Μητσοτάκης: Από ιδεοληψία, τυχοδιωκτισμό ή ανεπάρκεια, η κυβέρνηση έχασε μεγάλες ευκαιρίες [εικόνες] - iefimerida.gr

Μητσοτάκης: Από ιδεοληψία, τυχοδιωκτισμό ή ανεπάρκεια, η κυβέρνηση έχασε μεγάλες ευκαιρίες [εικόνες]

Φωτογραφίες: Nick Paleologos / SOOC
ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ

Στην παρουσίαση του βιβλίου των Παναγιώτη Λιαργκόβα και Χρήστου Παπαγεωργίου για την ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρέθηκαν οι κύριοι Μητσοτάκης, Θεοδωράκης και Στουρνάρας.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του επιτέθηκε στην κυβέρνηση κατηγορώντας την για «ανεύθυνες και αλλοπρόσαλλες επιλογές», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δυστυχώς, από ιδεοληψία, τυχοδιωκτισμό ή και ανεπάρκεια, έχουν ήδη χαθεί μεγάλες ευκαιρίες. Την ώρα που όλη η Ευρώπη καταλάβαινε την ανάγκη χαλάρωσης της λιτότητας, η σημερινή Κυβέρνηση με την ανεύθυνη τακτική της όχι μόνο έβλαψε τη χώρα, αλλά έχασε την ευκαιρία βελτίωσης των δημοσιονομικών μας στόχων, εγκλωβίζοντας την Ελλάδα σε μακρά λιτότητα για πολλά ακόμα χρόνια».

Ο επικεφαλής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ κ. Σταύρος Θεοδωράκης ξεκίνησε την ομιλία του με μια φράση του Εμμανουελ Μακρόν για την Ευρώπη και στη συνέχεια άσκησε σκληρή κριτική στον Αλέξη Τσίπρας κατηγορώντας τον ότι «δίχασε τους Έλληνες» και μετά το δημοψήφισμα υποχώρησε ατάκτως υπογράφοντας το μνημόνιο των μνημονίων».

Μητσοτάκης: Από ιδεοληψία, τυχοδιωκτισμό ή ανεπάρκεια, η κυβέρνηση έχασε μεγάλες ευκαιρίες [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννης Στουρνάρας στην ομιλία του επισήμανε την ανάγκη να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για την ολοκληρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Όσον αφορά τα δικά μας, απαιτείται εντατικοποίηση των προσπαθειών για την ταχύτατη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος και την ολοκλήρωση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς. Έτσι θα ξεκινήσει και η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους, που θα επιτρέψει την ένταξη των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων του Ευρωσυστήματος, και, κυρίως, την ομαλή πρόσβαση στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος. Η βελτίωση της εμπιστοσύνης και η συνακόλουθη άνοδος της οικονομικής δραστηριότητας θα επιταχύνουν την επιστροφή καταθέσεων και θα έχουν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω χαλάρωση και τελικά την πλήρη κατάργηση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Μητσοτάκης: Από ιδεοληψία, τυχοδιωκτισμό ή ανεπάρκεια, η κυβέρνηση έχασε μεγάλες ευκαιρίες [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Επίθεση Μητσοτάκη στην κυβέρνηση

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πως «για την κρίση φταίμε και εμείς οι ίδιοι» αλλά επισήμανε πως «ευθύνες έχει και η ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική που δεν είχε δημιουργήσει έναν αποτελεσματικό μηχανισμό εποπτείας και διαχείρισης κρίσεων. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις επιλογές τις ελληνικής κυβέρνησης, της οποίες χαρακτήρισε «ανεύθυνες» και «δημοσιονομικά επισφαλείς» και επισήμανε ότι «οι ευκαιρίες χάνονται η μια μετά την άλλη».

Μητσοτάκης: Από ιδεοληψία, τυχοδιωκτισμό ή ανεπάρκεια, η κυβέρνηση έχασε μεγάλες ευκαιρίες [εικόνες] | iefimerida.gr 2
Μητσοτάκης: Από ιδεοληψία, τυχοδιωκτισμό ή ανεπάρκεια, η κυβέρνηση έχασε μεγάλες ευκαιρίες [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Τόνισε συγκεκριμένα: «Είμαστε η χώρα η οποία πέτυχε την μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή σε καιρό ειρήνης, με μεγάλες θυσίες των πολιτών. Οι δυνατότητές μας είναι πολύ μεγάλες. Μετά από τόσα χρόνια ύφεσης και στασιμότητας το ελατήριο της ελληνικής ανάπτυξης μπορεί και πρέπει να εκτιναχθεί. Αν κάτι το εμποδίζει είναι οι αλλοπρόσαλλες επιλογές της σημερινής κυβέρνησης. Οι ιδεοληπτικές αμφιθυμίες στην προσέλκυση επενδύσεων και ιδίως η υπερφορολόγηση».

Ανσφερόμενος στον ευρωσκεπτικισμό ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υποστήριξε ότι «σε ορισμένες χώρες τέτοιου είδους κόμματα βρίσκονται στην κυβέρνηση», ενώ για τα αίτια της κρίσης τόνισε πως αυτά εντοπίζονται στις «δομικές αδυναμίες στην αρχιτεκτονική της Ευρώπης και της Ευρωζώνης, τις οποίες δεν μπορούμε να παραβλέπουμε. Είναι επίσης γεγονός ότι η ΕΕ συχνά αποτέλεσε άλλοθι για την επιβολή δυσάρεστων μέτρων σε εθνικό επίπεδο. Σήμερα όμως οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις ανασυντάσσονται. Οι ευρωσκεπτικιστές ηττήθηκαν σε πολλές και σημαντικές χώρες της Ευρώπης. Όμως όπως μας υπενθύμισαν οι εκλογές στην Αυστρία, με την άνοδο της ακροδεξιάς, οι δυνάμεις του λαϊκισμού και του στείρου εθνικιστικού Ευρωσκεπτικισμού παραμένουν ισχυρές.

Μητσοτάκης: Από ιδεοληψία, τυχοδιωκτισμό ή ανεπάρκεια, η κυβέρνηση έχασε μεγάλες ευκαιρίες [εικόνες] | iefimerida.gr 4

Το φαινόμενο του Brain Drain

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο φαινόμενο της φυγής των νέων από την Ελλάδα, το λεγόμενο Brain Drain, το οποίο «δυσκολεύει σημαντικά τις οικονομικές μας προοπτικές». Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης «αυτή είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες της αυριανής μεταρρυθμιστικής κυβέρνησης. Να δημιουργήσει τα κίνητρα επιστροφής δεκάδων χιλιάδων νέων, δημιουργικών ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα μας. Για παράδειγμα, δεν μπορεί να είναι ανεκτό μία χώρα να φορολογεί με εξωπραγματικούς συντελεστές την εργασία, όπως συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα, ωθώντας στη μετανάστευση τα πιο εξειδικευμένα στελέχη της».

Μητσοτάκης: Από ιδεοληψία, τυχοδιωκτισμό ή ανεπάρκεια, η κυβέρνηση έχασε μεγάλες ευκαιρίες [εικόνες] | iefimerida.gr 5

Θεοδωράκης: Η δόλια προσπάθεια Τσίπρα οδήγησε στην δική του ήττα

Ο επικεφαλής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ Σταύρος Θεοδωράκης επιτέθηκε στον Αλέξη Τσιπρα. «Αν ρωτήσουμε έναν Έλληνα τριανταπεντάρη αν μπορεί να διανοηθεί την ζωή του και την χώρα του εκτός Ευρώπης, μάλλον θα μας κοιτάξει παράξενα. Με μισό μάτι. Κάτι του στιλ «τι λέει αυτός τώρα». Ακόμη και η δόλια προσπάθεια του κ.Τσίπρα. Το 2013 – 2014 να αμφισβητήσει την ευρωπαϊκή πορεία κατέληξε σε δική του ήττα. Δίχασε τους Έλληνες, κέρδισε μέσα στην αναμπουμπούλα ένα δημοψήφισμα και μετά υποχώρησε ατάκτως υπογράφοντας τελικά το μνημόνιο των μνημονίων».

Ο κ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε στο θεμα της ανταγωνιστικότητας στην Ευώπη. «Στην οικονομία επίσης με την είσοδο μου στην πολιτική είχα προτείνει έναν ευρωπαϊκό φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, του οποίου τα έσοδα θα πηγαίνουν απευθείας στην ενίσχυση της ανάπτυξης. Ο Μακρόν πρότεινε τη θεσμοθέτηση, μέχρι το 2020, ενός ελάχιστου μισθού προσαρμοσμένου στην οικονομική πραγματικότητα κάθε χώρας με εναρμόνιση βέβαια των ασφαλιστικών εισφορών. Για να παραμείνει η Ευρώπη ανταγωνιστική στον κόσμο, πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ευρωπαϊκό γραφείο καινοτομίας, για να καινοτομούμε και να μην ακολουθούμε τους άλλους σε τομείς αιχμής, όπως η τεχνητή νοημοσύνη. Χρειαζόμαστε έναν Υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης και έναν ισχυρότερο προϋπολογισμό εντός της Eυρωζώνης που θα επιτρέψει τη χρηματοδότηση κοινών επενδύσεων. Και βεβαίως μια ενιαία πολιτική αειφόρου ανάπτυξης με έναν δίκαιο φόρο για τον άνθρακα, ώστε να τιμωρούνται οι βιομηχανίες που μολύνουν», κατέληξε ο κ. Θεοδωράκης.

Μητσοτάκης: Από ιδεοληψία, τυχοδιωκτισμό ή ανεπάρκεια, η κυβέρνηση έχασε μεγάλες ευκαιρίες [εικόνες] | iefimerida.gr 6

Στουρνάρας: Η έξαρση λαϊκισμού και εθνικισμού δεν είναι καλοί οιωνοί

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιαννης Στουρνάρας στην ομιλία του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο ευρωπαϊκό όραμα. «Πίστευα πάντα ότι υπάρχει μια κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα, ότι μας ενώνουν πολλά παραπάνω από όσα μας χωριζουν και ότι ενωμένοι θα πετύχουμε περισσότερα για την ευημερία και την σταθερότητα. Υπάρχει όμως μεγάλη απόσταση να καλυφθεί για να φθάσουμε σε αυτό το σημείο. Δεν ξέρω αν θα το φθάσουμε στη δική μας γενιά καθώς κάποιες τελευταίες εξελίξεις δεν είναι πολύ ενθαρρυντικές. Η έξαρση του λαϊκισμού, η αναβίωση του ρατσισμού, ο εθνικισμός, η άνοδος ακραίων και ξενοφοβικών κομμάτων, δεν είναι οι καλύτεροι οιωνοί για την Ευρώπη που οραματιζόμαστε».

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας τόνισε την ανάγκη η χώρα να λάβει τα αναγκαία μέτρα έτσι ώστε να προετοιμαστεί για μια ενδεχόμενη νέα κρίση στο μέλλον. «Έχουμε τη γώση και την εμπειρία να αξιολογήσουμε τα μέτρα που ήδη έχουμε πάρει, να διακρίνουμε τα λάθη που κάναμε στο παρελθόν και να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματα ώστε η επόμενη κρίση, εαν και όποτε έρθει, δεν θα μας βρει απροετοίμαστους».

Μητσοτάκης: Από ιδεοληψία, τυχοδιωκτισμό ή ανεπάρκεια, η κυβέρνηση έχασε μεγάλες ευκαιρίες [εικόνες] | iefimerida.gr 7

Λιαργκόβας: Απροειτοίμαστη η Ελλάδα

Η διεθνής οικονομική κρίση βρήκε την Ευρωπαϊκή Ένωση απροετοίμαστη και οδήγησε την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία να μπουν σε προγράμματα, ανέφερε ο Παναγιώτης Λιαργκόβας.

Μητσοτάκης: Από ιδεοληψία, τυχοδιωκτισμό ή ανεπάρκεια, η κυβέρνηση έχασε μεγάλες ευκαιρίες [εικόνες] | iefimerida.gr 8

Η ευρωπαϊκή ιδέα ξεπήδησε ως μία ανάγκη των λαών της Ευρώπης να διασφαλίσουν την ειρήνη. "Η Ελλάδα που έδωσε πολλά στο ευρωπαϊκό φαινόμενο πρέπει να είναι μέσα στα πράγματα, να είναι μέσα στην βάρκα, ανέφερε ο έτερος των συγγραφέων Χρήστος Παπαγεωργίου.

Μητσοτάκης: Από ιδεοληψία, τυχοδιωκτισμό ή ανεπάρκεια, η κυβέρνηση έχασε μεγάλες ευκαιρίες [εικόνες] | iefimerida.gr 9

Το βιβλίο

Για το βιβλίο μίλησαν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο επικεφαλής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ Σταύρος Θεοδωράκης, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της Ε.Ε. του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή Πάνος Καζάκος. Τον συντονισμό της συζήτησης είχε ο διευθυντής της εφημερίδας Καθημερινή Αλέξης Παπαχελάς.

Το νέο βιβλίο των Παναγιώτη Λιαργκόβα και Χρήστου Παπαγεωργίου έχει τίτλο: «Το ευρωπαϊκό φαινόμενο. Η ενοποίηση και οι προσπάθειες υλοποίησης της ιδέας».

Το βιβλίο αναφέρεται στην ευρωπαϊκή ιδεά και τις προσπάθειες για τηνυλοποίηση της. Από τα ερείπια του Β Παγκόσμιου Πολέμου έως τη Γένεση της Νέας Ευρώπης (1945 – 1969). Από την Κρίση έως τον Συμβιβασμό τπου Λουξεμβούργου και τη στασιμότητα (1958 – 1979), από την Διάακεψη της Χάγης έως τις κρίσεις της δεκαετίας του 70 (1969 – 1979), από την διερεύνηση προς τον Νότο έως την Ενιαία ΕυρωπαΪκή Πράξη (ΕΕΠ). Επίσης εξετάζεται η περίοδος μέχρι και το 2013.

Μητσοτάκης: Από ιδεοληψία, τυχοδιωκτισμό ή ανεπάρκεια, η κυβέρνηση έχασε μεγάλες ευκαιρίες [εικόνες] | iefimerida.gr 10

Φωτογραφίες: Nick Paleologos / SOOC

Στην εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Εκδόσεις Τζιόλα και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας Jean Monnet του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν βουλευτές από το ΠΟΤΑΜΙ, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Ευάγγελος Αντώναρος, η κ. Μαριέτα Γιαννάκου και άλλοι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ