«Αδειασμα» Βίτσα σε Φίλη για τα F-16: Μείγμα άγνοιας oι δηλώσεις του - iefimerida.gr

«Αδειασμα» Βίτσα σε Φίλη για τα F-16: Μείγμα άγνοιας oι δηλώσεις του

Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για άγνοια του Νίκου Φίλη έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργού, σχετικά με τη συμφωνία αναβάθμισης των F-16.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Φίλης είπε ότι « δίνουμε 2,4 εκατ. δολάρια, ως οροφή, για να πάρουμε ανταλλακτικά, για τα F-16 την ίδια ώρα που δεν έχουμε ανταλλακτικά για τα ασθενοφόρα και πυροσβεστικά αεροπλάνα μας».

«Εγώ έχω μια αντίθετη άποψη από τον Νίκο Φίλη και έχοντας διαβάσει τη συνέντευξή του είναι ένα μείγμα άγνοιας που δεν θα έπρεπε να υπάρχει- με την έννοια ότι όλη η επιχειρηματολογία είναι αυτά που έγραφαν τις πρώτες ημέρες μια σειρά εφημερίδων που μετά άρχισαν να το γυρίζουν - και δεύτερον μιας συζήτησης που είναι εύκολη» τόνισε ο κ. Βίτσας μιλώντας στον ΣΚΑΪ και επανέλαβε πως από τον ετήσιο προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο οποίος ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ, τα 500 εκατ. είναι για εξοπλιστικά.

Παράλληλα ανήγγειλε πως «δεν θα υπάρξει μόνο η αναβάθμιση των F-16, θα βοηθηθεί και το Ναυτικό και ο Στρατός Ξηράς».

Όπως χαρακτηριστικά είπε σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι: «Εμείς έχουμε στον προϋπολογισμό μας 500 εκατ. ευρώ το χρόνο για συντήρηση, αναβάθμιση και στοχευμένες αγορές. Έχουμε κάνει ένα πλάνο, ώστε να μην ξεφύγουμε από τον προϋπολογισμό μας. Δεν ζητάμε σαν υπουργείο Εθνικής Άμυνας παραπάνω λεφτά. Και δεν θα υπάρξει μόνο η αναβάθμιση των F-16, θα βοηθηθεί και το Ναυτικό και ο Στρατός Ξηράς».

Όσον αφορά στο κόστος της αναβάθμισης των F-16, ο κ. Βίτσας επανέλαβε ότι «μιλάμε για ένα 1,1 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας που μεσοσταθμικά βγαίνουν 110 εκατ. ευρώ τον χρόνο».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα αναβαθμιστούν όλα ή όχι, αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας σχολίασε «υπάρχουν τρόποι και μορφές που μπορείς να κάνεις διαφόρων τύπων αναβαθμίσεις. Σημασία έχει τι θα αναβαθμιστεί σε viper. Εμείς υπολογίζουμε ένα συγκεκριμένο αριθμό, τη συντριπτική πλειοψηφία των 123 αεροσκαφών».

Οι εργασίες αναβάθμισης, σημείωσε, «όσον αφορά στο λογισμικό, τη διαμόρφωση των ραντάρ κ.λπ. θα γίνει στην Αμερική. Τη συναρμολόγηση, τις καλωδιώσεις και συμμετοχή στην κατασκευή αυτών των πραγμάτων που γίνονται στην Αμερική, θα έχουν ελληνικές εταιρείες, πρώτα και κύρια η ΕΑΒ και μια σειρά άλλες εταιρείες οι οποίες έχουν σχέση με αυτό το αντικείμενο».

Η συμφωνία θα έλθει προς συζήτηση στη Βουλή όταν ολοκληρωθεί καθώς στις 2-3 Νοεμβρίου αναμένεται η απάντηση των αρχών των ΗΠΑ, όπως είπε. «Στις αποφάσεις μας, δεν επηρεαστήκαμε, ούτε θα επηρεαστούμε από κανέναν, παρά μόνο από τις ανάγκες και τα συμφέροντα της χώρας. Τα συμφέροντα των εταιρειών, τα συμφέροντα των αντιπροσώπων τους, τα συμφέροντα από τα παπαγαλάκια που έχουνε, δεν μας ενδιαφέρουν», κατέστησε σαφές.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Δημήτρης Βίτσας Νίκος Φίλης ΣΥΡΙΖΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ