«Δεύτερη ευκαιρία» για τον Σουλτς η νίκη του SPD στην Κάτω Σαξονία –Αποδυναμωμένη η Μέρκελ - iefimerida.gr

«Δεύτερη ευκαιρία» για τον Σουλτς η νίκη του SPD στην Κάτω Σαξονία –Αποδυναμωμένη η Μέρκελ

Φωτογραφία: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μόλις τρεις εβδομάδες μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία, όπου οι Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ πέτυχαν τη χειρότερη επίδοση εδώ και δεκαετίες, η CDU υπέστη χθες μια μεγάλη ήττα στην Κάτω Σαξονία και μάλιστα ενώ οι ηγέτες των πολιτικών κομμάτων προσέρχονται σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού.

Σχεδόν 37% των ψηφοφόρων (36.9%) ψήφισαν τους Σοσιαλδημοκράτες, 33,6% τους Χριστιανοδημοκράτες-πρόκειται για τη μεγαλύτερη ήττα στο εν λόγω κρατίδιο από το 1959 και μάλιστα σε μια ψηφοφορία που θεωρείται ενδεικτική του κλίματος σ’ ολόκληρη τη χώρα - 8.9% τους Πράσινους και 7,5% τους Φιλελεύθερους. Το ακροδεξιό AfD καταφέρνει με 6,2% να μπει σε μια άλλη μια τοπική βουλή (14 επί συνόλου 16), ενώ εκτός νυμφώνος μένει το Αριστερό Die Linke με 4,6% μολονότι αύξησε τα ποσοστά του κατά 1,5%.

Ανακούφιση στους Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς

Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών, Μάρτιν Σουλτς, συνεχάρη τον υποψήφιο του κόμματος στην Κάτω Σαξονία για την «υπέροχη νίκη», που δίνει στον ίδιο μεγάλη ανάσα μετά το ταπεινωτικό 20,5% στις γενικές εκλογές, αν και προς το παρόν δεν φοβόταν για τη θέση του, αφού κανείς δεν έσπευσε μέχρι αυτή τη στιγμή να τον αμφισβητήσει ανοικτά. Αλλά το άτυπο μορατόριουμ που ίσχυε μέχρι τη χθεσινή αναμέτρηση στο Αννόβερο έληξε και όπως σημειώνουν πολιτικοί αναλυτές ο Σουλτς θα πρέπει να δείξει τώρα έστω πώς φαντάζεται ότι θα πρέπει να προχωρήσει το κόμμα, ποια κατεύθυνση θα πρέπει να ακολουθήσει, πώς θα πρέπει να οργανωθεί και να στελεχωθεί στις καίριες θέσεις, ώστε να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον και να μπορέσει ο ίδιος να διεκδικήσει με αξιώσεις την επανεκλογή του στην προεδρία του κόμματος στο συνέδριο του Δεκεμβρίου.

Κατήφεια στους Χριστιανοδημοκράτες – αποδυναμωμένη η Μέρκελ

Οι Χριστιανοδημοκράτες από την άλλη αν και ξεπέρασαν το φράγμα του 30% έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν, αφού η δεύτερη θέση στην Κάτω Σαξονία έρχεται μετά την απογοητευτική επίδοση στις γενικές εκλογές.

«Δεύτερη ευκαιρία» για τον Σουλτς η νίκη του SPD στην Κάτω Σαξονία –Αποδυναμωμένη η Μέρκελ | iefimerida.gr 0

Η γκρίνια κατά της Μέρκελ ακούγεται ολοένα και εντονότερα.

Ο επικεφαλής της CDU στο κρατίδιο Μπερντ Άλτουσμαν, ο οποίος προηγείτο το καλοκαίρι με 10 μονάδες διαφορά, είπε ότι μεταξύ των δημοσκοπήσεων και των τοπικών εκλογών μεσολάβησε η αναμέτρηση σε εθνικό επίπεδο, που «δυστυχώς δεν έδωσε αέρα στα πανιά μας».

«Το κλειδί για την ήττα στο Αννόβερο βρίσκεται δυστυχώς στο Βερολίνο, όταν τη βραδιά των εκλογών στις 24 Σεπτεμβρίου προσπάθησαν να εξωραϊσουν τις τρομακτικές απώλειες των άνω των οκτώ μονάδων και να τις εμφανίσουν ως στρατηγική νίκη», δήλωσε ο ΓΓ του Οικονομικού Συμβουλίου των Χριστιανοδημοκρατών, Βόλφγκανγκ Στάιγκερ επιρρίπτοντας μεγάλο μερίδιο της ευθύνης για την ήττα στην καγκελάριο. «Οι ηττημένοι της βραδιάς των εθνικών εκλογών είπαν “πήραμε το μήνυμα της κάλπης” και σήμερα κέρδισαν στο Αννόβερο. Κι εκείνοι που είπαν ότι “τα έκαναν όλα σωστά” είναι αυτή τη φορά οι ηττημένοι»...

«Συνασπισμός Τζαμάικα» στο Βερολίνο

Κι ενώ αρχίζουν σήμερα οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο κομμάτων της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων για τη συγκρότηση «συνασπισμού Τζαμάικα» στο Βερολίνο ένα από τα κορυφαία στελέχη των Πρασίνων, ο Γιούργκεν Τριτίν, επεσήμανε ότι η φτωχή επίδοση των Χριστιανοδημοκρατών στην Κάτω Σαξονία φέρνει σε δύσκολη διαπραγματευτική θέση την Άνγκελα Μέρκελ.

«Το αποτέλεσμα αποδυναμώνει την CDU κι αυτό καθιστά τις συνομιλίες όχι ευκολότερες, αλλά δυσκολότερες», δήλωσε στο πρώτο δίκτυο της κρατικής τηλεόρασης.

Ο γενικός γραμματέας της CSU (των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας) Αντρέας Σόιερ συμφωνεί υποστηρίζοντας ότι η ήττα του αδελφού κόμματος στην Κάτω Σαξονία σημαίνει το καμπανάκι του κινδύνου για την Ένωση ώστε να επιστρέψει σε πιο συντηρητικές θέσεις, κάτι που επεσήμαναν κι άλλοι αξιωματούχοι του κόμματός του μετά τις μεγάλες διαρροές ψήφων προς το ακροδεξιό AfD στη Βαυαρία στις πρόσφατες γενικές εκλογές.

Αλλά ενδεχόμενη στροφή προς τον συντηρητισμό της Ένωσης θα μπορούσε να αποξενώσει τους Πράσινους, πολλοί εκ των οποίων ήδη αντιτίθεται στις σκληροπυρηνικές γραμμές που εκφράζουν πρόσφατα οι Χριστιανοκοινωνιστές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ