Νίκη του Μαδούρο δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών στη Βενεζουέλα - iefimerida.gr

Νίκη του Μαδούρο δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών στη Βενεζουέλα

ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ

Νίκη του σοσιαλιστικού κόμματος (PSUV) του Νικολάς Μαδούρο δείχνουν τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα των Περιφερειακών εκλογών στη Βενεζουέλα.

Με καταμετρημένο το 95,8% των ψήφων, το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο της Βενεζουέλας (CNE) ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι οι υποψήφιοι του Μαδούρο κέρδισαν τις 17 από τις 22 Περιφέρειες της χώρας και η αντιπολίτευση (MUD) μόλις τις 5 Περιφέρειες. Η συμμετοχή έφθασε το 61,14%, δηλαδή ψήφισαν περίπου 8 εκατομμύρια πολίτες. Ανάμεσα στις Περιφέρειες που κέρδισε η αντιπολίτευση βρίσκονται η Τάτσιρα και η Ζούλια, άλλοτε προπύργια του τσαβισμού.
Η ενωμένη αντιπολίτευση αμφισβητεί το αποτέλεσμα των εκλογών και καλεί τον κόσμο να βγει στους δρόμους να διαδηλώσει, προκαλώντας ανησυχία για πιθανό νέο κύμα αιματηρών διαδηλώσεων στη Βενεζουέλα. Ο Χεράρδο Βλίδε, επικεφαλής της καμπάνιας της αντιπολίτευσης δήλωσε ότι η αντιπολίτευση δεν αναγνωρίζει τα στοιχεία που έδωσε το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο και τόνισε ότι υπήρξαν παρατυπίες και παραβίαση των εκλογικών κανόνων. «Ούτε η Βενεζουέλα ούτε ο υπόλοιπος κόσμος πιστεύουν την καταμέτρηση που έγινε. Έχουμε ζητήσει να γίνει επανακαταμέτρηση και έλεγχος παντού», τόνισε ο κ. Βλίδε.

Νίκη του Μαδούρο δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών στη Βενεζουέλα  | iefimerida.gr 0

Οι παρατυπίες και η μέθοδος «τρελό ποντίκι»
Η αντιπολίτευση από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία και προσπάθεια νοθείας. Το βασικότερο πρόβλημα που παρουσιάστηκε ήταν η αλλαγή εκλογικών τμημάτων την τελευταία στιγμή για να μπερδευτούν οι πολίτες. Η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι πρόκειται για μια μέθοδο γνωστή με την ονομασία «τρελό ποντίκι» (ratón loco), που εφαρμόζεται ήδη στην Νικαράγουα. Μάλιστα η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι στη Βενεζουέλα έφθασαν στελέχη της κυβέρνησης της Νικαράγουα για να δώσουν τεχνογνωσία στους Βενεζολάνους πώς να εφαρμόσουν την συγκεκριμένη μέθοδο. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, αυτή η μέθοδος προκάλεσε προβλήματα σε τουλάχιστον 1 εκατομμύριο πολίτες.
Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια Καραμπόμπο, Αλεχάνδρο Φεο Λα Κρους, ο οποίος σύμφωνα με τα αποτελέσματα ηττήθηκε από τον κυβερνητικό Ραφαέλ Λακάβα, καταγγέλλει ότι διαθέτει στοιχεία που μπορούν να αποδείξουν ότι εκείνος είναι ο νικητής και υπήρξε νοθεία. «Έχουμε όλα τα στοιχεία για να δείξουμε ότι κερδίσαμε και θα το αποδείξουμε», δήλωσε.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, δήλωσε ότι «κέρδισε η Δημοκρατία» και προειδοποίησε τους ηγέτες της αντιπολίτευσης που κέρδισαν πέντε Περιφέρειες ότι η ορκωμοσία θα γίνει στην Συντακτική Εθνοσυνέλευση και πως «δεν πρόκειται να δεχθεί απόπειρες πραξικοπήματος».
Υπενθυμίζεται ότι το αποτέλεσμα των εκλογών του περασμένου Ιουλίου που ανέδειξαν την Συντακτική Εθνοσυνέλευση (που κατήργησε το κανονικό Κοινοβούλιο) δεν το αναγνωρίζει η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα αλλά ούτε και η διεθνής κοινότητα.

Νίκη του Μαδούρο δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών στη Βενεζουέλα  | iefimerida.gr 1

Επιβολή κυρώσεων μελετά η Ευρωπαϊκή Ένωση
Όπως επισημαίνουν κοινοτικές πηγές στο iefimerida, σήμερα το απόγευμα σε συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, η Ύπατη Εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φρεντερίκα Μονγκερίνι αναμένεται να κάνει εισήγηση για το θέμα της κρίσης στη Βενεζουέλα, ενώ θα γίνει και αναφορά στο αποτέλεσμα των εκλογών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «υπάρχει ήδη μια κατ’ αρχήν συμφωνία των 28 χωρών μελών για την επιβολή κυρώσεων κατά αξιωματούχων της κυβέρνησης του Μαδούρο που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα». Όπως διευκρινίζουν οι ίδιες πηγές «από την Τρίτη αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς το θέμα και να εξειδικευτούν τα μέτρα αυτά».
Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ταχθεί αντίθετη με την επιβολή κυρώσεων στη Βενεζουέλα. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός μάλιστα, τον Σεπτέμβριο από την ΔΕΘ είχε δηλώσει πως «δεν είναι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλει κυρώσεις». Παραμένει άγνωστο τι στάση θα κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση στην περίπτωση που τις επόμενες μέρες πράγματι τεθεί επισήμως θέμα από την Ε.Ε. επιβολής κυρώσεων σε αξιωματούχους της Βενεζουέλας. Για να επιβληθούν κυρώσεις πάντως, πρέπει να υπάρχει ομόφωνη απόφαση όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κ. Μονγκερίνι τον περασμένο Αύγουστο είχε προαναγγείλει την επιβολή κυρώσεων, όταν η Ε.Ε. ζητούσε επίσης από τον Μαδούρο να απελευθερώσει όλους τους πολιτικούς κρατούμενους.

Νίκη του Μαδούρο δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών στη Βενεζουέλα  | iefimerida.gr 2
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ