Περιφερειακές εκλογές στη Βενεζουέλα -Γιατί είναι κρίσιμες για το πολιτικό μέλλον του Μαδούρο [εικόνες] - iefimerida.gr

Περιφερειακές εκλογές στη Βενεζουέλα -Γιατί είναι κρίσιμες για το πολιτικό μέλλον του Μαδούρο [εικόνες]

ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ

Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή εκατομμύρια Βενεζολάνοι για να εκλέξουν τους 23 νέους περιφερειάρχες, εν μέσω κλίματος αβεβαιότητας και πόλωσης.

Οι Περιφερειακές εκλογές έπρεπε να είχαν διεξαχθεί τον Δεκέμβριο του 2016 αλλά ο Νικολάς Μαδούρο τις είχε αναβάλει επικαλούμενος την οικονομική κρίση. Το αποτέλεσμα των εκλογών θα καθορίσει και το πολιτικό μέλλον του προέδρου Μαδούρο, (η κυβέρνηση του οποίου κλυδωνίζεται από την οικονομική κρίση και τους δεκάδες νεκρούς διαδηλωτές), καθώς για την αντιπολίτευση οι εκλογές αυτές έχουν τον χαρακτήρα «δημοψηφίσματος». Αυτή τη στιγμή το κυβερνόν σοσιαλιστικό κόμμα (PSUV) ελέγχει τις 20 από τις 23 Περιφέρειες της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι το 2015 η αντιπολίτευση είχε κερδίσει με άνετη πλειοψηφία τις βουλευτικές εκλογές και σήμερα ελέγχει το Κοινοβούλιο, το οποίο όμως η κυβέρνηση έχει ουσιαστικά καταργήσει και έχει αντικαταστήσει με την Συντακτική Εθνοσυνέλευση, την οποία δεν έχει αναγνωρίσει η διεθνής κοινότητα (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων).

Οι Περιφερειακές εκλογές διεξάγονται την ίδια στιγμή που πολλά ηγετικά στελέχη της ενωμένης αντιπολίτευσης (MUD) βρίσκονται στη φυλακή, πολλοί δήμαρχοι βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό ή έχουν διαφύγει στο εξωτερικό για να αποφύγουν τη σύλληψη, με την κατηγορία ότι δεν είχαν εμποδίσει τις αιματηρές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του περασμένου καλοκαιριού.

Η Βενεζουέλα διέρχεται μια τεράστια πολιτική και οικονομική κρίση. Από τις διαδηλώσεις κατά του Μαδούρο που κράτησαν περίπου 4 μήνες, περισσότεροι από 150 άνθρωποι δολοφονήθηκαν, οι περισσότεροι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης. Μάλιστα, ο ΟΗΕ και ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών έχουν ξεκινήσει διεθνή έρευνα για να διαπιστωθεί αν ο Νικολάς Μαδούρο ευθύνεται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Επιπλέον στη χώρα υπάρχει τεράστια έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων αλλά η κυβέρνηση αρνείται να φθάσει στη χώρα ανθρωπιστική βοήθεια, την οποία προτίθενται να στείλουν χώρες όπως η Γαλλία, καθώς αν το επιτρέψει το καθεστώς θα αναγνωρίσει ουσιαστικά ότι υπάρχει ανθρωπιστική κρίση. Τους τελευταίους μήνες από την κυβέρνηση και από το κόμμα του Μαδούρο έχουν αποχωρήσει αρκετά στελέχη, καταγγέλλοντας τον για αυταρχισμό.

Περιφερειακές εκλογές στη Βενεζουέλα -Γιατί είναι κρίσιμες για το πολιτικό μέλλον του Μαδούρο [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Η αποχή θα καθορίσει το αποτέλεσμα

Στελέχη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας υποστηρίζουν στο iefimerida πως «το ποσοστό της αποχής αναμένεται να καθορίσει το αποτέλεσμα των εκλογών», καθώς εκτιμάται πως «αν υπάρξει συμμετοχή τότε το καθεστώς Μαδούρο θα υποστεί συντριπτική ήττα, την οποία η αντιπολίτευση θα εκμεταλλευτεί πολιτικά σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο, έτσι ώστε να επισπευθούν και οι εθνικές εκλογές και να υπάρξει πολιτική αλλαγή στη χώρα». Σε κάθε περίπτωση η αποχή θα ευνοήσει την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο.

Οι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης τις τελευταίες μέρες έχουν καταφέρει να μεταδίδουν διαφημιστικά μηνύματα σε ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, γεγονός που οδήγησε τον Νικολάς Μαδούρο να ζητήσει την διεξαγωγή έρευνας για να διαπιστωθεί «από πού βρέθηκαν αυτά τα χρήματα ώστε να μεταδίδονται τόσα τηλεοπτικά μηνύματα της αντιπολίτευσης».

Στις εκλογές καλούνται να ψηφίσουν συνολικά 18.094.065 Βενεζολάνοι πολίτες. Σε αυτές τις εκλογές δεν έχουν δικαίωμα ψήφου όσοι Βενεζολάνοι ζουν σε χώρες του εξωτερικού, καθώς δεν είναι εθνικές εκλογές.

Περιφερειακές εκλογές στη Βενεζουέλα -Γιατί είναι κρίσιμες για το πολιτικό μέλλον του Μαδούρο [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Καταγγελίες για νοθεία

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν καταγγείλει ότι η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο μεταχειρίζεται κάθε μέσον για να εμποδίσει τους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης να πάνε να ψηφίσουν, ενώ σε μια προσπάθεια εκφοβισμού των υποψηφίων η μυστική αστυνομία Sebin έχει προχωρήσει σε δεκάδες συλλήψεις ηγετικών στελεχών της αντιπολίτευσης σε όλη τη χώρα, οι περισσότεροι εκ των οποίων μετά από λίγες ώρες ή και μέρες αφήνονται ελεύθεροι. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και Περιφερειάρχης της περιοχής Μιράντα, Ενρίκε Καπρίλες, κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση αλλάζει τελευταία στιγμή τα εκλογικά τμήματα για να μπερδέψει τους πολίτες που θα θέλουν να πάνε να ψηφίσουν και κάλεσε τους πολίτες να ανεβάσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις αλλαγές των εκλογικών τμημάτων που κάνει η κυβέρνηση λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες. «Η ψήφος είναι το όπλο των δημοκρατών πολιτών. Η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί έτσι ώστε ο κόσμος να εγκαταλείψει την προσπάθεια. Η κυβέρνηση θέλει να αυξήσει τα ποσοστά αποχής», τόνισε ο κ. Καπρίλες.

Υπενθυμίζεται ότι στην εκλογική διαδικασία που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούλιο για την εκλογή της Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης, και στην οποία σύμφωνα με την κυβέρνηση συμμετείχαν 8 εκατομμύρια πολίτες, είχε καταγγελθεί εκτεταμένη νοθεία. Η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE) ελέγχεται απόλυτα από τον Μαδούρο και «μαγειρεύει» τα αποτελέσματα και φοβάται ότι και σε αυτές τις εκλογές θα υπάρξει νοθεία.

Ακόμη και ο πρόεδρος της εταιρείας Smartmatic, Αντόνιο Μουχίκα, που είχε αναλάβει το τεχνικό κομμάτι της εκλογικής διαδικασίας τον Ιούλιο, είχε καταγγείλει από το Λονδίνο ότι το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο της Βενεζουέλας είχε παραποιήσει τα αποτελέσματα, βγάζοντας τουλάχιστον 1 εκατομμύριο περισσότερες ψήφους υπέρ του Μαδούρο.

Ο αντιπρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας, που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, Φρέντι Γκεβάρα, με δήλωση του επισημαίνει πως οι Περιφερειακές εκλογές είναι μια καλή ευκαιρία για να αποδειχθεί πως τον περασμένο Ιούλιο δεν πήγαν ποτέ να ψηφίσουν 8 εκατομμύρια πολίτες υπέρ του Μαδούρο, όπως είχε ανακοινώσει τότε η κυβέρνηση. «Αυτό το οποίο τρέμει ο Μαδούρο από τις περιφερειακές εκλογές είναι να μη μπορέσει να εξηγήσει πως συγκεντρώθηκαν αυτές οι 8 εκατομμύρια ψήφοι από την νοθεία των εκλογών για την Συντακτική Εθνοσυνέλευση. Η 15η Οκτωβρίου θα είναι ένα δημοψήφισμα», δήλωσε ο κ. Γκεβάρα.

Περιφερειακές εκλογές στη Βενεζουέλα -Γιατί είναι κρίσιμες για το πολιτικό μέλλον του Μαδούρο [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Κυρώσεις εναντίον αξιωματούχων εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα της Βενεζουέλας «El Universal», την Δευτέρα αναμένεται στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συζητηθεί και το θέμα της κρίσης στη Βενεζουέλα, ενώ αναμένεται να αναλυθεί και το αποτέλεσμα των αυριανών Περιφερειακών εκλογών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων εναντίον συγκεκριμένων προσώπων, στελεχών της κυβέρνησης και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων που εμπλέκονται σε περιστατικά βίας ή καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βενεζουέλα. «Δεν εξετάζεται η επιβολή κυρώσεων συνολικά στην κυβέρνηση, αλλά εναντίον συγκεκριμένων προσώπων, που έχουν συγκεκριμένο ρόλο στην άσκηση βίας, τα πρόσωπα αυτά όμως ακόμη δεν έχουν συγκεκριμενοποιηθεί», αναφέρουν πηγές από τις Βρυξέλλες.

Άγνωστο παραμένει τι στάση θα κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση, σε περίπτωση που τεθεί επισήμως θέμα επιβολής κυρώσεων στη Βενεζουέλα, καθώς ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη Βενεζουέλα, στη ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο, είχε δηλώσει πως «δεν είναι ο ρόλος της Ευρώπης να επιβάλει κυρώσεις αλλά να διεκδικήσει τους τρόπους εκείνους μέσα από τους οποίους θα μπορέσει να υπάρξει μια εξομάλυνση και μια συνεννόηση ανάμεσα στις δυο πλευρές», ενώ είχε χαρακτηρίσει το καθεστώς Μαδούρο «δημοκρατικά εκλεγμένη» κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Βενεζουέλα Νικόλας Μαδούρο Εκλογές
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ