Οικονομικό κλίμα: Σε υψηλό 17ετίας στην Ευρωζώνη, νέα επιδείνωση για την Ελλάδα τον Οκτώβριο - iefimerida.gr

Οικονομικό κλίμα: Σε υψηλό 17ετίας στην Ευρωζώνη, νέα επιδείνωση για την Ελλάδα τον Οκτώβριο

Συνεχίζεται η πτώση του δείκτη για την Ελλάδα/ Φωτογραφία: SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την ώρα που το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη καταγράφει υψηλό 17ετίας στην Ελλάδα συνεχίζει να επιδεινώνεται.

Τα αποτελέσματα της έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε επιχειρήσεις και καταναλωτές είνα απογοητευτικά. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος (Economic Sentiment Indicator, ESI) στην Ελλάδα υποχώρησε τον Οκτώβριο στις 98,3 μονάδες από 100,6 μονάδες τον Σεπτέμβριο και 99,0 μονάδες τον Αύγουστο, κοντά στα επίπεδα του Ιουλίου (98,2 μονάδες).

Η μείωση του ΕSI στην Ελλάδα οφείλεται στη μείωση της εμπιστοσύνης στους κλάδους της βιομηχανίας στις -4,7 μονάδες (από -0,7 τον Σεπτέμβριο), των κατασκευών στις -44,7 μονάδες (από -36,9) και των υπηρεσιών στις 14,4 μονάδες (από 15,3). Ο δείκτης εμπιστοσύνης αυξήθηκε στον τομέα του λιανικού εμπορίου στις 2,0 μονάδες (από 0,0), ενώ ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε οριακά στις -54,0 (από -53,7 μονάδες).

Στην Ευρωζώνη, ο ESI αυξήθηκε τον Οκτώβριο στις 114 μονάδες από 113,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2001. Στην ΕΕ, ο δείκτης οικονομικού κλίματος αυξήθηκε στις 114,2 μονάδες από 113,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο, φτάνοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2007.

Το βελτιωμένο οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη οφείλεται στη σημαντική αύξηση της εμπιστοσύνης στον κλάδο της βιομηχανίας, του λιανικού εμπορίου και των κατασκευών και, σε μικρότερο βαθμό, στην αύξηση της εμπιστοσύνης στον τομέα των υπηρεσιών. Μόνο η εμπιστοσύνη των καταναλωτών παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητη.

Μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης, ο δείκτης ESI αυξήθηκε σημαντικά στη Γερμανία (+2,1) και, σε μικρότερο βαθμό, στην Ιταλία (+1,0), ενώ παρέμεινε γενικά σταθερός στην Ισπανία (+0,3) και στις Κάτω Χώρες (+0,1) και μειώθηκε σημαντικά στη Γαλλία (-1,6).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ευρωζώνη οικονομικό κλίμα Ελλάδα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ