Η Ζωή με τον νεοκομμουνιστή Μελανσόν ετοιμάζουν «σχέδιο Β» για να σώσουν την Ε.Ε. [εικόνες] - iefimerida.gr

Η Ζωή με τον νεοκομμουνιστή Μελανσόν ετοιμάζουν «σχέδιο Β» για να σώσουν την Ε.Ε. [εικόνες]

Φωτογραφίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενα δικό τους «σχέδιο Β» για την Ευρώπη ετοιμάζουν ο ηγέτης του γαλλικού κόμματος της αριστεράς, Ζαν Λυκ Μελανσόν και η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Αυτό ανακοίνωσε ο νεοκομμουνιστής ηγέτης μιλώντας σε εκδήλωση της «Πλεύσης Ελευθερίας» στην Αθήνα όπου συμμετείχαν και συνδεδεμένα κινήματα, με κεντρικό σύνθημα «πάρε την ευθύνη».

Η Ζωή με τον νεοκομμουνιστή Μελανσόν ετοιμάζουν «σχέδιο Β» για να σώσουν την Ε.Ε. [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Τι είχα πει στον Τσίπρα το 2015

Ο Μελανσόν αποκάλυψε ότι είχε πει στον Αλέξη Τσίπρα για την διαπραγμάτευση του 2015 ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να πετύχει το σχέδιο σου, αν δεν έχεις κι ένα Σχέδιο Β. Αν υπάρχει Σχέδιο Β, σημαίνει ότι υπάρχει και Σχέδιο Α». Οπως υποστήριξε «Αυτό είναι το σύνολο όλων αυτών των εύλογων προτάσεων που θα μας επιτρέψουν να ξεφύγουμε από τη μέγγενη των σημερινών ευρωπαϊκών συνθηκών και θα μας επαναφέρουν στον δρόμο της δημοκρατίας και της ειρήνης. Η δύναμη αυτού του σχεδίου είναι ότι υπάρχει το Σχέδιο Β. Αυτό είχαμε πει και στον Τσίπρα».

Η Ζωή με τον νεοκομμουνιστή Μελανσόν ετοιμάζουν «σχέδιο Β» για να σώσουν την Ε.Ε. [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Η λύση για το χρέος κατά Μελανσόν

Για το θέμα του ελληνικού δημόσιου χρέους, ο επικεφαλής της «Ανυπότακτης Γαλλίας» ανέφερε πως «υπάρχουν τεχνικά μέσα που είναι εύκολο να οργανωθούν, να κινητοποιηθούν για να ξεφύγουμε από το δημόσιο χρέος: πόλεμος, εξόφληση του χρέους (κι ας μη χρησιμεύει αυτό σε τίποτα) ή μια άλλη λύση που ήδη την επεξεργάζονται, αλλά είναι προς όφελος των τραπεζών».

Κατέθεσε μάλιστα μια πρόταση για το θέμα του χρέους λέγοντας: «Πιστεύω ότι πρέπει να διοργανωθεί μια ευρωπαϊκή συνδιάσκεψη που θα συμμετέχουν όλα τα κράτη της Ένωσης, με θέμα την επίλυση του χρέους πριν να είναι αργά. Είναι η ΕΚΤ, η οποία πρέπει να εξαγοράσει όλους τους τίτλους, όλα τα ομόλογα, όλο το δημόσιο χρέος των χωρών της ΕΕ. Και βάζει αυτούς τους τίτλους στο ψυγείο. Αυτό γίνεται, ακούστε με, γίνεται. Κι όχι μόνο γίνεται, αλλά είναι πολύ καλύτερη λύση κι από τον πόλεμο, κι από τη διάλυση του δημοσίου κι απ' το να πεις στη νεολαία ότι δεν υπάρχει μέλλον».

Η Ζωή με τον νεοκομμουνιστή Μελανσόν ετοιμάζουν «σχέδιο Β» για να σώσουν την Ε.Ε. [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Οπως ανακοίνωσε επίσης ο Μελανσόν «ήρθα για να σας τονώσω το ηθικό» και πρόσθεσε: «Μην υποχωρείτε. Η μεγαλύτερη καταστροφή δεν είναι η οικονομική, είναι η ηθική, πνευματική και ιδεολογική. Το πρόβλημα είναι όλοι αυτοί που υποχώρησαν, που εγκατέλειψαν τα δικά τους μετερίζια των αγώνων. Σήμερα λέμε ότι χρειάζεται θάρρος και πειθαρχία στους αγώνες. Να μην υποχωρούμε. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα».

Η Ζωή με τον νεοκομμουνιστή Μελανσόν ετοιμάζουν «σχέδιο Β» για να σώσουν την Ε.Ε. [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Φωτογραφίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ο Μελανσόν αναφέρθηκε εκτενώς στην ελληνική κρίση τονίζοντας πως «η Ελλάδα πόνεσε πολύ όλα αυτά τα χρόνια. Είναι πολλά τα χρόνια από το 2010. Μαθαίνουμε ξαφνικά ότι εμείς, οι μεγάλες χώρες πήραμε από την Ελλάδα και βάλαμε στις τσέπες μας πάνω από 8 δις. Απ' αυτή τη διαδικασία. Δεν βοηθήσαμε την Ελλάδα. Βοηθήσαμε τις τράπεζες και τις μεγάλες χώρες στην πλάτη της Ελλάδας».

Η Ζωή με τον νεοκομμουνιστή Μελανσόν ετοιμάζουν «σχέδιο Β» για να σώσουν την Ε.Ε. [εικόνες] | iefimerida.gr 4

Απηύθυνε έκκληση στον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν λέγοντας «απευθύνομαι στον κ. Μακρόν και λέω ότι πρέπει να επιστρέψουμε στην Ελλάδα αυτά που της ανήκουν» και ότι «ο λαός των Γάλλων εργαζομένων δεν θέλει να πλουτίσει από τη φτώχεια και την κατάρρευση του ελληνικού λαού».

«Μη νιώθετε ένοχοι» είπε. «Η ελληνική κατάσταση δεν είναι δήλωση αδυναμίας του ελληνικού λαού. Η ελληνική κατάσταση συμβολίζει τη χρεοκοπία της ΕΕ και του ευρωπαϊκού σχεδίου. Μεγαλοστομίες πολλές ακούμε για τους προαιώνιους δεσμούς που συνδέουν τις χώρες μας, τα θεμέλια της δημοκρατίας, τον ευρωπαϊκό πολιτισμό» τόνισε.

Η Ζωή με τον νεοκομμουνιστή Μελανσόν ετοιμάζουν «σχέδιο Β» για να σώσουν την Ε.Ε. [εικόνες] | iefimerida.gr 5

Σε μια έμμεση αναφορά στο ελληνικό δημοψήφισμα ο Μελανσόν τόνισε πως «το να πεις όχι στην ΕΕ, είναι λάθος απάντηση, δεν μετράει. Το 1992 η Δανία ψήφισε κατά του Μάαστριχτ. Τους έβαλαν να καταψηφίζουν μέχρι να αλλάξει το αποτέλεσμα. Μετά η Ιρλανδία είπε όχι στη συνθήκη της Νίκαιας. Το ίδιο. Η Γαλλία κι η Ολλανδία είπαν όχι στη Συνταγματική Συνθήκη του 2005. Ε και; Δεν μετράει. Κι εσείς δεν ψηφίσατε; Δεν μετράει. Αυτό είναι το μάθημα. Όταν μιλάνε οι αρχηγοί της ΕΕ, μπορείτε να απαντήσετε τα πάντα αρκεί να είναι ναι».

Η Ζωή με τον νεοκομμουνιστή Μελανσόν ετοιμάζουν «σχέδιο Β» για να σώσουν την Ε.Ε. [εικόνες] | iefimerida.gr 6

Φωτογραφίες: Nikos Libertas / SOOC

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ