Μπορίς Βαλό: Ο σούπερ αριστερός που θέλει να γίνει ηγέτης του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος [εικόνες] - iefimerida.gr

Μπορίς Βαλό: Ο σούπερ αριστερός που θέλει να γίνει ηγέτης του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επί χρόνια στην σκιά μεγάλων πολιτικών της Γαλλίας, ο Μπορίς Βαλό εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος στη χειρότερη στιγμή του: το 2017, την ώρα της μεγάλης ήττας.


Πρόκειται για μεγάλη επιτυχία αν σκεφτεί κανείς ότι το άλλοτε πανίσχυρο Σοσιαλιστικό κόμμα, στην κυβέρνηση της Γαλλίας ως πρόσφατα, αλλά και στην γαλλική προεδρία με τον Φρανσουά Ολάντ ως τον Μάιο του 2017, κατόρθωσε με τη βία να εκλέξει 30 βουλευτές στις εκλογές του Ιουνίου 2017, στις οποίες σάρωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.
Ο Μπορίς Βαλό είναι πιο γνωστός ως σύζυγος της Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ, πρώην υπουργού του Ολάντ, η οποία δεν κατόρθωσε να εκλεγεί τον περασμένο Ιούνιο.
Ο ίδιος ανήκει στην «αριστερή» πτέρυγα του γαλλικού Σοσιαλιστικού κόμματος, η οποία παρότι ηττήθηκε (ο προεδρικός υποψήφιος της αριστερής πτέρυγας, Μπενουά Αμόν, καταποντίστηκε) επιμένει στις αρχές της και θέλει να αναλάβει την ηγεσία του κόμματος που παραπαίει ιδεολογικά και οργανωτικά, μετά τις εκλογές του Ιουνίου 2017.

Μπορίς Βαλό: Ο σούπερ αριστερός που θέλει να γίνει ηγέτης του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος [εικόνες] | iefimerida.gr 0


Στην βουλευτική έδρα οδήγησε τον Μπορίς Βαλά ένα από τα «αστέρια» της αριστερής πτέρυγας του Σοσιαλιστικού κόμματος, ο πρώην υπουργός Ανρί Εμανουελί, ο οποίος πέθανε πρόσφατα.
«Δεν αναζητούσα ούτε καριέρα ούτε βουλευτική έδρα. Αλλά μια μέρα, ο Ανρί Εμανουελί, ένα σημαντικό πρόσωπο με τον οποίο διατηρούσε στενή σχέση, μου μίλησε για την διαδοχή του στην περιφέρεια Λαντ, στο κέντρο της Γαλλίας. Με ρώτησε αν ενδιαφερόμουν. Δέχτηκα να μπω στην περιπέτεια η οποία συνίσταται στο να συνεχίζω να προσφέρω για το κοινό καλό», δήλωσε ο Βαλό.
Σήμερα ο Μπορίς Βαλό είναι εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού κόμματος και βασικό του έργο να επιτίθεται καθημερινά στον Εμανουέλ Μακρόν. Η παρουσία του στα γαλλικά ΜΜΕ είναι καθημερινή και είναι ένας από τους σκληρότερους επικριτές της μεταρρύθμισης Μακρόν για τα εργασιακά.
Θεωρείται ανερχόμενο αστέρι και στο εσωτερικό του Σοσιαλιστικού κόμματος, ενώ πρόσφατα η εφημερίδα Le Monde σκιαγράφησε το προφίλ του και τον αποκάλεσε «ο γιατρός του PS». Είναι εξαιρετικά επικριτικός με τα στελέχη του Σοσιαλιστικού κόμματος που μετακινήθηκαν στο νέο κόμμα Μακρόν και κάποια ημέρα, στους διαδρόμους της βουλής, τους φώναξε: «Κατά τη γνώμη μου, παιδιά, είστε προδότες και κερδίσατε χωρίς δόξα!»


Ο Μπορίς Βαλό γίνεται πλέον πιο διάσημος από την σύζυγό του Ναζάτ, πρώην υπουργό, σχολιάζουν τα γαλλικά ΜΜΕ. Το ζευγάρι δηλώνει ότι δεν θέλει να επαναλάβει τα λάθη των προκατόχων, όπως ο Φρανσουά Ολάντ και η σύντροφός του Σεγκολέν Ρουαγιάλ, οι οποίοι χρησιμοποίησαν τη σχέση τους για να ανέλθουν στην πολιτική.

Μπορίς Βαλό: Ο σούπερ αριστερός που θέλει να γίνει ηγέτης του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος [εικόνες] | iefimerida.gr 1


Ωστόσο, στα «θρανία» της Σεγκολέν Ρουαγιάλ η Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ έμαθε πολιτική. Ηταν βοηθός του δημάρχου της Λυόν Μπερνάρ Κολόμπ και όταν την συνάντησε η Σεγκολέν Ρουαγιάλ το 2007 την έκανε εκπρόσωπο τύπου στην προεκλογική της εκστρατεία για την γαλλική προεδρία το 2007, εκτινάσσοντάς την στην πρώτη σειρά της πολιτικής σκηνής.
Την ίδια ώρα, ο σύζυγός της Μπόρις Βαλό έκανε καριέρα ως ανώτερος δημόσιος λειτουργός στο πλευρό του πρώην υπουργού Οικονομίας της κυβέρνησης Ολάντ, Αρνό Μοντεμπούρ, από τον οποίο έμαθε τα μονοπάτια της αριστερής στροφής του Σοσιαλιστικού κόμματος.

Μπορίς Βαλό: Ο σούπερ αριστερός που θέλει να γίνει ηγέτης του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος [εικόνες] | iefimerida.gr 2
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ