Ο ιρακινός στρατός μπήκε στο κέντρο του Κιρκούκ -Χιλιάδες Κούρδοι εγκαταλείπουν την πόλη - iefimerida.gr

Ο ιρακινός στρατός μπήκε στο κέντρο του Κιρκούκ -Χιλιάδες Κούρδοι εγκαταλείπουν την πόλη

Φωτογραφία:  (APTN via AP)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις μπήκαν στο κέντρο του Κιρκούκ, αφού πρώτα κατέλαβαν την κύρια στρατιωτική βάση της επαρχίας και απώθησαν τους Κούρδους μαχητές.

Σύμφωνα με το BBC, χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν την πόλη πριν από την είσοδο του ιρακινού στρατού, που πραγματοποιήθηκε μόλις τρεις ημέρες μετά το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας των Κούρδων.

Η κυβέρνηση του Ιράκ προσπαθεί τώρα να επανακτήσει τον έλεγχο περιοχών που βρίσκονται υπό την κυριαρχία των Κούρδων μετά την αποχώρηση των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους. Οι κάτοικοι των περιοχών που ελέγχονται από τους Κούρδους, μεταξύ των οποίων και το Κιρκούκ, ψήφισαν υπέρ της απόσχισης στις 25 Σεπτεμβρίου.

Και παρότι το Κιρκούκ είναι ουσιαστικά έξω από το ιρακινό Κουρδιστάν, επετράπη στους κουρδικής καταγωγής ψηφοφόρους να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ-Αμπάντι έχει δηλώσει πολλάκις ότι το δημοψήφισμα αυτό είναι παράνομο και πως η κυβέρνησή του δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα. Αλλά η τοπική κουρδική κυβέρνηση (KRG) επιμένει ότι η ψηφοφορία ήταν απολύτως νόμιμη.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, ανέφεραν ότι συζητούν με όλα τα ιρακινά κόμματα για να βοηθήσουν να ξεπεραστεί η ένταση. Την ίδια ώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν καμία πλευρά. «Δεν μας αρέσει το γεγονός ότι συγκρούονται» είπε, όμως, ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κιρκούκ πόλη Ιράκ Κούρδοι
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ