Λουίζ Νταλ-Γουλφ: Η φωτογράφος πίσω από την ιδέα του σουπερμόντελ [εικόνες] - iefimerida.gr

Λουίζ Νταλ-Γουλφ: Η φωτογράφος πίσω από την ιδέα του σουπερμόντελ [εικόνες]

Φωτογραφία: Λουίζ Νταλ-Γουλφ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Λουίζ Νταλ-Γουλφ είναι η γυναίκα που εφηύρε την ιδέα του σουπερμόντελ και έδωσε στον κόσμο της μόδας μοναδικές έγχρωμες φωτογραφίες.

Η Νταλ-Γουλφ ήταν μία τολμηρή φωτογράφος μόδας που γεννήθηκε στα τέλη του 19ου και κατέγραψε τις δραματικές αλλαγές στα γυναικεία ρούχα και τον τρόπο ζωής μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μπορεί να έφυγε από αυτόν εδώ τον κόσμο, ωστόσο, άφησε πίσω της μια τεράστια κληρονομία ως κορυφαία συνεργάτης του γαλλικού Harper's Bazaar. Κατά τη διάρκεια της καριέρας της, έφερε 86 εξώφυλλα, 600 έγχρωμες φωτογραφίσεις και πάνω από 2.000 φωτογραφίες για δημοσίευση.

Λουίζ Νταλ-Γουλφ: Η φωτογράφος πίσω από την ιδέα του σουπερμόντελ [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Στα νιάτα της ονειρευόταν να γίνει ζωγράφος αλλά αποθαρρύνθηκε από τις κριτικές των δασκάλων της, οι οποίοι την έπεισαν να εστιάσει στην εσωτερική διακόσμηση.

Κάνοντας παρέα με φίλους από σχολή Τέχνης ανακάλυψε την φωτογραφία και έφτασε να φτιάξει τον δικό της αυτοσχέδιο μεγεθυντικό φακό από ένα κουτί με σοκολάτες.

Ερωτευμένη με τα ταξίδια εξασκούσε τις δεξιότητές της σε Ευρώπη και Βόρεια Αφρική. Το 1993, μετακόμισε με τον σύζυγό της στη Νέα Υόρκη και δημιούργησε ένα μικρό φωτογραφικό στούντιο στην 52 οδό του Μανχάταν. Την προσέλαβαν από το Companion Woman's Home για να τραβήξει φωτογραφίες πίτες, κέικ και πιατέλες φαγητού για τις σελίδες περιοδικού συνταγών. Το βαρέθηκε και κάπως έτσι βρέθηκε στη μόδα και πέρασε ατελείωτες ώρες με μοντέλα σε πολυκατάστημα.

Λουίζ Νταλ-Γουλφ: Η φωτογράφος πίσω από την ιδέα του σουπερμόντελ [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Και μετά ήρθε το Harper’s Bazaar.

Η τότε αρχισυντάκτρια του περιοδικού, Κάρμελ Σνόου κατάλαβε πως ήθελε την Νταλ-Γουλφ στο περιοδικό την ώρα που είδε τις πρώτες έγχρωμες φωτογραφίες. Η συνεργασία της Νταλ-Γουλφ μαζί με τους κορυφαίους του περιοδικού του έδωσε μια νέα πνοή.

«Ο τρόπος με τον οποίον οι φωτογραφίες της γέμιζαν με φως, ζωτικότητα και δυναμισμό ήταν ένα μεγάλο κομμάτι της διάδοσης της αμερικανικής εμφάνισης», λέει Βαλερί Στιλ, διευθύντρια του Μουσείου του Ινστιτούτου Μόδας της Τεχνολογίας της Νέας Υόρκης.
Παράλληλα, υποστηρίζει πως «οι φωτογραφίες της έμοιαζαν με ιστορίες παρά με πορτρέτα.

«Ως γυναίκα η προσέγγισή της στα μοντέλα ήταν πιο ζεστή», λέει η Στιλ. Οι φωτογραφίες της Νταλ-Γουλφ έδειχναν την ρευστότητα της κίνησης και συχνά τα μοντέλα έπρεπε να στέκονται για ώρες για να αποτυπώσει αυτό που ήθελε. Επειτα τα επιβράβευε με κοκτέιλς και το διάσημο πιάτο της ένα γλυκό που θύμιζε μάφιν αλλά πιο ελαφρύ.

Οι εικόνες της Νταλ-Γουλφ αμφισβητούσαν τους κανόνες της δεκαετίας του ‘30 και του ‘40, καθώς οι φωτογραφίες της είχαν εξωτικές τοποθεσίες και παρουσίαζαν γυναίκες να φορούν μαγιό και ρούχα της μόδας.

Λέγεται πως εκείνη δημιούργησε την ιδέα του σουπερμόντελ και ήταν η φωτογράφος που δημιούργησε διακριτικά στιλ για μοντέλα όπως η Σούζι Πάρκερ, η Jean Patchett και η Εβελυν Τριπ. Το ταλέντο της φέρεται να ήταν εκείνο που εκτόξευσε την καριέρα της ηθοποιού Λορίν Μπακόλ, όταν και την φωτογράφισε για εξώφυλλο του περιοδικού Bazaar το 1943.

Το «Style Of Her Own» παρουσιάζεται στο Μουσείο The Fashion and Textile στο Λονδίνο από τις 20 Οκτωβρίου έως της 21 Ιανουαρίου 2018.

Λουίζ Νταλ-Γουλφ: Η φωτογράφος πίσω από την ιδέα του σουπερμόντελ [εικόνες] | iefimerida.gr 2
Λουίζ Νταλ-Γουλφ: Η φωτογράφος πίσω από την ιδέα του σουπερμόντελ [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Φωτογραφίες: Λουίζ Νταλ-Γουλφ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Λουίζ Νταλ-Γουλφ φωτογράφος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ