Σαρώνει η διαφθορά στην Ελλάδα-Πολιτικοί και γιατροί πρώτοι στη λίστα - iefimerida.gr

Σαρώνει η διαφθορά στην Ελλάδα-Πολιτικοί και γιατροί πρώτοι στη λίστα

Σαρώνει η διαφθορά στην Ελλαδα-Περισσότερα κρούσματα την τελευταία 3ετία
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επιδείνωση των κρουσμάτων διαφθοράς στην Ελλάδα, την τελευταία τριετία, διαπιστώνει το 56% των πολιτών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ευρωβαρόμετρου που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ είναι 47%.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την κοινοτική δημοσκόπηση, η διαφθορά στην Ελλάδα συνιστά «μεγάλο πρόβλημα» για το 98% των πολιτών, όταν στους «27» το αντίστοιχο ποσοστό είναι 74%.

Για τους Έλληνες, τα μεγαλύτερα κρούσματα δωροδοκίας και κατάχρησης εξουσίας για ίδιον όφελος είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα μεταξύ των πολιτικών σε πανελλαδικό επίπεδο (78%), όσων εργάζονται στο χώρο της υγείας («φακελάκια»- 75%) και των πολιτικών σε τοπικό επίπεδο (68%). Επίσης, το 73% των πολιτών στην Ελλάδα (29% στην ΕΕ) δηλώνουν ότι «επηρεάζονται προσωπικά» από τη διαφθορά στην καθημερινότητά τους, ενώ το 15% των συμπολιτών μας αναφέρουν ότι τον τελευταίο χρόνο τους ζητήθηκε να δώσουν «φακελάκι» (8% στην ΕΕ).

Όσον αφορά τους λόγους που οδηγούν στη διαφθορά, το 57% των συμπολιτών μας θεωρεί ότι οι πολιτικοί δεν κάνουν αρκετά για την καταπολέμησή της, το 43% ότι υπάρχει ανομία, το 40% ότι υπάρχουν «ισχυρές διασυνδέσεις» μεταξύ επιχειρηματιών και πολιτικών και το 37% ότι οι νόμοι δεν εφαρμόζονται. Παράλληλα, το 91% των Ελλήνων εκτιμά ότι δεν υπάρχει επαρκής διαφάνεια στον έλεγχο της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων (68% στην ΕΕ) και το 51% θεωρεί ότι η διαφθορά συνδέεται με το οργανωμένο έγκλημα (51% στην ΕΕ).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ