De Standard: «Η Γερμανία αφήνει την Ελλάδα να ψυχορραγεί» - iefimerida.gr

De Standard: «Η Γερμανία αφήνει την Ελλάδα να ψυχορραγεί»

De Standard: «Η Γερμανία αφήνει την Ελλάδα να ψυχορραγεί»
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με την ελληνική οικονομία να είναι στα πρώτα θέματα των ευρωπαϊκών εφημερίδων, και τις γνώμες για το εάν η Γερμανία συμβάλλει στην ανάκαμψη της Ελλάδας ή όχι, να διίστανται, σήμερα η βελγική εφημερίδα «De Standard», δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Η ελληνική οικονομία συρρικνώνεται ακόμα περισσότερο».

Όπως σημειώνεται, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών κλιμακώνουν τις πιέσεις προς την Ελλάδα, αναβάλλοντας τη συνεδρίαση του Eurogroup, που επρόκειτο να εγκρίνει σήμερα στις Βρυξέλλες το νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα και τη συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους (PSI). Αντί της προγραμματισμένης συνεδρίασης, οι εταίροι συγκαλούν μια τηλεδιάσκεψη, η οποία θα έχει απλώς διερευνητικό χαρακτήρα, προσθέτει ο αρθρογράφος. Παράλληλα, πληθαίνουν οι δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων, που καθιστούν σαφές ότι η Γερμανία δεν θα είχε τόσο μεγάλο πρόβλημα, εάν η Ελλάδα χρεοκοπούσε.

Επισημαίνεται ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο αποτελεί η «επαμφοτερίζουσα» στάση του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος δεν έχει ακόμη υπογράψει τις εγγυήσεις που ζητεί η Ευρώπη, ότι θα συνεχίσει και μετά τις εκλογές την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Ειδική αναφορά γίνεται και στα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες, σύμφωνα με τα οποία η ελληνική οικονομία βυθίζεται ακόμα περισσότερο στην ύφεση, σε σημείο μάλιστα τέτοιο που να εκφράζονται επιφυλάξεις για το εάν το δεύτερο πακέτο βοήθειας θα είναι αρκετό για να επαναφέρει τη χώρα στην οδό της βιώσιμης ανάπτυξης.

Ακόμη, η εφημερίδα παραθέτει απόψεις του οικονομολόγου Ντε Καταλλάι, ο οποίος, αν και προτιμά την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, θεωρεί ότι, αργά ή γρήγορα, η κοινή γνώμη θα ασκήσει αφόρητες πιέσεις στην πολιτική ηγεσία, προκειμένου η χώρα να εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ. «Κάτι τέτοιο θα αποτελέσει κακή εξέλιξη για την Ευρώπη» υποστηρίζει προσθέτοντας ότι «η καλύτερη λύση θα ήταν η χώρα να παραμείνει στην ευρωζώνη και μια γενιά να θυσιαστεί, προωθώντας τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις».

Σύμφωνα εξάλλου με τον Βέλγο οικονομολόγο, σε περίπτωση μιας ελληνικής εξόδου από την ευρωζώνη, το επόμενο θύμα θα είναι η Πορτογαλία, της οποίας η οικονομία εμφανίζει, εξίσου, σημάδια κάμψης. Η κρίσιμη όμως για την συνοχή της ευρωζώνης χώρα είναι- κατά τον οικονομολόγο- η Ιταλία, η οποία θα πρέπει «να επισπεύσει τις διαρθρωτικές αλλαγές στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων, προκειμένου να δώσει ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ