Το Μαξίμου κάνει «ταμείο» για τη συνάντηση Τραμπ-Τσίπρα -Τα συν και τα πλην - iefimerida.gr

Το Μαξίμου κάνει «ταμείο» για τη συνάντηση Τραμπ-Τσίπρα -Τα συν και τα πλην

Εμπειρία... με ισχυρούς και πολλαπλούς συμβολισμούς συνιστά για τους κυβερνητικούς το τετ α τετ που είχε ο πρωθυπουργός στο Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ.

Παρά την... υδραργυρική προσωπικότητα του κ. Τραμπ, η συνάντηση, κατά τους κυβερνητικούς, δημοσίως στέφθηκε από επιτυχία και στιγματίστηκε από ανταλλαγή φιλοφρονήσεων, ενώ παρασκηνιακά παίχτηκε σκληρό παζάρι.

Η αναβάθμιση των F-16 που γνωστοποιήθηκε χωρίς προσχήματα από τον κ. Τραμπ, η Σούδα, αλλά και το κυνήγι της Αθήνας για επενδύσεις σε συνδυασμό με την task force υπουργών υπό τους κ, .Παπαδημητρίου-Ρος, απετέλεσαν τα κεντρικά ζητήματα συζήτησης ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Ικανοποίηση στην Αθήνα

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, εν πρώτοις, εκφράζουν την «ικανοποίηση» τους και αρμόδιες πηγές κάνουν λόγο για μια «θετική συνάντηση που επιβεβαιώνει τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας».

Και παρότι επιλέγουν να κρατούν χαμηλούς τόνους, για ευνόητους λόγους, δεν τους περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι αυτή η συνάντηση έλαβε χώρα σε μια φάση που οι Αμερικανοτουρκικές σχέσεις διαπνεόνται από αυξανόμενη ένταση, με την Ελλάδα να καθίσταται σταθερός σύμμαχος των ΗΠΑ σε μια εξαιρετικά κρίσιμη διεθνώς περιοχή.

Η συνολικότερη αποτίμηση θα λάβει χώρα -σε κυβερνητικό αλλά και κομματικό επίπεδο- με την επιστροφή του πρωθυπουργού στην Αθήνα μετά και τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Τα «συν»

Με τα έως τώρα δεδομένα, πάντως, και προχωρώνας στην «ακτινογραφία» της συνάντησης σε ό,τι αφορά στα θετικά προκύπτουν τα εξής:

  • Το συγκεκριμένο ταξίδι προσέφερε αναμφίβολα πόντους στον Έλληνα πρωθυπουργό σε επίπεδο επικοινωνίας και μάλιστα σε μία συγκυρία που η τρίτη αξιολόγηση και οι όποιες παρενέργειες είναι προ των πυλών.
  • Η αμερικανική στήριξη για στρατηγικούς και επενδυτικούς σκοπούς όπως λένε αποδεικνύει την «αναβαθμισμένη γεωπολιτική και οικονομική σημασία της χώρας», πράγμα που φάνηκε και απο τις πολλαπλές αναφορές Τραμπ σ’ αυτά τα ζητήματα
  • Θετική επίσης, έστω και θεωρητικά, λογίζεται και η υποσχετική Τραμπ για την ελάφρυνση χρέους. 

Και τα «πλην»

Ωστόσο, υπάρχουν και πολλά «θολά» σημεία και διαπραγματεύσεις που γίνονται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, τα αποτελέσματα των οποίων θα δείξει ο χρόνος. Κατά συνέπεια, προβληματισμό πρέπει προκαλούν:

  • Η συμφωνία- όπως φάνηκε από τις δηλώσεις Τραμπ- για την αναβάθμιση του στόλου των μαχητικών αεροσκαφών, καθότι πρόκειται για project 2,4 δις δολάρια. Ο αντίλογος του Μαξίμου στην κριτική που δέχτηκε από τη ΝΔ είναι ότι  «το 1 δις της συμμετοχής είναι επιβεβλημένο για να μην απαξιωθεί ο στόλος» καθώς και ότι «οποιαδήποτε άλλη λύση θα ήταν και ακριβότερη και θα οδηγούσε τα σημερινά αεροπλάνα για τα οποία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ πλήρωσαν δεκάδες δις σε απαξίωση».
  • Μπορεί ο πρωθυπουργός να έθεσε ως βασική του επιδίωξη την προσέλκυση των επενδύσεων- και πράγματι υπήρξε ενδιαφέρον από επιχειρηματίες- πλην όμως στην παρούσα φάση όλα είναι σε προκαταρκτικό στάδιο και δεν ανακοινώθηκε κάποια συμφωνία!
  • Πάντως, στις τοποθετησεις του ο κ. Τσίπρας τόνισε τα θετικά στοιχεία για την ελληνικη οικονομία  με τους ρυθμους αναπτυξης που αναμένεται κοντά στο 2% το 2017, στο κομμάτι των άμεσων ξένων επενδύσεων που το 2016 καταγράφηκε ρεκόρ δεκαετίας και το 2017 αναμένεται επίσης να είναι ακομα καλυτερη εικόνα.
  • Ευρύτερο προβληματισμό, τέλος, για το πεδίο της οικονομίας αποτελεί το γεγονός ότι το ΔΝΤ θέλει μεν ελάφρυνση χρέους θα δείξει όμως μεγαλύτερη αυστηρότητα στην εφαρμογή του προγράμματος με ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει.Ο πρωθυπουργός από πλευράς του, αναφέρθηκε στις αγορές χρήματος και είπε ότι και οι ΗΠΑ μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά στην απρόσκοπτη και σταθερή πρόσβαση στις αγορές που ειναι στοχος για μετα τον Αύγουστο του 2018 που δεν θα χρειάζεται πλέον  να δανείζεται από τον επίσημο τομέα.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ