηκαν το πρωί της Τρίτης ενώ στους δρόμους κυκλοφορούν και ισχυρές δυνάμεις της αλβανικής αστυνομίας, που έχουν απαγορεύσει την κυκλοφορία στα σημεία όπου πραγματοποιούνται οι κατεδαφίσεις.

Ξεκίνησαν οι κατεδαφίσεις σπιτιών ομογενών στη Χειμάρρα [εικόνες & βίντεο]  | iefimerida.gr 0

Αντιδράσεις από τη ΝΔ

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, με τον Γιώργο Κουμουτσάκο να καλεί μέσω ανακοίνωσής του την κυβέρνηση να προχωρήσει σε «αποτελεσματικές αντιδράσεις».

«Καλούμε την αλβανική Κυβέρνηση να σταματήσει άμεσα κάθε ενέργεια που στρέφεται κατά των δικαιωμάτων των μελών της εθνικής ελληνικής μειονότητας, που κατοικούν στη Χειμάρρα. Ταυτόχρονα, καλούμε την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε αποτελεσματικές, αυτή τη φορά, αντιδράσεις τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την προστασία των Ελλήνων της Χειμάρρας» τονίζει η ανακοίνωση του τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ, και συμπληρώνει: «Εννοείται ότι αυτά θα πρέπει να γίνουν πριν από την εκκίνηση των ελληνοαλβανικών συνομιλιών “πακέτο” οι οποίες έχουν ήδη προαναγγελθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών».

Ξεκίνησαν οι κατεδαφίσεις σπιτιών ομογενών στη Χειμάρρα [εικόνες & βίντεο]  | iefimerida.gr 1

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε σχετικά:«Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. Η κυβέρνηση εργάζεται για την προστασία των δικαιωμάτων των Ελλήνων της Αλβανίας».

Ξεκίνησαν οι κατεδαφίσεις σπιτιών ομογενών στη Χειμάρρα [εικόνες & βίντεο]  | iefimerida.gr 2
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Χειμάρρα ομογενείς κατεδαφίσεις
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ