Ο Ραχόι ζητά από τον Πουτζδεμόν να φερθεί λογικά - iefimerida.gr

Ο Ραχόι ζητά από τον Πουτζδεμόν να φερθεί λογικά

«Πρώτα το συμφέρον όλων των πολιτών»
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έκανε σήμερα έκκληση στον Καταλανό ηγέτη Κάρλες Πουτζδεμόν να «φερθεί λογικά».

Αυτό, καθώς πλησιάζει η εκπνοή της προθεσμίας που έχει δώσει η κυβέρνηση της Μαδρίτης, αύριο στις 10:00 (τοπική ώρα, 11:00 ώρα Ελλάδας), για να πάρει πίσω την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας. Αν δεν το πράξει, η ισπανική κυβέρνηση έχει απειλήσει να αναστείλει πλήρως την αυτονομία της επαρχίας, κάτι που κινδυνεύει να προκαλέσει μεγαλύτερες αντιδράσεις.

«Ζητώ από τον Πουτζδεμόν να φερθεί λογικά και μετρημένα, να βάλει πρώτα το συμφέρον όλων των πολιτών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ραχόι.

Η Μαδρίτη εξετάζει το ενδεχόμενο να αναστείλει την αυτονομία της επαρχίας

Η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε σήμερα ότι η Μαδρίτη θα προσπαθήσει να αναστείλει ένα μέρος ή εντελώς την αυτονομία της Καταλονίας, αν οι αυτονομιστές ηγέτες δεν κάνουν πίσω στο θέμα της ανεξαρτησίας της περιοχής μέσα στο χρονικό περιθώριο που τους έχει δοθεί.

Αν δεν γίνει δεκτό το αίτημα της ισπανικής κυβέρνησης από τον πρόεδρο της Καταλονίας, «ο Κάρλες Πουτζδεμόν θα προκαλέσει την ενεργοποίηση του άρθρου 155 του Συντάγματος», το οποίο επιτρέπει την αναστολή της αυτονομίας, δήλωσε η Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία μιλώντας στο ισπανικό κοινοβούλιο.

Μέχρι στιγμής η ισπανική κυβέρνηση είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η ενεργοποίηση του άρθρου 155 δεν είναι η μοναδική λύση που εξετάζει, κυρίως επειδή κάτι τέτοιο είναι περίπλοκο.

Η Μαδρίτη έχει δώσει διορία ως αύριο στις 10:00 (τοπική ώρα, 11:00 ώρα Ελλάδας) στους αυτονομιστές της Καταλονίας να κάνουν πίσω στην απόφασή τους να κηρύξουν την ανεξαρτησία της επαρχίας.

«Ελπίζουμε ότι τις επόμενες ώρες (…) θα απαντήσετε με τη διαύγεια που απαιτούν όλοι οι πολίτες», είχε γράψει ο Ραχόι σε επιστολή του προς τον Πουτζδεμόν τη Δευτέρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ