Κεντροαριστερά: Πόσο κοστίζει η ψήφος, πόσες κάλπες θα στηθούν και πού - iefimerida.gr

Κεντροαριστερά: Πόσο κοστίζει η ψήφος, πόσες κάλπες θα στηθούν και πού

ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΟΣΧΟΒΑΣ

Τις τελευταίες «λεπτομέρειες» της πορείας μέχρι τις κάλπες για την ανάδειξη αρχηγού της Κεντροαριστεράς, στις 12 Νοεμβρίου, αποφάσισε η επιτροπή Αλιβιζάτου το βράδυ της Τετάρτης.

Τα debates, οι κάλπες και τα εκλογικά τμήματα αλλά και το κόστος των εκλογών ήταν τα ζητήματα που κλήθηκε να διαχειριστεί η επιτροπή Δεοντολογίας.

Δύο debates στις 30/10 και 6/11

Οι επίσημες τηλεμαχίες με όλους τους υποψήφιους (και τους 9 πλέον μετά την αποχώρηση του Οδ. Κωνσταντινόπουλου) θα γίνουν στις 30 Οκτωβρίου και στις 6 Νοεμβρίου. Αμφότερα θα διεξαχθούν στο στούντιο της ΕΡΤ και συντονιστής και στα δύο θα είναι ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας.

Στο πρώτο debate θα ρωτήσουν δημοσιογράφοι από ΜΜΕ της περιφέρειας. Θα απευθύνουν ερωτήσεις οι κ.κ. Κωνσταντίνος Μάγνης από την Πελοπόννησο, Γιώργος Σιμόπουλος από Στερεά Ελλάδα, Ανδρέας Γιουρμετάκης από Θεσσαλία, Φίλιος Στάγγος από Μακεδονία και Γιώργος Σαχίνης από την Κρήτη.

Στη δεύτερη τηλεμαχία, τις 6 Νοεμβρίου, θα απευθύνουν ερωτήσεις δημοσιογράφοι τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας, η Μαρία Σαράφογλου (ΑΝΤ1), Κάτια Μακρή (Star), Ράνια Τζίμα (ALPHA) και Νίκος Ευαγγελάτος (Ε).

Το κόστος της ψήφου

Οπως αποφάσισε η επιτροπή Αλιβιζάτου, το κόστος για την ψηφοφορία ορίστηκε τελικώς στα 3 ευρώ. Θα διανέμεται μόνο ένα ψηφοδέλτιο που θα εμπεριέχει τα ονόματα και των 9 υποψηφίων αρχηγών και την επιλογή «λευκό».

Οι κάλπες

Ο αριθμός των εκλογικών τμημάτων αποτέλεσε σημείο τριβής αρχικά καθώς το ΠΑΣΟΚ ήθελε πάνω από 700 σε όλη τη χώρα, ενώ το Ποτάμι 585 τμήματα. Τελικώς αποφασίστηκε να δημιουργηθούν «όσα χρειαστούν» εφαρμόζοντας την ειλημμένη απόφαση της επιτροπής Αλιβιζάτου η οποία ανέφερε ότι θα στηθούν περί τις 1.200 κάλπες στους Καλλικρατικούς δήμους και μόνο όταν υπάρχει ομοφωνία να καταργηθούν αν δεν χρειάζονται κάποια εκλογική τμήματα. Αρμόδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι ο τελικός αριθμός των εκλογικών τμημάτων θα είναι περί τα 600.

Κατά τα λοιπά:

Για τη στελέχωση των εκλογικών τμημάτων η εφαρμογή της επιτροπής θα μείνει ανοιχτή μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας. Αν δεν συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός θα αναζητηθούν επαγγελματίες σε συνεργασία με εταιρεία πληροφορικής.

Για το μητρώο φίλων αποφασίστηκε να καταστραφεί, εφόσον όμως μείνει για αρκετό χρόνο στη διάθεση των υποψηφίων, ώστε να εξεταστούν και οι πιθανές ενστάσεις.

Για το βράδυ των εκλογών απορρίφθηκε ως χώρος ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων το Ζάππειο και αναζητείται άλλος χώρος σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας πιθανόν.

Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή θα έχει την ευθύνη της εκλογικής διαδικασίας την ημέρα των εκλογών. Πρόεδρος θα είναι ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, θα συμμετέχουν νομικοί (Αντώνης Βγόντζας, Νανά Βρυώνη, Αλέξανδρος Κατσαντώνης, Νέλλη Παπαχελά) εκπρόσωποι των υποψηφίων και μια εισαγγελική λειτουργός.

Οι κάλπες την ημέρα των εκλογών της 12ης Νοεμβρίου θα ανοίξουν στις 08:00 και θα κλείσουν στις 19.00. Εφόσον χρειαστεί και μόνο για την Αθήνα θα δοθεί παράταση δύο ωρών, ως τις 21:00.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ