«Τα Σκόπια δεν μπαίνουν στο ΝΑΤΟ αν δεν λυθεί το θέμα της ονομασίας» - iefimerida.gr

«Τα Σκόπια δεν μπαίνουν στο ΝΑΤΟ αν δεν λυθεί το θέμα της ονομασίας»

Αντερς Φογκ Ράσμουσεν
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα Σκόπια δεν πρόκειται να προσκληθούν στο ΝΑΤΟ αν δεν επιλύσουν την εκκρεμότητα της ονομασίας με την Ελλάδα, ξεκαθάρισε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, ο οποίος μίλησε και για προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία στο ΝΑΤΟ λόγω του Κυπριακού.

Σε συνέντευξή που παραχώρησε στην εφημερίδα τα «ΝΕΑ», ο κ. Ράσμουσεν παρέπεμψε στην απόφαση που ελήφθη ομόφωνα στο Βουκουρέστι σχετικά με την πρόσκληση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Ακόμα, παραδέχθηκε ότι η Τουρκία προκαλεί προβλήματα στη συνεργασία του ΝΑΤΟ με την ΕΕ και εξέφρασε την ελπίδα να λυθεί το Κυπριακό πριν ξεκινήσει η προεδρία της Ένωσης.

«Στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου το 2008 πήραμε την ξεκάθαρη απόφαση ότι είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια όταν βρεθεί με την Ελλάδα αμοιβαίως ικανοποιητική λύση στο θέμα της ονομασίας. Οταν επιλυθεί το θέμα της ονομασίας, θα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση των Σκοπίων. Αυτή η απόφαση ισχύει. Οπως γνωρίζουμε, όμως, δεν έχει βρεθεί ακόμη λύση στο θέμα του ονόματος. Ενθαρρύνω όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να κάνουν ό,τι μπορούν για να επιλύσουν αυτό το πρόβλημα. Πιστεύω ότι είναι προς όφελος της Ελλάδας αλλά και όλων των συμμάχων το να ενταχθούν στην ευρωατλαντική δομή όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων», ανέφερε ο κ. Ράσμουσεν.

Σε ότι αφορά το Κυπριακό ο κ. Ράσμουσεν ευχήθηκε να βρεθεί λύση πριν την 1η Ιουλίου οπότε και η Κυπριακή Δημοκρατία αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Γνωρίζω ότι τα Ηνωμένα Εθνη κάνουν πολλά για να διευκολύνουν τις συνομιλίες μεταξύ του νότιου και του βόρειου τμήματος του νησιού και πραγματικά ελπίζω ότι οι συνομιλίες αυτές θα οδηγήσουν σε θετική επίλυση. Δυνητικά, οι συνεχείς ανεπίλυτες διαφορές μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα και στη σχέση μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ. Είμαι υπέρ της συνεργασίας του ΝΑΤΟ με την ΕΕ. Αυτό είναι κάτι που το έχουμε ανάγκη, διότι λόγω του Κυπριακού η συνεργασία ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ δεν έχει φθάσει στο μέγιστο σημείο. Επομένως, και γι’ αυτόν τον λόγο ελπίζω να υπάρξει επίλυση του Κυπριακού».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ