Αερομαχίες για τα F-16 αναμένονται στη Βουλή -Φίλης και βουλευτές θα ζητήσουν εξηγήσεις από Καμμένο - iefimerida.gr

Αερομαχίες για τα F-16 αναμένονται στη Βουλή -Φίλης και βουλευτές θα ζητήσουν εξηγήσεις από Καμμένο

Φωτογραφία: INTIMENEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Σκληρές αερομαχίες» αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, μεταξύ υπουργού Αμυνας και του Νίκου Φίλη, αλλά και άλλων βουλευτών, με αφορμή τους χειρισμούς του Πάνου Καμμένου στην υπόθεση τους εκσυγχρονισμού των F16.

Στη συνεδρίαση της επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας, θα κυριαρχήσει το συγκεκριμένο ζήτημα καθώς πολλοί αναμένουν τις εξηγήσεις Καμμένου, αφού φαίνεται πως δεν είχαν ενημερωθεί για τις αποφάσεις που ελήφθησαν αλλά αντίθετα θα κληθούν εκ των υστέρων να εγκρίνουν τον εκσυγχρονισμό που και οι ίδιοι πληροφορήθηκαν, από τον Αμερικανό πρόεδρο.

«Ολη η συνεδρίαση θα είναι για τα F16 απ' ότι φαίνεται μέχρι τώρα με βάση τις τοποθετήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης» ανέφερε στους δημοσιογράφους κυβερνητικός βουλευτής που μετέχει σε αυτή, εκτιμώντας ότι τα άλλα κόμματα θα αναζητήσουν ευκαιρία να κάνουν αντιπολίτευση.

Ωστόσο, είναι και ο πρώην υπουργός Παιδείας που δεν πρέπει να αγνοηθεί, καθώς μετά την απομάκρυνσή του από το υπουργείο Παιδείας ελέω Καμμένου- Ιερώνυμου, μπήκε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, και στις συνεδριάσεις κάνει δύσκολη τη ζωή του υπουργού Αμυνας.

Είναι όμως και ένα ακόμα στοιχείο που θα πρέπει να λάβει κανείς υπόψιν του, κι αυτό είναι η ερώτηση που ετοιμαζόταν το Φεβρουάριο να καταθέσει ο Νίκος Φίλης προς τον Πάνο Καμμένο, με αφορμή τις πληροφορίες για επικείμενους εξοπλισμούς, και την οποία υπέγραφαν, όχι ένας ή δύο αλλά 12 ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Όλοι μαζί, ζητούσαν από τον Πάνο Καμμένο να τους πει αν υπήρξε απόφαση του ΚΥΣΕΑ, να προχωρήσει σε εκδήλωση ενδιαφέροντος για αγορά F35 και εκσυγχρονισμό των F16 με βάθος χρόνου επτά ετών και κόστος μεταξύ 1.7 και 2 δις,

Η ερώτηση που είχαν καταθέσει:

Οπως τότε ανέφεραν οι βουλευτές «Επειδή, παρά την αναμφισβήτητη ανάγκη του περιοδικού εκσυγχρονισμού των εξοπλιστικών προγραμμάτων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, η βαθιά κοινωνική και οικονομική κρίση στη χώρα μας επιβάλλει να μετράμε και το τελευταίο σεντ του φορολογούμενου πολίτη... ερωτάται ο υπουργός»

-Υπήρξε απόφαση Κυβερνητικού οργάνου για την προμήθεια των συγκεκριμένων εξοπλισμών και για την αποστολή Letter of Request for Offer and Acceptance στην Αμερικανική Κυβέρνηση;
-Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι σχετικές συζητήσεις στις οποίες αναφέρεται ο τύπος;
-Σε περίπτωση έγκρισης των σχετικών προμηθειών πώς προβλέπεται να αποπληρωθούν οι σχετικές πιστώσεις;
-Προτίθεται να καταθέσει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το Letter of Request for Offer and Acceptance καθώς και κάθε σχετικό έγγραφο; "

Κατά πληροφορίες, η ερώτηση δεν κατατέθηκε ποτέ μετά από πολιτική πίεση που ασκήθηκε στον πρώην υπουργό Παιδείας προκειμένου να μη διαταραχθεί το κλίμα σε κυβέρνηση και στις σχέσεις με τους ΑΝΕΛ.

Ωστόσο για την ώρα τόσο ο Νίκος Φίλης, όσο και άλλοι βουλευτές, τηρούν «σιγήν ιχθύος» περιμένοντας πρώτα να ενημερωθούν εκτενώς για τη συμφωνία και τις αποφάσεις που ελήφθησαν και μετά να εκφράσουν τη γνώμη τους. Στην επιτροπή πάντως, με δεδομένη την τοποθέτησή τους, αναμένονται αερομαχίες μεταξύ πρώην υπουργού και υπουργού άμυνας, για τα F16, αφού τα 2.4 δις που οι Αμερικάνοι είπαν ότι θα στοιχίσουν, για να εκσυγχρονιστούν, έρχεται σε μια περίοδο που οι πολίτες στενάζουν από την πολυετή κρίση και την υπερφορολόγηση που ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών έχει αναγνωρίσει.

Η Κυβέρνηση πάντως, μετά τις εντυπώσεις που προκάλεσε στην Αθήνα η ανακοίνωση του λογαριασμού από τον Ντ.Τραμπ, έσπευσε χτες να μετριάσει τις εντυπώσεις.

Πρώτα έδωσε εντολή στο ΓΕΕΘΑ να ανακοινώσει ότι το κόστος θα είναι μικρότερο, κάτι που επανέλαβε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάνοντας λόγο για 1.1 δις που θα πληρωθεί σε βάθος δεκαετίας και δε θα επηρεάσει τον προϋπολογισμό. όσο για τα Α.Ω (η παρουσία των οποίων στις εξοπλιστικές αγορές αποτέλεσε μελανό σημείο και κατακρίθηκε στο παρελθόν) τώρα, επέλεξε να πετάξει το μπαλάκι στη ΝΔ.

Ο κ.Τζανακόπουλος επέλεξε να μη μπει σε λεπτομέρειες

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ