Φάταχ και Χαμάς υπέγραψαν συμφωνία συμφιλίωσης στο Κάιρο - iefimerida.gr

Φάταχ και Χαμάς υπέγραψαν συμφωνία συμφιλίωσης στο Κάιρο

O Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Ραμί Χαμντάλα κρατά το χέρι του ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών της Φάταχ και της Χαμάς υπέγραψαν στο Κάιρο μια συμφωνία συμφιλίωσης τερματίζοντας έτσι μια μακρόχρονη ρήξη ανάμεσα στις δύο αντίπαλες Παλαιστινιακές οργανώσεις.

Τη συμφωνία υπέγραψαν ο υπ' αριθμόν δύο της Χαμάς, Σαλάχ αλ Αρούρι και ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Φατάχ, Αζάμ αλ Αχμάντ παρουσία αξιωματούχων των αιγυπτιακών υπηρεσιών πληροφοριών έπειτα από συνομιλίες που διεξήχθησαν στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, σύμφωνα με βίντεο που μεταδόθηκε από παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης.

Πηγές στη Γάζα δήλωσαν εξάλλου πως η Φατάχ και η Χαμάς συμφώνησαν να παραδώσουν την 1η Νοεμβρίου το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα στη Γάζα σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας για να λειτουργεί υπό την προεδρική φρουρά του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

Η Φάταχ, το κίνημα του Αμπάς που έχασε τον έλεγχο της Γάζας το 2007 από τη Χαμάς, υποστηρίζει πως το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα θα πρέπει να ελέγχεται από τους προεδρικούς φρουρούς υπό την επίβλεψη της υπηρεσίας συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γνωστής ως EUBAM, και όχι από τους εργαζομένους που συνδέονται με τη Χαμάς και οι οποίοι το ελέγχουν αυτή τη στιγμή.

Η συμφωνία πιστεύεται ότι καλύπτει ακόμη τους τομείς της ασφάλειας και της διοίκησης. Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη κυβερνώνται χωριστά μετά τις φονικές συμπλοκές μετά των δύο οργανώσεων το 2007.

Η Χαμάς είχε νικήσει στις βουλευτικές εκλογές στα κατεχόμενα τον προηγούμενο χρόνο και ενίσχυσε την πυγμή της στη Γάζα αφού απέπεμψε τη Φατάχ από τον θύλακο.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς είπε ότι οι συνομιλίες οδήγησαν σε μια «τελική συμφωνία» για τον τερματισμό της ρήξης.

«Χαιρετίζω τη συμφωνία», δήλωσε στο Γαλλικό πρακτορείο προσθέτοντας: «Έλαβα μια λεπτομερή αναφορά από την αντιπροσωπεία της Φατάχ για αυτά που συμφωνήθηκαν και θεωρώ ότι είναι η τελική συμφωνία για τον τερματισμό της διαίρεσης.»

Ο Αμπάς σχεδιάζει να ταξιδέψει στη Λωρίδα της Γάζας προσεχώς, στο πρώτο του ταξίδι στον θύλακο εδώ και μια δεκαετία. Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας θα ανακοινωθούν αργότερα.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Φατάχ χαμάς συμφωνία Κάιρο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ