Ράκα: Ξεκίνησε η τελική επιχείρηση εκκαθάρισης της πόλης από τζιχαντιστές - iefimerida.gr

Ράκα: Ξεκίνησε η τελική επιχείρηση εκκαθάρισης της πόλης από τζιχαντιστές

Ξεκίνησε η τελική επιχείρηση ανακατάληψης της Ράκα (Φωτογραφία αρχείου: AP)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την τελική επίθεση εναντίον των τζιχαντιστών που απομένουν στη Ράκα ξεκίνησαν την Κυριακή οι πολιτοφυλακές στη Συρία, που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ.

«Η μάχη θα συνεχιστεί έως ότου όλη η πόλη εκκαθαριστεί από τους τρομοκράτες που αρνήθηκαν να παραδοθούν, περιλαμβανομένων και των ξένων μαχητών», ανακοίνωσαν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF). Νωρίτερα ανέφεραν ότι αυτοκινητοπομπή μαχητών του ISIS απομακρύνθηκε από τη Ράκα στη διάρκεια της νύχτας, φέρνοντας τη μάχη για την κάποτε πρωτεύουσα των τζιχαντιστών κοντά στο τέλος της.

Δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι τζιχαντιστές έχουν παραμείνει στην πόλη για να κρατήσουν την τελευταία βάση τους εκεί. «Αναμένουμε ότι θα υπάρξουν ακόμη δύσκολες μάχες», δήλωσε ο συνταγματάρχης Ράιαν Ντίλον, εκπρόσωπος του υπό την ηγεσία των ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού.

Η Ράκα ήταν η πρώτη μεγάλη πόλη τη Συρίας που έπεσε στα χέρια του ISIS όταν ανακήρυξε το «χαλιφάτο» του και προέλαυνε στη Συρία και στο Ιράκ το 2014, και έγινε κέντρο επιχειρήσεων για επιθέσεις στο εξωτερικό και βάση για ορισμένες από τις πιο φρικτές θηριωδίες του.

Όμως τα τελευταία δύο χρόνια το Ισλαμικό Κράτος υποχωρεί, χάνοντας μεγάλα τμήματα εδάφους και στις δύο χώρες και αναγκάστηκε να περιοριστεί σε μια βάση εξόρμησης που καθίσταται όλο και πιο αδύναμη κατά μήκος της κοιλάδας του ποταμού Ευφράτη.

«Χθες βράδυ, η τελευταία παρτίδα μαχητών (που είχαν συμφωνήσει να φύγουν) εγκατέλειψαν την πόλη», δήλωσε ο Μοστάφα Μπάλι, εκπρόσωπος των SDF. Η μάχη εναντίον εκείνων που έμειναν συνεχίζεται, είπε.

Πηγή: ΑΠΕ/ Reuters, AFP

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ράκα τζιχαντιστές ισλαμικό κράτος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ