Την «Άλλη Θάλασσα» ενδιαφέρεται να ολοκληρώσει ο Βιμ Βέντερς - iefimerida.gr

Την «Άλλη Θάλασσα» ενδιαφέρεται να ολοκληρώσει ο Βιμ Βέντερς

Το φεστιβάλ του Βερολίνου τίμησε χθες τον Θέοδωρο Αγγελόπουλο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Φόρο τιμής απέτισε χθες το βράδυ η Μπερλινάλε στο Θόδωρο Αγγελόπουλο, με την προβολή της ταινίας του «Το λιβάδι που κλαίει», ενώ πληροφορίες θέλουν τον Βιμ Βέντερς να έχει εκφράσει την επιθυμία να ολοκληρώσει αυτός, την τελευταία του ταινία «Άλλη θάλασσα».

Στην κατάμεστη αίθουσα του φεστιβάλ, προβλήθηκε «Το λιβάδι που κλαίει», το πρώτο μέρος δηλαδή της τριλογίας που δυστυχώς δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί λόγω του πρόσφατου, τραγικού θανάτου του μεγάλου σκηνοθέτη. Παρόντες στην αίθουσα η σύζυγός του Φοίβη και οι δυο κόρες του, Ειρήνη και Κατερίνα, καθώς και ο συγγραφέας και τακτικός συνεργάτης στα σενάρια του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, Πέτρος Μάρκαρης.

Πληροφορίες από το Βερολίνο, θέλουν το Γερμανό σκηνοθέτη και φίλο του Θεόδωρου Αγγελόπουλου Βιμ Βέντερς να εκφράζει ενδιαφέρον προκειμένουν να ολοκληρώσει ο ίδιος την «Άλλη θάλασσα», την τελευταία ταινία του μεγάλου σκηνοθέτη που έμεινε στη μέση, λόγω του ξαφνικού θανάτου του.

Για τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο μίλησε και ο διευθυντής του φεστιβάλ, Κόσλικ. Σύμρωνα με τα λεγόμενά του πρωτοσυναντήθηκαν στο Αμβούργο, στα μέσα της δεκαετίας του '80, με αφορμή την προβολή της ταινίας του «Τοπίο στην ομίχλη», όπου τόνισαν «την ανάγκη του αγώνα για την υποστήριξη της εθνικής ταυτότητας των κινηματογραφιών της Ευρώπης όχι ενάντια στον αμερικανικό κινηματογράφο αλλά ενάντια στην κυριαρχία του αμερικανικού προϊόντος στις ευρωπαϊκές αίθουσες...».

«Είκοσι πέντε χρόνια αργότερα, αυτά για τα οποία αγωνιστήκαμε στην Ευρώπη φαίνεται να χάνονται. Γι' αυτό δεν φταίει ο κόσμος αλλά το χρήμα. Έχει αλλάξει ο τρόπος ζωής σήμερα και φτάσαμε στο σημείο οι φτωχοί να γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι... Το μόνο που μπορεί να μας σώσει σήμερα από την κατάσταση που βρισκόμαστε είναι η κουλτούρα, η κινηματογραφική αλλά και η γενικότερη. Σ' αυτή την κουλτούρα ανήκουν και οι ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου», συνεχίζει.

Το λόγο πήρε και ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης, ο οποίος χαρακτήρισε τον εκλιπόντα μοναδικό σκηνοθέτη, που ενδιαφερόταν για την πολιτική και την ιστορία της πατρίδας του» ανάφερε στη δική του ομιλία ο Πέτρος Μάρκαρης. «Ενδιαφερόταν πάντα για τις τριλογίες και ύστερα από την πρώτη θέλησε να ξεκινήσει την τρίτη που δυστυχώς με την Άλλη θάλασσα, δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει. Πίστευε πως ένα σημαντικό τμήμα της ιστορίας της Ευρώπης είχε σχέση με τα Βαλκάνια. Γι' αυτό και αποφάσισε να πάει στο Σαράγεβο για να γυρίσει μιαν από τις ταινίες του, σε μια εποχή που εκεί ακόμη μαινόταν ο πόλεμος, παρ' όλο που δεν ήταν εύκολο. Ο Θόδωρος όμως επέμενε και όλοι μας, μαζί και η οικογένειά του, σοκαριστήκαμε με την επιμονή του. Και τους έπεισε όλους και πήγε και γύρισε την ταινία... Εκείνο που μου έκανε εντύπωση είναι πως ο Αγγελόπουλος είναι ο μόνος, πιστεύω σκηνοθέτης στον κόσμο που άφησε δυο έργα ανολοκλήρωτα: την πρώτη ταινία του (για τους Φόρμιξ) και την τελευταία του (την Άλλη θάλασσα)».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ