Τραμπ: Δεν επικυρώνω εκ νέου την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν -Παγκόσμια αναστάτωση - iefimerida.gr

Τραμπ: Δεν επικυρώνω εκ νέου την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν -Παγκόσμια αναστάτωση

Φωτογραφία: (AP Photo/Evan Vucci)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πλήγμα στην ιστορική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν κατάφερε την Παρασκευή ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ανακοίνωσε επίσημα ότι δεν θα την επικυρώσει εκ νέου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλεσε «φανατικό καθεστώς» το Ιράν και τόνισε ότι θα παραπέμψει τη συμφωνία στο Κογκρέσο ενώ παράλληλα θα συζητήσει με τους συμμάχους της χώρας για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να τροποποιηθεί η συμφωνία.

Με την απόφασή του αυτή, ο Αμερικανός πρόεδρος αψηφά ουσιαστικά τις προτροπές των υπόλοιπων δυνάμεων -όπως της Γερμανίας και της Γαλλίας- που επιβεβαιώνουν ότι η Τεχεράνη τηρεί τα συμφωνηθέντα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, όμως, τόνισε ότι η συμφωνία είναι πολύ «ελαστική» και πως το Ιράν «σπέρνει τον θάνατο, την καταστροφή και το χάος». «Δεν τηρεί το πνεύμα της συμφωνίας [σ.σ. το Ιράν]» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, ισχυριζόμενος, παράλληλα, ότι η χώρα επωφελείται από την χαλάρωση των κυρώσεων.

«Η νέα μου στρατηγική θα το αλλάξει αυτό» είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι οι ΗΠΑ διατηρούν το δικαίωμα να αποχωρήσουν από τη συμφωνία οποιαδήποτε στιγμή.

Ελάχιστα λεπτά μετά τις δηλώσεις του αυτές, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μονγκερίνι επέμεινε ότι η συμφωνία είναι ισχυρή και ότι «δεν υπάρχουν παραβιάσεις των όρων».

Συμπλήρωσε, επίσης, ότι ο εκάστοτε πρόεδρος δεν έχει τη δυνατότητα να βάλει τέλος σε μια συμφωνία, που έχει ψηφιστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεχόταν ισχυρές πιέσεις τόσο εντός ΗΠΑ όσο και εκτός, ώστε να μην ακυρώσει τη συμφωνία επτά χωρών. Παρόλα αυτά, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έκανε ούτε βήμα πίσω.

Ροχανί: Οι ΗΠΑ είναι πιο μόνες από ποτέ

Οι ΗΠΑ είναι «πιο μόνες από ποτέ εναντίον του ιρανικού λαού« δήλωσε ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί, μετά την ομιλία που εκφώνησε ο Ντόναλντ Τραμπ με επίκεντρο το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Ο Ιρανός πρόεδρος επισήμανε ότι η διεθνής συμφωνία δεν μπορεί να ανακληθεί από μονάχα μια χώρα, ενώ υπογράμμισε ότι η Τεχεράνη τηρεί τις δεσμεύσεις της σε όλες τις διεθνείς συμφωνίες που έχει υπογράψει, αποδοκιμάζοντας τον Τραμπ που την χαρακτήρισε ατίθασο κράτος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ΗΠΑ στέκονται ενάντια σε μια συμφωνία της διεθνούς κοινότητας και θα απομονωθούν.

Επιπλέον, ο Ιρανός ηγέτης, στο τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε, διαμήνυσε ότι στηρίζει τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, που δεν θα σταματήσουν ποτέ να πολεμούν κατά των τρομοκρατών στην ευρύτερη περιοχή.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν με τον Ροχανί

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί για τη δέσμευση του Παρισιού στη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα.

Οπως έγινε γνωστό από το γραφείο του, ο Μακρόν είπε στον Ροχανί ότι η απόφαση των ΗΠΑ να μην επικυρώσει εκ νέου της συμφωνία δεν θα σημάνει με το τέλος της συμφωνίας κι ότι η Γαλλία και οι Ευρωπαίοι εταίροι της θα συνεχίζουν να τηρούν τις δεσμεύσεις τους σε σχέση με τους όρους της συμφωνίας αυτής, τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Εμανουέλ Μακρόν.

Σε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Χασάν Ροχανί, ο Γάλλος ηγέτης εξήγησε λεπτομερώς τους όρους που το Ιράν πρέπει να τηρήσει, μεταξύ αυτών τον σεβασμό των συμφωνηθέντων.

Επιπλέον, το μέγαρο των Ηλυσίων γνωστοποίησε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν «εξετάζει» το ενδεχόμενο να επισκεφθεί το Ιράν, έπειτα από πρόσκληση του προέδρου Ροχανί. Στην περίπτωση αυτή θα πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη αρχηγού κράτους ή κυβέρνησης της Γαλλίας στο Ιράν από το 1971.

«Εξετάζει το ενδεχόμενο μιας επίσκεψη στο Ιράν του προέδρου, έπειτα από πρόσκληση του προέδρου Ροχανί» επισημαίνεται από το Ελιζέ.
Από την πλευρά της ιρανική προεδρία έκανε αναφορά στον ιστότοπό της για μια επίσκεψη «τον επόμενο χρόνο».

Ρωσία: Ανησυχητικό ότι ο Τραμπ εγείρει πάλι ζητήματα που διευθετήθηκαν όταν υπογράφηκε η διεθνής συμφωνία

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε απόψε ότι είναι «εξαιρετικά ανησυχητικό» το γεγονός ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εγείρει και πάλι ζητήματα που διευθετήθηκαν όταν υπογράφθηκε η διεθνής συμφωνία για τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA.

Σύμφωνα με τον Ριαμπκόφ, η Μόσχα θεωρεί ότι πλέον βασικό έργο της είναι να αποτρέψει την κατάρρευση της συμφωνίας. Κάλεσε επίσης όλες τις πλευρές να παραμείνουν δεσμευμένες στη συμφωνία.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σχολιάζοντας τη στάση του Τραμπ απέναντι στο Ιράν, υπογράμμισε ότι η επιθετική, απειλητική ρητορική δεν έχει θέση στη διεθνή διπλωματία. «Τέτοιες μέθοδοι είναι καταδικασμένες να αποτύχουν», πρόσθεσε στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η Μόσχα εξέφρασε επίσης τη λύπη της για το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν επιβεβαίωσε ότι η Τεχεράνη τηρεί τα συμπεφωνημένα, ωστόσο πιστεύει πως η ενέργεια αυτή δεν θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην εφαρμογή της συμφωνίας.

Το υπουργείο υπογράμμισε ότι το Ιράν συμμορφώνεται πλήρως με τη συμφωνία και ότι η στάση του Τραμπ δεν ανταποκρίνεται στο πνεύμα της. Όποια και αν είναι η στάση των ΗΠΑ, δεν θα υπάρξει επιστροφή στην επιβολή κυρώσεων από τα Ηνωμένα Έθνη σε βάρος του Ιράν, προειδοποίησε.

Νετανιάχου: Θαρραλέα η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου χαιρέτισε τη «θαρραλέα» -όπως τη χαρακτήρισε- απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να μην επικυρώσει εκ νέου τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

«Συγχαίρω τον πρόεδρο Τραμπ για την θαρραλέα απόφαση που έλαβε να αντιμετωπίσει το τρομοκρατικό καθεστώς του Ιράν» επισήμανε ο κ. Νετανιάχου σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Ο κ. Τραμπ «δημιούργησε μια ευκαιρία να διορθώσουμε αυτήν την κακή συμφωνία, να μειώσουμε την επιθετικότητα του Ιράν και να αντιμετωπίσουμε την εγκληματική υποστήριξή του στην τρομοκρατία» υπογράμμισε ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τραμπ συμφωνία Ιράν
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ