Καταλύματα τύπου Airbnb: «Αθέμιτος ανταγωνισμός» λένε οι ξενοδόχοι - «Στηρίζουμε τον τουρισμό» λένε οι ιδιοκτήτες [εικόνες] - iefimerida.gr

Καταλύματα τύπου Airbnb: «Αθέμιτος ανταγωνισμός» λένε οι ξενοδόχοι - «Στηρίζουμε τον τουρισμό» λένε οι ιδιοκτήτες [εικόνες]

ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ

Αναρχη παραμένει η αγορά των καταλυμάτων τύπου Airbnb στην χώρα μας, καθώς η κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει δημιουργήσει το μητρώο όπου θα δηλώνονται αυτού του είδους οι μισθώσεις.

Το iefimerida κατέγραψε την κατάσταση που επικρατεί με το συγκεκριμένο είδος καταλυμάτων (γνωστό ως «οικονομία διαμοιρασμού»), τις αντιδράσεις που υπάρχουν (κυρίως από τους ξενοδόχους), αλλά και τις απόψεις των ιδιοκτητών ακινήτων και των ανθρώπων που διαχειρίζονται αυτά τα καταλύματα, που υποστηρίζουν ότι με αυτό το είδος μίσθωσης στηρίζουν τον τουρισμό. Στην Ελλάδα σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς ακινήτων, λειτουργούν 45.000 – 60.000 καταλύματα τύπου Airbnb, από τα οποία περίπου τα 12.000 στην Αθήνα. Μάλιστα, σύμφωνα με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, οι ψηφιακές πλατφόρμες ενοικίασης ιδιωτικών κατοικιών όπως η Airbnb, είναι περισσότερες από πενήντα.

Καταλύματα τύπου Airbnb: «Αθέμιτος ανταγωνισμός» λένε οι ξενοδόχοι - «Στηρίζουμε τον τουρισμό» λένε οι ιδιοκτήτες [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Δεν έχει δημιουργηθεί μητρώο

Από τις αρχές του 2017, σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών, όπως είναι τα Airbnb, φορολογούνται με κλιμακωτούς συντελεστές από 15% μέχρι 45%. Ωστόσο, μέχρι σήμερα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) δεν έχει δημιουργήσει το μητρώο με την ηλεκτρονική βάση δεδομένων όπου θα δηλώνονται αυτού του είδους οι μισθώσεις, ενώ η υπάρχουσα πλατφόρμα δεν μπορεί να δεχθεί ημερήσιες μισθώσεις, (όπως συνήθως συμβαίνει με τα Airbnb), αλλά μηνιαίες και ετήσιες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι περισσότερες μισθώσεις καταλυμάτων τύπου Airbnb να μην δηλώνονται και κατά συνέπεια το Κράτος χάνει δημόσια έσοδα αρκετών εκατομμυρίων ευρώ ενώ η συγκεκριμένη αγορά συνεχίζει να λειτουργεί άναρχα χωρίς κανόνες.
«Η οικονομία του διαμοιρασμού είναι μια δραστηριότητα που εμφανίστηκε τα τελευταία 7 χρόνια. Στην Ελλάδα ίσως και νωρίτερα με άλλη μορφή, και προβλέπεται ότι θα μείνει στην αγορά. Όμως αυτό επηρεάζει αρνητικά με δυο τρόπους την αγορά. Δημιουργεί έναν αθέμιτο ανταγωνισμό, για τις αδειοδοτημένες επιχειρήσεις, και επιπλέον τα έσοδα αυτά δεν καταγράφονται στα εθνικά έσοδα και η απασχόληση πλήττεται», δηλώνει στο iefimerida ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γιώργος Τσακίρης.
Αρμόδια πηγή από την ΑΑΔΕ, στην οποία απευθύνθηκε το iefimerida, απέφυγε να εξηγήσει τον λόγο της καθυστέρησης που έχει παρατηρηθεί, και περιορίστηκε να υποστηρίξει πως «το επόμενο διάστημα αναμένεται μια απόφαση από την διοίκηση της ΑΑΔΕ, η οποία θα καθορίζει κρίσιμες λεπτομέρειες που θα αφορούν στο Μητρώο. Αμέσως μετά το σύστημα θα τρέξει όσο πιο γρήγορα γίνεται για να λειτουργήσει πλήρως για τις μισθώσεις καταλυμάτων τύπου Airbnb», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Τα Airbnb συμβάλλουν θετικά στο τουριστικό προϊόν της Ελλάδας»

Το iefimerida επικοινώνησε με έναν ιδιοκτήτη ακινήτου, που νοικιάζει το σπίτι του στο Κουκάκι στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Airbnb, ο οποίος δέχθηκε να μιλήσει με καθεστώς ανωνυμίας. «Η διαδικασία που ακολουθούμε όσοι νοικιάζουμε τα ακίνητα μας μέσω της Airbnb είναι διάφανη. Σε ορισμένες περιπτώσεις πράγματι δεν υπάρχει τρόπος να δηλωθεί αυτή η δραστηριότητα, η οποία όμως δεν αποφέρει μεγάλα κέρδη, με δεδομένο ότι έχουμε να πληρώσουμε το ηλεκτρικό ρεύμα, τη θέρμανση, όλους τους άλλους λογαριασμούς και φυσικά τον ΕΝΦΙΑ. Το ποσό που μένει είναι μικρό».
40χρονος ιδιωτικός υπάλληλος που χρησιμοποιεί συχνά την συγκεκριμένη ψηφιακή πλατφόρμα για να μείνει στο εξωτερικό, υποστηρίζει στο iefimerida πως «είναι μια ασφαλής και οικονομική επιλογή», καθώς όπως επισημαίνει «ο ιδιοκτήτης του ακινήτου που διαθέτει το ακίνητο του στην Airbnb αξιολογείται συνεχώς και αν το ακίνητο του δεν είναι σε καλή κατάσταση τελικά το σύστημα τον απορρίπτει. Επιπλέον, αξιολογείται και η συμπεριφορά του ιδιοκτήτη και του επισκέπτη καθώς έχουν προφίλ στην ηλεκτρονική πλατφόρμα με την φωτογραφία τους και με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η ασφάλεια και η αξιοπιστία και των δυο πλευρών», καταλήγει.

Καταλύματα τύπου Airbnb: «Αθέμιτος ανταγωνισμός» λένε οι ξενοδόχοι - «Στηρίζουμε τον τουρισμό» λένε οι ιδιοκτήτες [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Πολλοί ιδιοκτήτες με τις εφαρμογές τύπου Airbnb βρήκαν την μοναδική διέξοδο για να είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, δηλώνει στο iefimerida ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Σταύρος Παραδιάς.

Την ίδια στιγμή πάντως, οι ιδιοκτήτες ακινήτων αναγνωρίζουν την ανάγκη να δημιουργηθεί το μητρώο και να μπει μια τάξη στον συγκεκριμένο κλάδο, ο οποίος όμως, όπως λένε, προσφέρει πολλά στον τουρισμό. «Εμείς δεν έχουμε αντίρρηση να λειτουργήσει το μητρώο», δηλώνει στο iefimerida ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) κ. Στράτος Παραδιάς και προσθέτει: «Πολλοί ιδιοκτήτες με τις εφαρμογές τύπου Airbnb βρήκαν την μοναδική διέξοδο που θα μπορούσαν να βρουν για να είναι συνεπείς στις δανειακές και στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Οι μισθώσεις αυτές εξυπηρετούν μια νέα κατηγορία τουριστών, οι οποίοι για λόγους προσωπικούς, κοσμοθεωρίας, αλλά και για λόγους προσωπικής ασφάλειας, προτιμούν την μίσθωση ιδιωτικών καταλυμάτων, γιατί διαφορετικά δεν θα έρχονταν καθόλου στη χώρα μας. Αυτή η εφαρμογή είναι ένας εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας που είναι απόλυτα απαραίτητος. Συμβάλλουν θετικά στο τουριστικό προϊόν της Ελλάδας».

Airbnb εναντίον «All Inclusive»
Όπως υποστηρίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, τα καταλύματα τύπου Airbnb ουσιαστικά είναι ο «αντίπαλος» του “All Inclusive” που προσφέρουν πολλά ξενοδοχεία στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο.
«Αντιλαμβάνομαι τις αντιδράσεις των ξενοδόχων, ιδιαίτερα εκείνων που εφαρμόζουν την μέθοδο του “all inclusive”. Το Airbnb είναι το αντίθετο του “All Inclusive”. Εκεί ο ξενοδόχος είναι ο μοναδικός δικαιούχος των χρημάτων που πληρώνει ο τουρίστας, περιορίζει την κίνηση του εκεί, ενώ με το Airbnb έχουμε διαμοιρασμό των θετικών αποτελεσμάτων του τουρισμού στην κοινωνία και στην οικονομία σε μεγαλύτερο βαθμό», υποστηρίζει με νόημα ο κ. Στράτος Παραδιάς και προσθέτει: «Κάποιος που θα μείνει σε μια τέτοια κατοικία, θα πληρώσει ταξί, θα κάνει τα ψώνια του στην τοπική αγορά, θα φάει το σουβλάκι και την μπύρα του και στο πέρασμα του γενικά θα αφήσει χρήματα σε περισσότερους, από ότι αν έμενε σε ένα ξενοδοχείο».

Καταλύματα τύπου Airbnb: «Αθέμιτος ανταγωνισμός» λένε οι ξενοδόχοι - «Στηρίζουμε τον τουρισμό» λένε οι ιδιοκτήτες [εικόνες] | iefimerida.gr 2

«Να μπουν κανόνες»
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που έγινε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, τα καταλύματα τύπου Airbnb καλύπτουν περίπου το 40% των καταλυμάτων που επιλέγει ένας τουρίστας. «Η μελέτη που κάναμε υποθέτει ένα επίπεδο υποκατάστασης 30% - 40%, αλλά εγώ πιστεύω ότι αυτοί που θα πήγαιναν σε ξενοδοχείο αλλά πάνε σε αυτό το είδος καταλυμάτων πλησιάζουν το 50% των τουριστών», δηλώνει ο κ. Γιώργος Τσακίρης.
Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου επισημαίνει την ανάγκη να μπουν επιτέλους κανόνες στη λειτουργία των βραχύβιων μισθώσεων και επικαλείται ένα πρόσφατο συμβάν, που όπως λέει δυσφημεί τη χώρα μας. «Πρέπει να δηλώνονται, να ξέρουμε ποιοι είναι, να ξέρει η Πολιτεία, να ξέρει η κοινωνία ποιοι είναι. Να μπουν κάποιοι κανόνες, δεν μπορούν να λειτουργούν ανεξέλεγκτα. Την περασμένη εβδομάδα βρήκαμε ένα υπόγειο, κάτω από ένα μαγειρείο στο κέντρο, που είχε 13 κουκέτες μέσα. Αυτό είναι δυσφήμιση του προορισμού και δεν τηρείται καμία πρόνοια ασφάλειας για να έχουν ένα επίπεδο πολιτισμού στην διαμονή τους οι τουρίστες που έρχονται».
Σε αρκετές περιπτώσεις ένα κατάλυμα τύπου Airbnb, ακόμη και σε μια άκρως τουριστική περιοχή όπως είναι η Πλάκα, μπορεί να είναι και κατά 40% πιο φθηνό από ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. Ωστόσο, δεν πρέπει να παραβλέψει κανείς το γεγονός πως εκτός από κλινοσκεπάσματα δεν παρέχεται καμία άλλη υπηρεσία. «Μια πρώτη διαφορά είναι ο φόρος που δεν πληρώνουν. Αν αφαιρέσεις ένα 15% που είναι τα δημοτικά τέλη και ο φόρος, αυτόματα το προϊόν είναι 15% φθηνότερο», επισημαίνει ο κ. Γιώργος Τσακίρης.

Καταλύματα τύπου Airbnb: «Αθέμιτος ανταγωνισμός» λένε οι ξενοδόχοι - «Στηρίζουμε τον τουρισμό» λένε οι ιδιοκτήτες [εικόνες] | iefimerida.gr 3


«Τα καταλύματα τύπου Airbnb δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό», υποστηρίζει ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Γιώργος Τσακίρης

Η φορολόγηση
Αν τα έσοδα από τις μισθώσεις ενός ακινήτου της οικονομίας διαμοιρασμού φθάνουν τις 12.000 ευρώ το χρόνο και δεν παρέχονται άλλες υπηρεσίες, εκτός από κλινοσκεπάσματα, τότε θεωρείται εισόδημα από ακίνητη περιουσία και η φορολόγηση γίνεται με τον βασικό συντελεστή του 15% και τα έσοδα δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ.
Αν υπερβεί αυτό το ποσό, τότε το εισόδημα θεωρείται εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και φορολογείται με συντελεστή 29% μέχρι 45%, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.
«Εμείς διαμαρτυρόμαστε εντονότατα για την μεγάλη φορολόγηση των ακινήτων. Όταν στα ακίνητα σου παίρνουν το 45% σαν φόρο εισοδήματος, σου παίρνει μέχρι και 10% ως φόρο αλληλεγγύης, έχεις να πληρώσεις και τον ΕΝΦΙΑ, στο τέλος είναι προφανές ότι δεν σου μένει τίποτα. Οι φορολογικοί συντελεστές πρέπει να είναι πιο λογικοί. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει φορολογικός συντελεστής (αθροιστικά) 55%», δηλώνει ο κ. Στράτος Παραδιάς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ καταλύματα Airbnb ξενοδόχοι Τουρισμός
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ