Συνέντευξη Τσίπρα: Αυτά προσδοκώ από τη συνάντησή μου με τον Ντόναλντ Τραμπ - iefimerida.gr

Συνέντευξη Τσίπρα: Αυτά προσδοκώ από τη συνάντησή μου με τον Ντόναλντ Τραμπ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συνέντευξη στην εβδομαδιαία ομογενειακή εφημερίδα Greek News παραχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για την επικείμενη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, αλλά και για τον μεγάλο στόχο της προσέλκυσης επενδύσεων.

- Με ποιους στόχους και ποια ατζέντα επισκέπτεστε τις ΗΠΑ για τη συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ κι άλλους αξιωματούχους της Αμερικανικής κυβέρνησης;

Είναι μεγάλη η χαρά μου, να βρίσκομαι αυτές τις μέρες στις ΗΠΑ, διότι θα έχω την ευκαιρία να βρεθώ δίπλα στην πολυπληθή κοινότητα των ομογενών μας που γνωρίζω ότι αγαπά και νοιάζεται για την πατρίδα. Τώρα είναι η στιγμή που η πατρίδα μας – μετά από πολλά χρόνια – ανακτά το μέλλον που δικαιούται. Η Ελλάδα εξέρχεται από την οικονομική κρίση και αναβαθμίζει τον γεωστρατηγικό της ρόλο σε μια εξαιρετικά σημαντική και δυστυχώς ολοένα πιο αποσταθεροποιημένη περιοχή. Βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά θετική αλλά και κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, η οποία βρίσκει ξανά το κύρος της μακριά από τα λάθη του παρελθόντος, ανακτά ρόλο κλειδί στις ευρωπαϊκές και περιφερειακές εξελίξεις και φυσικά βαδίζει με σταθερά βήματα σε τροχιά ανάπτυξης, αφήνοντας πίσω μια σκληρή περίοδο που δυστυχώς κόστισε στη χώρα σε πολλούς τομείς, πέραν αυτόν της οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η αυξανόμενη δυναμική της σχέσης στρατηγικού χαρακτήρα που έχουμε με τις ΗΠΑ – ειδικά στην οικονομία, την ενέργεια και την άμυνα/ασφάλεια - έχει καθοριστική σημασία. Με τον Πρόεδρο Τράμπ, θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε όλα αυτά τα ζητήματα.

- Ποιο είναι το σημερινό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων;

Το επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων αναβαθμίζεται σταθερά τα τελευταία χρόνια και αποκτά μια νέα δυναμική. Εκτιμώ ότι, καθοριστικός παράγοντας για την αναβάθμιση των σχέσεων μας τα τελευταία χρόνια, είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα - παρά τα πισωγυρίσματα της κρίσης - κατάφερε με πολύ μεγάλη προσπάθεια και θυσίες, να πατήσει ξανά γερά στα πόδια μας. Η Ελλάδα γίνεται πλέον μια χώρα συνώνυμο της αποφασιστικότητας και της σκληρής δουλειάς, που ξεπερνά τις δυσκολίες και βρίσκεται ξανά στη θέση που αρμόζει στο λαό και την ιστορία της. Και αυτό νομίζω, είναι κάτι που αναγνωρίζει η ηγεσία των ΗΠΑ και για το λόγο αυτό, υπάρχει το αυξημένο ενδιαφέρον από αμερικανικής πλευράς, ώστε να επιταχυνθεί περαιτέρω η πορεία ανάκαμψης της χώρας μας.

- Και εσείς προσωπικά και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έχουν παρουσιάσει την Ελλάδα σαν πόλο σταθερότητας σε μια ευαίσθητη περιοχή. Πως δένει ο ρόλος της Ελλάδας με το ενδιαφέρον των ΗΠΑ και τι ρόλο παίζει η βάση της Σούδας;

Η κυβέρνηση μας, αναγνωρίζοντας τις μεγάλες προκλήσεις που υπάρχουν στην περιοχή μας, έχει επιλέξει μια συγκεκριμένη στρατηγική στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής, η οποία είναι κοινώς αποδεκτό, ότι αποφέρει καρπούς. Φυσικά, καθοριστικής σημασίας είναι και η πολιτική μας στο εσωτερικό, ώστε να υπάρχει μια σταθερή βάση από την οποία εκκινούμε. Κινούμαστε γύρω από τις αρχές μιας ενεργητικής, πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, η οποία επιτρέπει στη χώρα να αποτελεί πόλο σταθερότητας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή. Πρόκειται για μια επιλογή η οποία ανοίγει το δρόμο για την ισχυροποίηση συμμαχιών και την ειρηνική συνύπαρξη με τις γειτονικές χώρες και φυσικά αναβαθμίζει την ισχύ και το κύρος της Ελλάδας. Βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο στο χάρτη, γεγονός που αναβαθμίζει σημαντικά το ρόλο που καλείται η χώρα να διαδραματίσει. Είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ, με δεδομένο το ενδιαφέρον τους για τη σταθερότητα στην περιοχή, αλλά και την εξαιρετικά σημαντική αμυντική συνεργασία μας - μεταξύ άλλων και στη Σούδα- έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να εργαστούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Βρισκόμαστε σε μία περίοδο που οι σκοποί της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας βρίσκουν κοινά σημεία με τη στρατηγική των ΗΠΑ στην περιοχή.

- Οι ΗΠΑ παραδοσιακά έχουν εμπλοκή στις διεργασίες των Ελληνοτουρκικών διαφορών, στη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού και στη διαδικασία διευθέτησης της διαφοράς Ελλάδας – Σκοπίων για την ονομασία. Τι προσδοκάτε από την κυβέρνηση Τραμπ;

Η Ελλάδα σε μια σειρά ανοιχτών ζητημάτων, όπως είναι αυτά που αναφερθήκατε, υπερασπίζεται σταθερά, τα κυριαρχικά της δικαιώματα στη βάση του διεθνούς δικαίου, ενώ, παράλληλα, επιδιώκει την εμπέδωση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Ο τερματισμός της επιθετικότητας της Τουρκικής πλευράς στο Αιγαίο, μια κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα της ΠΓΔΜ και μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, δεν είναι μόνο προς όφελος της χώρας μας αλλά και προς όφελος της Ευρώπης και της διεθνούς κοινότητας. Είμαι πεπεισμένος ότι ο διάλογός και η συνεργασία μας με την αμερικανική κυβέρνηση προς αυτήν την κατεύθυνση, μόνο οφέλη μπορεί να έχει για τα συμφέροντά μας και την περιοχή.

- Η κυβέρνηση Ομπάμα είχε λειτουργήσει υποστηρικτικά με παρεμβάσεις της στους Ευρωπαίους στις δύσκολες διαπραγματεύσεις του 2015 και μετά. Υπάρχει ανάλογη ευαισθησία από την σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ και πώς εκδηλώνεται;

Έχω αναφερθεί επανειλημμένα στην καθαρή στήριξη που βρήκε η Ελλάδα από την αμερικανική κυβέρνηση, σε εκείνη τη δύσκολη περίοδο. Εκτιμώ ότι αυτή η στάση θα συνεχιστεί, δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι μπορεί και να τιμά τις δεσμεύσεις της αλλά και να καταφέρνει να ξεπερνά δυσκολίες. Σήμερα, η Ελλάδα βρίσκεται σε πορεία δυναμικής ανάκαμψης. Μετά από μια πολυετή περίοδο ύφεσης, η χώρα βρίσκεται στο δρόμο της ανάπτυξης – αναμένοντας το 2017 να κλείσει με ρυθμούς μεγέθυνσης άνω του 2% -, τον Ιούλιο επιστρέψαμε στις αγορές κεφαλαίου αποδεικνύοντας ότι η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία έχει επιστρέψει και φυσικά γινόμαστε και πάλι ένας πολύ ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, δεδομένου των δυνατοτήτων που έμειναν αναξιοποίητες τα χρόνια της κρίσης. Συνεπώς, η στήριξη η οποία επιδιώκουμε και από τις ΗΠΑ, αφορά την ενίσχυση αυτής της θετικής πορείας που θα αποβεί πολλαπλά επωφελής και για τις δύο πλευρές.

- Τον τελευταίο χρόνο είδαμε κι από τον Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα να εκδηλώνεται ενδιαφέρον για την προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα. Τι θα ζητήσετε από τον πρόεδρο Τραμπ;

Ο Πρόεδρος Τράμπ έχει μακρά πορεία στο χώρο των επιχειρήσεων. Γνωρίζει πότε μια επένδυση μπορεί να είναι επωφελής και πότε όχι. Βλέποντας κάποιος την Ελλάδα σήμερα, νομίζω ότι μπορεί εύκολα να διαγνώσει ότι ανοίγονται μεγάλες επενδυτικές δυνατότητες στους κρίσιμους τομείς της οικονομίας. Η Ελλάδα είναι μια χώρα της Ευρωζώνης και του ΝΑΤΟ, που εξέρχεται μιας πολυετούς κρίσης, βρίσκεται σε μια γεωγραφική θέση ανάμεσα σε τρεις ηπείρους, μια χώρα στην οποία υπάρχει πολιτική σταθερότητα, διαθέτει ένα εξαιρετικά ικανό και εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό- κυρίως νέων επιστημόνων- και είναι ελκτική σε νέες επενδύσεις. Όλα αυτά είναι προϋποθέσεις για μια πορεία ανάπτυξης και ευημερίας, στην οποία τόσο ο Πρόεδρος Τραμπ όσο και συνολικά η επενδυτική κοινότητα στις ΗΠΑ μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά.

- Και Ελληνοαμερικανοί και Αμερικανοί επενδυτές σε διάφορα επενδυτικά φόρα στις ΗΠΑ, ενώ αναγνωρίζουν την ελκυστικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού, μιλούν για καθυστέρηση σε μεταρρυθμίσεις. Ποιο το μήνυμά σας;

Η Ελλάδα τα χρόνια της τυφλής λιτότητας, είναι αλήθεια ότι υστερούσε σε μεταρρυθμίσεις κυρίως στον τομέα της ενίσχυσης της ανάπτυξης και της παραγωγής νέου πλούτου. Από την πρώτη μέρα που βρεθήκαμε στην κυβέρνηση, πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης μου ήταν να κάνουμε το παν ώστε να αντιστρέψουμε αυτή την πορεία, διότι είναι ο μόνος τρόπος να καταφέρουμε να πατήσουμε ξανά στα πόδια μας. Μέσα λοιπόν σε δύο χρόνια, έχουμε προχωρήσει μεταρρυθμίσεις που καθυστερούσαν για δεκαετίες. Δώσαμε κίνητρα στους επενδυτές, κάναμε απλούστατη τη δημιουργία μιας νέας επιχείρησης, ξεκινήσαμε μεγάλα έργα υποδομών τα οποία είχαν εγκαταλειφθεί τα χρόνια της ύφεσης, διαχειριστήκαμε με διαφανή και αποτελεσματικό τρόπο τους διαθέσιμους πόρους από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Αυτά είναι μονάχα ορισμένα από τα όσα έχουμε κάνει για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη. Και τα αποτελέσματα είναι ήδη εδώ. Μέσα σε δύο χρόνια έχει μειωθεί 6% η ανεργία, για τρίτη συνεχή χρονιά θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από τους στόχους, οι εξαγωγές το πρώτο 8μηνο του έτους αυξήθηκαν 15% ενώ οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις, το 2016 σημείωσαν ρεκόρ δεκαετίας και το 2017 η επίδοση αυτή αναμένεται να ξεπεραστεί. Το μήνυμά μου λοιπόν προς τους επενδυτές είναι ότι όποιος εμπιστευτεί την Ελλάδα σήμερα, μπορεί μονάχα να κερδίσει.

- Η επίσκεψή σας στις ΗΠΑ ξεκινά από το Σικάγο όπου θα μιλήσετε στο εκεί Συμβούλιο Παγκοσμίων Υποθέσεων και θα έχετε επαφές με την Ομογένεια. Ποιο το μήνυμά σας προς τους Ελληνοαμερικανούς;

Πρώτα και κύρια θέλω να τους ευχαριστήσω για την αγάπη και τη στήριξη τους απέναντι στην πατρίδα, αλλά και για τις προσπάθειες που κάνουν εδώ και δεκαετίες ώστε να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα η συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ. Η ομογένεια μας, παίζει σήμερα ένα καθοριστικό ρόλο στην πορεία ανάκαμψης που ακολουθεί η χώρα. Η χώρα χρειάζεται την ενεργή στήριξη της ομογένειας, στο έργο της προώθησης της χώρας και των συμφερόντων της, με το κύρος και την ισχύ της εντός της επενδυτικής κοινότητας αλλά και ευρύτερα. Η ομογένεια μας αποτελείται από ανθρώπους που ήρθαν εδώ, εργάστηκαν σκληρά, πέτυχαν και δημιούργησαν μια καλύτερη ζωή για αυτούς και τις οικογένειες τους. Το παράδειγμα τους, είναι αυτό που δίνει δύναμη και αυτοπεποίθηση σε όλους όσους ζούμε στην πατρίδα και εργαζόμαστε με το ίδιο πάθος που εργάστηκαν κι αυτοί για να πετύχουμε ξανά. Χρειαζόμαστε λοιπόν, την ομογένεια μας, αρωγό στην συλλογική προσπάθεια όλων των Ελλήνων, η χώρα μας να επιστρέψει εκεί που της αξίζει. Είμαι βέβαιος, ότι οι Έλληνες των ΗΠΑ το κατανοούν και είναι έτοιμοι να κάνουν το καλύτερο δυνατό για την Ελλάδα.

- Οι Ελληνοαμερικανοί που για χρόνια αγαπούν και νοιάζονται την Ελλάδα και στηρίζουν τις προσπάθειες Αθήνας και Λευκωσίας για τα εθνικά μας δίκαια, έχουν μια μόνιμη έγνοια: Να υπάρχει σταθερότητα στην γενέτειρα, οι σχέσεις με τις ΗΠΑ να είναι φιλικές και η Ελλάδα να μην είναι χώρα – παρίας. Ποια η δέσμευσή σας;

Γνωρίζω πολύ καλά τις ανησυχίες των ομογενών μας, άλλωστε η κυβέρνηση μας από την πρώτη μέρα θεώρησε καθήκον να έχει διαρκώς ανοιχτό δίαυλο με τον απόδημο Ελληνισμό. Πιστεύω ότι πλέον είναι σαφή τα βήματα προόδου που έχει κάνει η χώρα. Η αστάθεια των χρόνων της κρίσης, έχει παρέλθει προ πολλού και βιώνουμε μια περίοδο πολιτικής σταθερότητας που επιτρέπει στη χώρα να σχεδιάζει και να οργανώνει το παρόν και το μέλλον της. Αλλά και ευρύτερα, όπως ανέφερα και προηγουμένως, η Ελλάδα αποτελεί πόλο σταθερότητας και ασφάλειας για την ευρύτερη περιοχή. Εντείναμε τις προσπάθειές μας για δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού και έτσι θα συνεχίσουμε. Εντείνουμε τις επαφές μας με την ΠΓΔΜ με νέες πρωτοβουλίες για οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Ενώ παράλληλα, η θέση μας στο σκληρό πυρήνα των χωρών της Ευρώπης ενισχύεται. Παράλληλα, προχωρούμε σε πρωτοβουλίες όπως η Σύνοδος των νότιων χωρών της ΕΕ, και ενισχύουμε τη συνεργασία μας με τις χώρες των Βαλκανίων. Την ίδια στιγμή, μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία προχωρούμε σε τριμερείς συνεργασίας με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, ενώ το ΥΠΕΞ μας πραγματοποιεί σημαντικές πρωτοβουλίες όπως η Διάσκεψη της Ρόδου ή η Διάσκεψη των Αρχαίων Πολιτισμών.

Η δέσμευσή μου είναι ότι θα συνεχίσουμε απρόσκοπτα σε αυτό το δρόμο, ο οποίος εξασφαλίζει τη διαρκή αναβάθμιση της θέσης της χώρας διεθνώς και διαφυλάσσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και τα εθνικά μας συμφέροντα. Σε μια τέτοια πορεία, η αναβάθμιση των στρατηγικών σχέσεων μας με τις ΗΠΑ παραμένει διαρκής στόχος, στα πλαίσια μιας ειλικρινούς συνεργασίας και του αλληλοσεβασμού, όπως άλλωστε συμβαίνει και σήμερα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αλέξης Τσίπρας ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ