Ο Λοβέρδος, η Νέα Ελληνική Ανόρθωση, το κίνημα στο Γουδή και ο Βενιζέλος - iefimerida.gr

Ο Λοβέρδος, η Νέα Ελληνική Ανόρθωση, το κίνημα στο Γουδή και ο Βενιζέλος

Ο Λοβέρδος
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το ιδεολογικό του μανιφέστο υπό τον τίτλο «Θέσεις για τη Νέα Ελληνική Ανόρθωση» παρουσίασε την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος που κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία του ελληνικού Κράτους κατέληξε σε συγκεκριμένες προτάσεις για το πολιτικό σκηνικό και το ΠΑΣΟΚ επισημαίνοντας ότι οι Ελληνες καλούμαστε να εκτελέσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα τρεις άθλους.

Παρουσία και του Ευάγελου Βενιζέλου ο οποίος επισήμανε ότι η λέξη Ανόρθωση είναι συνυφασμένη με την επανάσταση του 1909 στο Γουδή όπου ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος ζητούσε ριζικές μεταρρυθμίσεις για την ανόρθωση της χώρας και κατέληξε στην εμφάνιση του Ελευθέριου Βενιζέλου στην κεντρική πολιτική σκηνή, ο κ. Λοβέρδος έδωσε στη δημοσιότητα το 77 σελίδων κείμενο και σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον ιστορικών αποφάσεων.

Ειδικότερα, για τους τρεις άθλους είπε:

Ο πρώτος είναι να αποκαταστήσουμε το κύρος της χώρας στο εξωτερικό και να κρατήσουμε ανοιχτή πάση θυσία την ευρωπαϊκή μας προοπτική. Απομονωμένη και αναξιόπιστη, μακριά από τις δυνάμεις του κεντρικού ευρωπαϊκού συσχετισμού, η Ελλάδα θα κινδύνευε να μετατραπεί σε μόνιμο παρία του διεθνούς οικονομικού συστήματος. Η αντιστροφή αυτού του κλίματος είναι εθνική επιταγή. Η προσπάθεια που θα απαιτηθεί είναι γιγάντια, όχι όμως πολύχρονη και δεν αφορά μόνο τις ιθύνουσες πολιτικές δυνάμεις. Ο ανεύθυνος απομονωτισμός, με τον οποίο ερωτοτροπούν ορισμένοι, πρέπει να ανασχεθεί εγκαίρως. Ουδείς μπορεί να διανοηθεί πως θα μπορούσε να ακυρώσει μια ευρωπαϊκή στρατηγική μισού και πλέον αιώνα, για την οποία επιτυχώς πάσχισε ο ελληνικός λαός.

Ο δεύτερος άθλος είναι να πάψουμε επιτέλους να ξοδεύουμε περισσότερα από αυτά που κερδίζουμε. Έτσι κι αλλιώς κανείς πλέον δεν είναι διατεθειμένος να μας δανείζει για να διατηρήσουμε το σημερινό επίπεδο κατανάλωσης. Το δίλημμα είναι απλό: είτε θα ανασυγκροτήσουμε τον παραγωγικό ιστό της χώρας, είτε θα συμβιβαστούμε με τη δραματική πτώση του βιοτικού μας επιπέδου, που θα εξαθλιώσει τη χώρα για πολλές δεκαετίες. Αυτόν τον άθλο φαίνεται πως θα τον κατακτήσουμε αντί για τα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2012, όπως υπολογίζαμε, εντός του 2013. Η στιγμή αυτή πιστεύω πως θα αποτελέσει την απαρχή της πορείας του τόπου προς την ανάκαμψη.

Ο τρίτος άθλος είναι να συγκροτήσουμε επιτέλους σοβαρό και αξιόπιστο κράτος. Οι φλυαρίες περί «επανίδρυσης του κράτους» και η άπρακτη μεταρρυθμισιολογία του πρόσφατου παρελθόντος έχουν προσδώσει στη σχετική συζήτηση έναν φαιδρό τόνο. Ωστόσο, ο ριζοσπαστικός μετασχηματισμός της δημόσιας διοίκησης είναι εκ των ων ουκ άνευ. Κράτος που οι μείζονες αποφάσεις του στα ζητήματα της φορολογίας και της δημόσιας τάξης και ασφάλειας τελούν διαρκώς υπό αίρεση, δεν νοείται. Κράτος που μοιράζεται τα έσοδά του με φοροκλέπτες και εισφοροφυγάδες, με καταχραστές και επίορκους, δεν νοείται. Όρος για όλα αυτά είναι να απαλλαγούμε από τις ιδεολογικές μας παρωπίδες. Το κράτος που χρειαζόμαστε δεν είναι ούτε το κράτος-πατερούλης της παλαιοαριστεράς, όπου το Δημόσιο αναλαμβάνει να κάνει τα πάντα, ούτε το κράτος-νυχτοφύλακας των υπερφιλελεύθερων, που θα κρατάει το φανάρι στους επιχειρηματίες.

Χρειαζόμαστε ένα στιβαρό, παρεμβατικό κράτος, με υπαλληλία σύγχρονη και ευέλικτη, και εν τέλει ένα κράτος επιτελικό, ικανό να σχεδιάζει μακροπρόθεσμα για όλους τους τομείς του δημοσίου συμφέροντος, από την οικονομία έως την εκπαίδευση και την κοινωνική πολιτική. Αυτό το κράτος δεν πρέπει να είναι ούτε «λίγο» ούτε «πολύ», ούτε «μικρό» ούτε «μεγάλο», αλλά ευφυές, ταχύ και αποτελεσματικό.

Ο κ. Λοβέρδος σημείωσε ότι στο πολιτικό πεδίο, το μέλλον της χώρας θα κριθεί από το αν θα αναδειχθούν ηγεσίες με κύρος και βούληση να συγκρουστούν ευθέως με τις κακοδαιμονίες μας. Από το αν θα συγκροτηθούν κόμματα εξουσίας με εδραιωμένες πεποιθήσεις, αποφασισμένα και αποτελεσματικά. Από το αν εντέλει το έθνος θα βρει εκείνες τις δυνάμεις που θα αναδειχθούν σε υποκείμενα της αλλαγής, απομονώνοντας εκείνους που επενδύουν όλα τα επιχειρήματα τους στην καταστροφή. Χωρίς τη συντριβή των δυνάμεων της καθήλωσης και της οπισθοδρόμησης, η χώρα δύσκολα θα απεγκλωβιστεί.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, πρέπει:

  • Να υπερβούμε την παράλυση της δημόσιας διοίκησης, η οποία ήταν ήδη αναποτελεσματική πριν την κρίση και αποδεικνύεται δυο φορές πιο αναποτελεσματική σε συνθήκες κρίσης.
  • Να ενισχύσουμε, με την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων, την ανάπτυξη στους πέντε κρίσιμους γι' αυτήν τομείς δραστηριότητας.
  • Να ενισχύσουμε την αναπτυξιακή επιχειρηματικότητα και να διαρρήξουμε κάθε σχέση με τον οικονομικό παρασιτισμό.
  • Να ξεπεράσουμε τις αδυναμίες του πολιτικού συστήματος.
  • Να αντιμετωπίσουμε τις αντιδράσεις των πάσης φύσης συντεχνιών.
  • Να αποδείξουμε στους υπόλοιπους ευρωπαίους ότι και θέλουμε και μπορούμε να τιμήσουμε τις υπογραφές μας και τη θέση μας στην ευρωζώνη.
  • Να αντικρούσουμε τον αρνητισμό και τη συχνά μηδενιστική κριτική των ΜΜΕ.

Μιλώντας για το ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι πρέπει να αλλάξει. Να μετατραπεί, διατηρώντας τα χαρακτηριστικά του ως ανοικτού κόμματος, σε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό, μεταρρυθμιστικό, σοσιαλδημοκρατικό Κίνημα.

Οι Ελληνες και οι Ελληνιδες που θα στηρίξουν το αναδιαμορφωμένο ΠΑΣΟΚ, θα στηρίζουν ένα κίνημα της κέντρο-αριστεράς, που θα τεθεί οριστικά έξω από και εναντίον των παρασιτικών, αντιαναπτυξιακών και βαθύτατα συντηρητικών πολιτικών του πρόσφατου παρελθόντος.

Απαιτείται η υπέρβαση του σκληρού αρχηγικού, αυταρχικού και προσωποπαγούς κόμματος και η μετάβαση προς ένα πραγματικά δημοκρατικό συλλογικό υποκείμενο, βασικό πυλώνα της ελληνικής κεντροαριστεράς. Σε αυτό το σύγχρονο ευρωπαϊκό, μεταρρυθμιστικό, σοσιαλδημοκρατικό Κίνημα, οι τάσεις πρέπει να κατοχυρωθούν, με εκπροσώπησή τους στην ηγεσία του. Η μονολιθικότητα προϋποθέτει δεσποτισμό κι όλα αυτά είναι αντίθετα με τα πλειοψηφικά κινήματα του λαού!

Ακόμη, αναφέρθηκε στο πολιτικό σύστημα ζητώντας: Να εξασφαλίζει τη δημοκρατική εκπροσώπηση, αλλά και την κυβερνητική σταθερότητα. Σε αυτή τη βάση επιλέγουμε συστήματα ενισχυμένης αναλογικής, που δεν παρεμποδίζουν όμως τον πολυκομματισμό, μέσω ανάδειξης βουλευτών από ισομερείς, δεκαεδρικές ή δεκαπενταεδρικές εκλογικές περιφέρειες, δίχως εξαιρέσεις.

Οι δεκαεδρικές ή δεκαπενταεδρικές εκλογικές περιφέρειες εξασφαλίζουν κατά το δυνατόν α) τόσο την επικράτηση κανόνων πολιτικής και όχι ρουσφετολογικής συναλλαγής πολιτικών και πολιτών, αφού δίνουν ευρύ χώρο στον πολιτικό λόγο και β) δεν επιτρέπουν την κυριαρχία των ρουσφετολογικών σχέσεων και των πελατειακών συναλλαγών, όπως θα γινόταν εάν υιοθετούσαμε τις μονοεδρικές περιφέρειες. Ταυτοχρόνως, κόμματα και πολιτικοί χρηματοδοτούνται κατά την επιλογή τους, από το δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα. Στη δεύτερη περίπτωση, η επιλογή αφορά και τη βουλευτική αποζημίωση και η χρηματοδότηση οργανώνεται με τη δημιουργία ενός ιδιόρρυθμου σωματείου, το οποίο συμπεριλαμβάνει τους χρηματοδότες, κατά το ποσό της επιλογής τους. Έτσι, όλοι γνωρίζουν την πηγή προέλευσης της χρηματοδότησης και τον τρόπο λειτουργίας του βουλευτή και του κόμματος.

Κατ' αυτόν τον τρόπο, η διαφάνεια προστατεύει τη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών και των προσώπων. Κι ακόμη, πρέπει να συνεχιστεί η εφαρμογή όλων των μέτρων διαφάνειας που θεσπίστηκαν την περίοδο 2009-2011. Και να διευρυνθεί η εμβέλεια της ισχύος τους. Π.χ. Να δημοσιοποιούνται στο διαδίκτυο το πόθεν έσχες όλων των προσώπων που σχετίζονται με τον δημόσιο βίο. Τέλος, θα συντελέσουν στην αναβάθμιση του πολιτικού συστήματος και ορισμένες, κατά τη γνώμη μου, πολύ σημαντικές αλλαγές που προϋποθέτουν όμως την αναθεώρηση του Συντάγματος, το 2013- 2014.

Και συγκεκριμένα: α) η αυτοπρόσωπη υποστήριξη των αναφορών των πολιτών, σε ειδική επιτροπή της Βουλής (αναθεώρηση του άρθρου 69 του Συντάγματος). β) Η θέσπιση ελάχιστου αριθμού παρόντων Βουλευτών κατά την ψήφιση των σχεδίων νόμων (άρθρο 67). γ) Η ρητή πρόβλεψη, ότι η σύσταση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής αποτελεί δικαίωμα της μειοψηφίας (άρθρο 68§2). δ) Η θέσπιση μορφών άμεσου, διεισδυτικού και απροειδοποίητου ελέγχου, κατά τα αγγλοσαξονικά πρότυπα (άρθρο 70§6). Να σημειωθεί εδώ, πως ενώ για το νομοθετικό έργο το Σύνταγμα αφιερώνει ειδικό κεφάλαιο, για τον κοινοβουλευτικό έλεγχο «αρκείται» σε μία παράγραφο επτά σειρών! ε) Η θέσπιση της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας, με την υπογραφή του 3% του εκλογικού σώματος (300.000 πολίτες), με την ταυτόχρονη αλλαγή του άρθρου 73§3 του Συντάγματος σύμφωνα με το οποίο -κατά την ερμηνεία του- οι προτάσεις νόμων των Βουλευτών δεν τίθενται σε ψηφοφορία! Και στ) η αλλαγή του άρθρου 86 για την ποινική ευθύνη των Υπουργών.

Στην εκδήλωση για την παρουσίαση της πλατφόρμας ήταν παρόντες, εκτός του κ. Βενιζέλου: Τα μέλη του υπουργικού Συμβουλίου Κώστας Σκανδαλίδης, Γιάννης Ραγκούσης, Μιχάλης Τιμοσίδης, Κώστας Σπηλιόπουλος, Μάρκος Μπόλαρης και Πάρις Κουκουλόπουλος, καθώς και οι βουλευτές Δημήτρης Κρεμαστινός, Χρήστος Αηδόνης, Νάντια Γιαννακοπούλου, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Θανάσης Οικονόμου, Γιώργος Ντόλιος, Ηλίας Μόσιαλος και Θεοδώρα Τζάκρη.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο εδώ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ