2η απονομή Διεθνούς Βραβείου Καφέ Ernesto Illy: Ο καφές Arabica στην Ονδούρα [εικόνες] - iefimerida.gr

2η απονομή Διεθνούς Βραβείου Καφέ Ernesto Illy: Ο καφές Arabica στην Ονδούρα [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ανεξάρτητη διεθνής κριτική επιτροπή η οποία αποτελείται από ειδικούς εμπειρογνώμονες στον χώρο καφέ και της γαστρονομίας προέβη για λογαριασμό του illy σε σειρά από τυφλές γευσιγνωσίες προκειμένου να αναδείξει και να επιβραβεύσει τον παραγωγό που παρήγαγε τον καλύτερο καφέ για την illycaffé, παγκόσμιο ηγέτη στον καφέ υψηλής ποιότητας και πρωτοπόρος στο άμεσο εμπόριο πράσινου καφέ. Νικητής ήταν ο καφές που καλλιεργείται από τον José Abelardo Díaz Enamorado στην Ονδούρα.

Η παρτίδα καφέ με την υψηλότερη βαθμολογία επιλέχθηκε ανάμεσα σε 27 από τις καλύτερες του κόσμου από τη συγκομιδή 2016/2017 προερχόμενες από εννέα χώρες. Πρόκειται για σημαντική τελετή με παρουσία των ίδιων των καλλιεργητών καφέ και εκπροσώπων αυτών καθώς και δημοσιογράφων από όλο τον κόσμο. Οι λάτρεις του καφέ θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν αυτούς τους καφέδες, μέσα στο επόμενο έτος όταν η illycaffé διαθέσει τους κόκκους και των εννέα φιναλίστ στην αγορά ως καφέδες μοναδικής προέλευσης σε επιλεγμένες τοποθεσίες illy.

2η απονομή Διεθνούς Βραβείου Καφέ Ernesto Illy: Ο καφές Arabica στην Ονδούρα [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Όσον αφορά στο νικητή η ιστορία ξεκινά τo 1966 όταν o Díaz Enamorado και η σύζυγός του, Daysi Clemencia Reyes, άρχισαν να καλλιεργούν καφέ στο χωριό El Chimizal στην περιοχή Erandique, με αρχική καλλιεργήσιμη έκταση περίπου 1,5 εκτάριο.

2η απονομή Διεθνούς Βραβείου Καφέ Ernesto Illy: Ο καφές Arabica στην Ονδούρα [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Παράλληλα με την Ονδούρα, διαγωνίστηκαν και παρτίδες καφέ από Βραζιλία, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Αιθιοπία, Γουατεμάλα, Ινδία, Νικαράγουα και Ρουάντα, έπειτα από εξονυχιστική ανάλυση στο Εργαστήριο Ποιότητας της illycafé στην Τεργέστη της Ιταλίας, όπου και εδρεύει η εταιρεία. Ο καφές των 9 φιναλίστ πρόκειται να αποτελέσει μέρος του χαρμανιού illy, γνωστό εδώ και δεκαετίες για την ισορροπημένη γεύση, το ευρύ αρωματικό προφίλ και τη σταθερά υψηλή ποιότητα του.

2η απονομή Διεθνούς Βραβείου Καφέ Ernesto Illy: Ο καφές Arabica στην Ονδούρα [εικόνες] | iefimerida.gr 2

«Είναι τιμή και ευχαρίστηση να βραβεύουμε τον κύριο Díaz Enamorado για την υψηλή ποιότητα του καφέ, ο οποίος καλλιεργείται με βιώσιμες μεθόδους παραγωγής όπως εξάλλου και όλων των φιναλίστ μας, δήλωσε ο Andrea Illy, Πρόεδρος της illycaffè.

2η απονομή Διεθνούς Βραβείου Καφέ Ernesto Illy: Ο καφές Arabica στην Ονδούρα [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Το Διεθνές Βραβείο Καφέ Ernesto Illy, το οποίο πήρε το όνομά του από τον ιδρυτή της illycaffè αποτελεί ορόσημο για την εταιρία, η οποία έχει ορίσει ως ακρογωνιαίους λίθους της φιλοσοφίας της την προώθηση της ποιότητας, της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και της ανταλλαγής γνώσης προκειμένου να προσφέρει τον καλύτερο καφέ που μπορεί να παράγει η φύση.

2η απονομή Διεθνούς Βραβείου Καφέ Ernesto Illy: Ο καφές Arabica στην Ονδούρα [εικόνες] | iefimerida.gr 4

Αποτελεί δε τη φυσική εξέλιξη μιας πρωτοβουλίας που από τοπική διεθνής. Διότι βασίζεται σε ένα πρόγραμμα επιβράβευσης και μηχανισμού παροχής κινήτρων σε καλλιεργητές καφέ, που ξεκίνησε και συνεχίζει μέχρι σήμερα η illycaffè, πριν από τρεις δεκαετίες στη Βραζιλία (Prêmio Brasil de Qualidade do Café para Espresso).

2η απονομή Διεθνούς Βραβείου Καφέ Ernesto Illy: Ο καφές Arabica στην Ονδούρα [εικόνες] | iefimerida.gr 5

Η illycaffè με πολύ αυστηρά κριτήρια επιλέγει τους καλύτερους παραγωγούς καφέ Arabica και αγοράζει χωρίς μεσάζοντες. Δημιουργεί και τους μεταφέρει τεχνογνωσία με στόχο την ποιοτική παραγωγή πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον. Αμείβει δίκαια για την άριστη ποιότητα που παράγουν (κατά μέσο όρο 30% παραπάνω από την τιμή της αγοράς) ώστε η παραγωγή τους να είναι βιώσιμη.

2η απονομή Διεθνούς Βραβείου Καφέ Ernesto Illy: Ο καφές Arabica στην Ονδούρα [εικόνες] | iefimerida.gr 6

Σήμερα, μέσα από τους παραπάνω μηχανισμούς αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αγοραστές παγκοσμίως υψηλής ποιότητας καφέ Arabica. Ακολουθεί και επενδύει στο μοντέλο του άμεσου εμπορίου, ενώ οι περισσότεροι καφέδες ακόμη αγοράζονται μέσω του χρηματιστηρίου ή με μεσάζοντες, γεγονός που δεν μπορεί να εξασφαλίσει ούτε σταθερή ποιότητα αλλά ούτε και βασικό μισθό για τους σημαντικότερους ενδιαφερόμενους της αλυσίδας του καφέ: τις 25 εκατομμύρια οικογένειες καλλιεργητών.

2η απονομή Διεθνούς Βραβείου Καφέ Ernesto Illy: Ο καφές Arabica στην Ονδούρα [εικόνες] | iefimerida.gr 7

Παρακάτω αναφέρονται τα ονόματα των μελών της κριτικής επιτροπής που αξιολόγησε τους φιναλίστ μέσα από μία διαδικασία που εξασφαλίζει τη διαφάνεια:

2η απονομή Διεθνούς Βραβείου Καφέ Ernesto Illy: Ο καφές Arabica στην Ονδούρα [εικόνες] | iefimerida.gr 8

Mark Pendergrast (Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής): ο κύριος Pendergrast είναι κορυφαίος σε πωλήσεις Αμερικανός συγγραφέας και ιδιαίτερα γνωστός σε όλη την κοινότητα του καφέ για τα βιβλία του Uncommon Grounds: The History of Coffee and How it Transformed Our World, και Beyond Fair Trade: How One Small Coffee Company Helped Transform a Hillside Village in Thailand.

2η απονομή Διεθνούς Βραβείου Καφέ Ernesto Illy: Ο καφές Arabica στην Ονδούρα [εικόνες] | iefimerida.gr 9

Caterina Ceraudo: Η Caterina Ceraudo είναι η σεφ πίσω από το βραβευμένο με αστέρι Michelin εστιατόριο Dattilo, που βρίσκεται στο βιοδυναμικό αγρόκτημα της οικογένειάς της στην Καλαβρία της Ιταλίας. Είναι γνωστή ως μια από τις κορυφαίες σεφ της Ιταλίας για τις απλές αλλά ταυτόχρονα καινοτόμους συνδυασμούς στην παραδοσιακή κουζίνα της Καλαβρίας.

2η απονομή Διεθνούς Βραβείου Καφέ Ernesto Illy: Ο καφές Arabica στην Ονδούρα [εικόνες] | iefimerida.gr 10

Pino Cuttaia: Ο Pino Cuttaia είναι διάσημος σεφ που βρίσκεται στο τιμόνι του εστιατορίου La Madia, στην Licata της Ιταλίας, το οποίο άνοιξε με τη σύζυγό του το 2000. Γνωστός για τις πρωτοπόρες ιδέες του σε ότι αφορά τη σικελική κουζίνα, ο Cuttaia έχει βραβευθεί με δύο αστέρια Michelin.

2η απονομή Διεθνούς Βραβείου Καφέ Ernesto Illy: Ο καφές Arabica στην Ονδούρα [εικόνες] | iefimerida.gr 11

Kerri Goodman: Ιδρύτρια και εκδότρια του περιοδικού CoffeeTalk, η Kerri Goodman έχει πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας στη βιομηχανία του καφέ. Πέρα από το εκδοτικό της έργο, είναι μέλος των διοικητικών συμβουλίων πολλών μη-κερδοσκοπικών οργανισμών που σχετίζονται με τον καφέ.

2η απονομή Διεθνούς Βραβείου Καφέ Ernesto Illy: Ο καφές Arabica στην Ονδούρα [εικόνες] | iefimerida.gr 12

Richard Martin: Ο Richard Martin είναι διευθυντής σύνταξης του Food Republic, που ξεκίνησε ο ίδιος το 2011 και πλέον διαβάζεται από εκατομμύρια λάτρεις τροφίμων κάθε μήνα. Ήταν, επίσης, ιδρυτικός συντάκτης του πρωτοποριακού περιοδικού Complex.

2η απονομή Διεθνούς Βραβείου Καφέ Ernesto Illy: Ο καφές Arabica στην Ονδούρα [εικόνες] | iefimerida.gr 13

Denise Mazzei: Η Denise Mazzei είναι επίκουρη καθηγήτρια διοίκησης επιχειρήσεων στο Culinary Institute of America, και απόφοιτος του ίδιου ινστιτούτου. Επιχειρηματίας στην καρδιά, η Denise εδώ και οκτώ χρόνια κατέχει τη δική της επιχείρηση τροφίμων.

2η απονομή Διεθνούς Βραβείου Καφέ Ernesto Illy: Ο καφές Arabica στην Ονδούρα [εικόνες] | iefimerida.gr 14

Josimar Melo: Δημοσιογράφος τροφίμων και κρασιού για την κορυφαία βραζιλιάνικη εφημερίδα Folha de S. Paulo, ο Josiman Melo εκδίδει έναν περιζήτητο ετήσιο οδηγό γαστρονομίας για το Σάο Πάολο, και προεδρεύει στην κριτική επιτροπή της Λατινικής Αμερικής για τα 50 Καλύτερα Εστιατόρια του Κόσμου.

2η απονομή Διεθνούς Βραβείου Καφέ Ernesto Illy: Ο καφές Arabica στην Ονδούρα [εικόνες] | iefimerida.gr 15

Fernando Arturo Osorio Rodriguez: Διευθυντής Ποιότητας της εταιρείας Almacafe S.A. – FNC στην Κολομβία και διορισμένος στην Εθνική Ομοσπονδία Καλλιεργητών Καφέ Κολομβίας, ο Rodriguez έχει βαθιές γνώσεις σε ότι αφορά τις πολυάριθμες φυσικές και αισθητηριακές ιδιότητες του καφέ.

2η απονομή Διεθνούς Βραβείου Καφέ Ernesto Illy: Ο καφές Arabica στην Ονδούρα [εικόνες] | iefimerida.gr 16

Ansha Yassin Suileman: Με έδρα της την Αιθιοπία, η Ansha Yassin Suileman είναι διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας CO QUA trading plc. Είναι ειδικός του καφέ σε όλες τις πτυχές του προϊόντος, ειδικεύοντας στην επιθεώρηση της ποιότητας του καφέ, μεταξύ άλλων δεξιοτήτων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ernesto Illy απονομή
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ