ΣτΕ: Οι στρατιωτικοί που πολιτεύονται αλλά δεν εκλέγονται δεν μπορούν να επιστρέφουν στην υπηρεσία - iefimerida.gr

ΣτΕ: Οι στρατιωτικοί που πολιτεύονται αλλά δεν εκλέγονται δεν μπορούν να επιστρέφουν στην υπηρεσία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπορούν οι στρατιωτικοί να φεύγουν από την υπηρεσία για να συμμετέχουν στις εκλογές και να επιστρέφουν στη συνέχεια - σε περίπτωση μη εκλογής τους- στο στράτευμα;

«Οχι» είπε το Συμβούλιο της Επικρατείας, εξετάζοντας περίπτωση αντισμήναρχου της Πολεμικής Αεροπορίας που παραιτήθηκε για να συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 1996.

Μετά τις εκλογές ζήτησε από το ΓΕΑ να επιστρέψει στην ενεργό υπηρεσία ή τουλάχιστον να υπάρξει βαθμολογική αποκατάσταση του με το ΓΕΑ να του απαντά αρνητικά.

Ο απόστρατος προσέφυγε στα δικαστήρια ζητώντας την ακύρωση της απόφασης του ΓΕΑ, με το διοικητικό Εφετείο να μην τον δικαιώνει.

Ετσι, προσέφυγε στο ΣτΕ υποστηρίζοντας ότι η μη επάνοδος του στην Π.Α. παραβιάζει σειρά συνταγματικών αρχών όπως της ισότητας, της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας, το δικαίωμα στην εργασία κλπ.

Οι σύμβουλοι της Επικράτειας απέρριψαν την προσφυγή του για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Το ΣτΕ έκρινε ότι σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές «δεν είναι επιτρεπτή, η κατόπιν υποβολής αιτήματος στρατιωτικού, παραιτηθέντος για να συμμετάσχει σε βουλευτικές εκλογές και μη εκλεγέντος, επαναφορά στην κατάσταση την οποία τελούσε προ της αποστρατείας του». Όμως, είναι δυνατή η αυτεπάγγελτη ανάκληση ως εφέδρου μονίμου στρατιωτικού, ο οποίος παραιτήθηκε προκειμένου να συμμετέχει σε εκλογές και δεν εξελέγη, μόνο σε «περιπτώσεις εξαιρετικές, όπως πολέμου, επιστράτευσης ή εν καιρώ ειρήνης προς κάλυψη εκτάκτων αναγκών».

Ακόμη, το ΣτΕ αναφέρει ότι οι περιορισμοί που θέτει το άρθρο 56 του Συντάγματος για τους στρατιωτικούς δικαιολογούνται «από λόγους δημοσίου συμφέροντος, συνδεόμενους με την ανάγκη διαφύλαξης της πολιτικής ουδετερότητας και της εύρυθμης λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων (το στρατιωτικό προσωπικό των οποίων αποτελεί διακριτή κατηγορία, τελούσα υπό διαφορετικές συνθήκες σε σχέση με το πολιτικό προσωπικό του Δημοσίου).



Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣτΕ στρατός Εκλογές
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ