«Κούρεμα» στο QE κατά 50% από τον Ιανουάριο εξετάζει η ΕΚΤ - iefimerida.gr

«Κούρεμα» στο QE κατά 50% από τον Ιανουάριο εξετάζει η ΕΚΤ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το ενεχόμενο μείωσης των μηνιαίων αγορών ομολόγων τουλάχιστον 50% από τον Ιανουάριο, και τη διατήρηση του προγράμματος για τουλάχιστον εννέα μήνες, εξετάζουν στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το Bloomberg.

Η μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στα 30 δισ. ευρώ τον μήνα, από 60 δισ. ευρώ σήμερα, είναι μια εφικτή επιλογή, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Αν και οι διοικητές της κεντρικής τράπεζας είναι διχασμένοι ως προς την ανάγκη να καθοριστεί καταληκτική ημερομηνία για τις αγορές, ωστόσο μια δέσμευση για διατήρηση των αγορών ομολόγων μέχρι τον Σεπτέμβριο –με πρόβλεψη για πιθανή παράταση εάν χρειαστεί- ίσως δώσει βάση για συμβιβασμό, ανέφεραν οι πηγές αυτές.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής, με πρώτον τον Μάριο Ντράγκι, αισθάνονται όλο και πιο βέβαιοι πως θα συμφωνήσουν στις 26 Οκτωβρίου στις λεπτομέρειες για το ύψος των αγορών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης το επόμενο έτος.

Μετά από περισσότερα από δυόμισι χρόνια προσπαθειών για την ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης μέσω του QE, ορισμένοι διοικητές κρίνουν πως η πρόσφατη περίοδος εύρωστης ανάπτυξης είναι λόγος για να περιοριστεί η στήριξη αυτή. Άλλοι όμως ανησυχούν πως ο πληθωρισμός παραμένει υπερβολικά χαμηλός.

Στο μεταξύ χθες ο Μάριο Ντράγκι επανέλαβε ότι οι αγορές ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχιστούν μέχρι να δουν οι αξιωματούχοι της μία διατηρήσιμη βελτίωση των προοπτικών για τον πληθωρισμό και ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα “πολύ μετά” το χρονικό σημείο που θα σταματήσει αυτή τις αγορές τίτλων.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, δήλωσε ότι τα αρνητικά επιτόκια της ΕΚΤ δεν έπληξαν την κερδοφορία των τραπεζών, όπως δήλωναν οι επικριτές του μέτρου, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal.

«Σε μεγάλο βαθμό ,οι πολιτικές μας αρνητικών επιτοκίων ήταν επιτυχείς», δήλωσε ο Ντράγκι στο Ινστιτούτο Πέτερσον (Peterson Institute for International Economics).

«Δεν είδαμε τις στρεβλώσεις που προέβλεπαν κάποιοι. Δεν είδαμε την κερδοφορία των τραπεζών να μειώνεται, στην πραγματικότητα αυξάνεται», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΚΤ QE μείωση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ