Ο Σι Τζινπίνγκ κήρυξε τη «νέα εποχή» της κινεζικής ισχύος στο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος - iefimerida.gr

Ο Σι Τζινπίνγκ κήρυξε τη «νέα εποχή» της κινεζικής ισχύος στο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος

O Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ (Φωτογραφία: ΑΡ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με μια κήρυξη πολέμου στους πολιτικούς αντιπάλους άνοιξε ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ το το 19ο Συνέδριο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, που λαμβάνει χώρα υπό αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας κάθε πέντε χρόνια και αναμένεται να καθορίσει την ανώτατη ηγεσία της αχανούς κομμουνιστικής χώρας και το νέο, πενταετές πλάνο σε πολιτική και οικονομία για την ανερχόμενη υπερδύναμη του πλανήτη.

Στην εναρκτήρια ομιλία του στο Πεκίνο ο Σι κάλεσε τα μέλη να αντιμετωπίσουν σθεναρά κάθε προσπάθεια υπονόμευσης της ηγεσίας του Κόμματος τονίζοντας ότι η χώρα μπαίνει σε μια «νέα εποχή», στην οποία το Κόμμα εφαρμόζει έναν «σοσιαλισμό με κινεζική σφραγίδα».

«Οι προοπτικές είναι καλές, αλλά οι προκλήσεις σοβαρές», επεσήμανε ο Σι, που εισήλθε νωρίτερα καταχειροκροτούμενος από τους συνέδρους συνοδεία των προκατόχων του στο ύπατο αξίωμα της χώρας, Χου Ζιντάο και Ζιανγκ Ζεμίν.

O Σι προανήγγειλε κινεζικό στρατό «παγκόσμιας κλάσης»

Ο Σι Τζινπίνγκ κήρυξε τη «νέα εποχή» της κινεζικής ισχύος στο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος  | iefimerida.gr 0

Στην ομιλία του ο Σι επαίνεσε τις προσπάθειες της Κίνας να χτίσει τεχνητά νησιά σε διαφιλονικούμενη ζώνη της Νότιας Σινικής Θάλασσας προαναγγέλλοντας παράλληλα την οικοδόμηση ενός «στρατού παγκόσμιας κλάσης».

Τόνισε ότι η ανανέωση της Λαϊκής Δημοκρατίας δεν θα είναι περίπατος κι ότι το ΚΚ θα πρέπει να είναι έτοιμο να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες. «Για να υλοποιηθούν τα μεγάλα όνειρα, απαιτούνται μεγάλες προσπάθειες», είπε.

Η νέα ηγεσία

Ο Σι επικρότησε την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στον πλανήτη και εγκωμίασε τις προσπάθειες της κυβέρνησής του να καταπολεμήσει, όπως είπε, τη φτώχεια και τις ανισότητες στη χώρα, ενώ αναφέρθηκε και στην πολιτική «μηδενικής ανοχής» έναντι της διαφθοράς στο κόμμα.

«Ο καθένας μας στο κόμμα πρέπει να κάνει περισσότερα για τη στήριξη της ηγεσίας και του κινεζικού σοσιαλιστικού συστήματος και να αντιταχθεί με αποφασιστικότητα σε όλες τις δηλώσεις και ενέργειες που τα υπονομεύουν, στρεβλώνουν ή αρνούνται», είπε ενώπιον των σχεδόν 2.300 στελεχών από όλη τη χώρα.

Ο Σι Τζινπίνγκ κήρυξε τη «νέα εποχή» της κινεζικής ισχύος στο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος  | iefimerida.gr 1

Στο συνέδριο που θα διαρκέσει μία εβδομάδα θα αναδειχθεί η νέα ηγεσία περί τον Σι. Αναλυτές θεωρούν ότι ο Κινέζος πρόεδρος θα βάλει τα θεμέλια για να παραμείνει στην αρχηγία του κόμματος πέραν των δέκα ετών, όπως συνηθίζεται και να τερματίσει την εποχή της «συλλογικής ηγεσίας».

Στο τέλος του συνεδρίου τα στελέχη θα εκλέξουν τα 205 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ, η οποία με τη σειρά της θα αναδείξει το 25μελές Πολίτμπιρο. 11 έδρες στο Πολίτμπιρο θα είναι ανοιχτές στη Διάσκεψη -εκ των οποίων οι πέντε στην επτάελή Διαρκή Επιτροπή, που είναι στην ουσία η ανώτατη εξουσία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Οι μόνοι που αναμένεται να παραμείνουν στις θέσεις τους είναι ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ