Χαμηλότερα όρια ηλικίας για σύνταξη με διαδοχική ασφάλιση- Ποιοι ωφελούνται - iefimerida.gr

Χαμηλότερα όρια ηλικίας για σύνταξη με διαδοχική ασφάλιση- Ποιοι ωφελούνται

Φωτογραφία: Pixabay
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Γλιτώνουν τα νέα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση ασφαλισμένοι με διαδοχική ασφάλιση, καθώς μετά τη νέα εγκύκλιο του ΕΦΚΑ μπορούν όσοι είχαν απορριπτική απόφαση να επανέλθουν με νέα αίτηση και να κριθούν με ευνοϊκούς όρους.

Τα όρια ηλικίας για σύνταξη με διαδοχική ασφάλιση μειώνονται κάτω από τα 62 και τα 67, όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος». Οι ασφαλισμένοι που δεν πήραν σύνταξη με διαδοχική και είχαν απορριπτική απόφαση τα προηγούμενα χρόνια μπορούν τώρα να επανέλθουν με νέα αίτηση και να κριθούν με πολύ πιο ευνοϊκούς όρους.

Οπως εξηγεί, η σύνταξή τους θα δοθεί με βάση τη νέα εγκύκλιο που εξέδωσε χθες ο ΕΦΚΑ και η οποία επαναφέρει τις παλιές προϋποθέσεις για θεμελίωση και κατοχύρωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος που είχαν δυσκολέψει με την εγκύκλιο 68/2013 του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι όλος ο χρόνος που έχει ένας ασφαλισμένος σε δύο ή περισσότερα Ταμεία θεωρείται θεμελιωτικός, δηλαδή υπολογίζεται σαν να είναι σε ένα Ταμείο και αν στο Ταμείο αυτό δεν έχει το όριο ηλικίας για να συνταξιοδοτηθεί, τότε θα πάει σε ένα από τα προηγούμενα Ταμεία όπου ισχύουν μικρότερα όρια ηλικίας και από εκεί θα πάρει σύνταξη.

Με την εγκύκλιο του 2013 αυτή η διέξοδος είχε μπλοκαριστεί και αν ένας ασφαλισμένος δεν είχε την ηλικία συνταξιοδότησης του τελευταίου φορέα, δεν μπορούσε να γυρίσει πίσω σε άλλο Ταμείο, παρά μόνον αφότου έκλεινε τα 62.

Με τη νέα εγκύκλιο δεν αναζητείται ενεργός δεσμός αλλά μόνο οι αφαλισμένοι να είχαν ανήλικο παιδί όταν συμπλήρωσαν τις 5.500 ημέρες ασφάλισης ακόμη και αν δεν ήταν στο ΙΚΑ, αλλά στον ΟΑΕΕ.

Η διέξοδος για σύνταξη ανοίγει για μητέρες που ξεκίνησαν με ΙΚΑ και στη συνέχεια πήγαν στον ΟΑΕΕ. Ολες οι αιτήσεις που είχαν γίνει απορρίφθηκαν επειδή προϋπόθεση ήταν να έχουν ενεργό δεσμό με το ΙΚΑ, δηλαδή να είναι εκεί ασφαλισμένες όταν είχαν το ανήλικο και τις 5.500 ημέρες ασφάλισης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ συντάξεις όρια ηλικίας ΔΙΑΔΟΧΙΚΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ