Γιατί είναι δύσκολο η Κατερίνα Παπακώστα να καταλήξει στους ΑΝΕΛ - iefimerida.gr

Γιατί είναι δύσκολο η Κατερίνα Παπακώστα να καταλήξει στους ΑΝΕΛ

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Κατερίνα Παπακώστα είναι η πρώτη διαγραφή που κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας.

Η αλήθεια είναι ότι στους μήνες που είναι πρόεδρος της ΝΔ, αρκετοί βουλευτές του είχαν δώσει αφορμές να δείξει ηγετική πυγμή και να κάνει ό,τι και οι προκάτοχοί του, δηλαδή να διαγράψει βουλευτή δείχνοντας ποιος κυβερνά αυτό το κόμμα.

Μέχρι τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επιλέξει τη λογική της συναίνεσης και των ισορροπιών. Η τριπλή παραβατική συμπεριφορά της κυρίας Παπακώστα ήταν αυτή που τον ανάγκασε να αλλάξει τρόπο πολιτικής συμπεριφοράς. Αν αυτή θα υιοθετηθεί και στο μέλλον, έχει να κάνει με τη στάση που θα κρατήσουν οι υπόλοιποι «γαλάζιοι» βουλευτές.

Αρκετοί εκτιμούν ότι η υποχώρηση της ρητορικής «εκλογές τώρα» ίσως απελευθερώσει φωνές κριτικής που όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν σιωπηλές. Άλλωστε, έμπειρα «γαλάζια» στελέχη ομολογούν ότι ένας από τους στόχους αυτής της στρατηγικής -εμπνευστής της οποίας ήταν ο Τάκης Θεοδωρικάκος- ήταν αυτός: Να είναι συμπαγής και πειθαρχημένη η κοινοβουλευτική ομάδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως, γνωρίζει καλά πως ένα από τα μεγάλα όπλα του την επομένη των εκλογών για να εφαρμόσει την πολιτική του και τις μεταρρυθμίσεις που θέλει στη ελληνική κοινωνία είναι μια συμπαγής και ετοιμοπόλεμη κοινοβουλευτική ομάδα. Και γνωρίζει πως στις προηγούμενες κυβερνητικές θητείες της ΝΔ τα περισσότερα προβλήματα προήλθαν εκ των έσω και από τον φόβο ή τη μικροκομματική ιδιοτέλεια πολλών «γαλάζιων» να στηρίζουν δύσκολες και τολμηρές αποφάσεις.

Γι' αυτό και έστειλε νωρίς το μήνυμα προς όλους -αν και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι άργησε.

Τι θα κάνει όμως από εδώ και πέρα η τέως «γαλάζια» βουλευτής Κατερίνα Παπακώστα;

Πολλοί έσπευσαν τις πρώτες ώρες να πουν ότι θα καταλήξει στην αγκαλιά των ΑΝΕΛ. Έφτασαν, μάλιστα, στο σημείο να πουν ότι θα πάρει και θέση υφυπουργού. Η ίδια προς το παρόν τηρεί σιγήν ιχθύος όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις της και επικαλείται την πολιτική παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Οι ΑΝΕΛ, από την πλευρά τους, δεν βλέπουν εύκολη μια τέτοια μετακίνηση. Κοινοβουλευτικά στελέχη του Πάνου Καμμένου, μιλώντας στο iefimerida, θύμιζαν ότι αν κάποιος θέλει να έρθει στο κόμμα, θα πρέπει πρώτα να παραδώσει τη βουλευτική του έδρα. «Αυτή είναι μια πάγια θέση μας και την έχει διακηρύξει πολλές φορές ο Πάνος Καμμενος. Από αυτή τη θέση δεν θα κάνουμε πίσω ούτε για την κυρία Παπακώστα» έλεγαν.

Μάλιστα, η εκτίμηση που υπάρχει στους ΑΝΕΛ είναι ότι εάν στο μέλλον η ΝΔ δει πως κλείνει κι άλλο η ψαλίδα με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα αναγκαστεί να κάνει προσκλητήριο στελεχών για να δοθεί ο «υπέρ πάντων αγών» κατά των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και έτσι είναι πιθανό η κυρία Παπακώστα να επιστρέψει στη «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα.

Άλλωστε, όπως έλεγαν, δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούν αυτή την τακτική τα κόμματα προεκλογικά για να δώσουν ένα μήνυμα ενότητας και νίκης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κατερίνα Παπακώστα ΑΝΕΛ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ