Μισέλ Μπαρνιέ: «Ανησυχητικό αδιέξοδο» στις διαπραγματεύσεις για τον λογαριασμό του Brexit - iefimerida.gr

Μισέλ Μπαρνιέ: «Ανησυχητικό αδιέξοδο» στις διαπραγματεύσεις για τον λογαριασμό του Brexit

Φωτογραφία: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε «ανησυχητικό αδιέξοδο» έχουν φθάσει οι διαπραγματεύσεις για το Brexit λόγω της άρνησης της Βρετανίας να συζητήσει λεπτομερώς το λογαριασμό του διαζυγίου από την Ε.Ε, τόνισε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ένωσης Μισέλ Μπαρνιέ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Βρετανό ομόλογό του, Ντέιβιντ Ντέιβις στις Βρυξέλλες.

Μετά την ολοκλήρωση του πέμπτου γύρου των διαπραγματεύσεων ο Μπαρνιέ τόνισε ότι στα τρία κεφαλαιώδη ζητήματα που αφορούν στα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ στη Βρετανία, στην Ιρλανδία και την οικονομική διευθέτηση του διαζυγίου δεν έχει γίνει αρκετή πρόοδος ώστε να περάσουν οι συζητήσεις στο ακανθώδες θέμα των μελλοντικών εμπορικών σχέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Δουλέψαμε με εποικοδομητικό πνεύμα, ωστόσο δε σημειώθηκαν σημαντικά βήματα προόδου», τόνισε.

«Σε αυτό το θέμα (του βρετανικού λογαριασμού) βρισκόμαστε σε ένα εξαιρετικά ανησυχητικό αδιέξοδο, τόσο για τους χιλιάδες φορείς προγραμμάτων στην Ευρώπη όσο και τους φορολογούμενους», είπε επισημαίνοντας ότι ως εκ τούτου «δεν είναι σε θέση» να προτείνει στους ηγέτες κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας να ανοίξουν το κεφάλαιο της μελλοντικής σχέσης με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Μπαρνιέ εξέφρασε, πάντως, την ελπίδα ότι μπορεί να γίνει πρόοδος τους προσεχείς δύο μήνες υπό την προϋπόθεση ύπαρξης πολιτικής βούλησης,

Το Λονδίνο επιμένει στην έναρξη συνομιλιών για την μελλοντική σχέση ΕΕ-Βρετανίας

Από την πλευρά του ο Ντέιβιντ Ντέιβις κάλεσε τις 27 υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης «να αναγνωρίσουν την πρόοδο» που καταγράφηκε στις διαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωση των όρων του διαζυγίου ανάμεσα στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ ζήτησε τη μετάβαση στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων, που θα διαμορφώσουν την μελλοντική σχέση ανάμεσα στη χώρα του και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Την ώρα που τα βλέμματα στρέφονται προς την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου την ερχόμενη εβδομάδα, ελπίζω ότι τα κράτη μέλη θα αναγνωρίσουν την πρόοδο που έχει καταγραφεί και θα κάνουν ένα βήμα προς τα εμπρός» , ώστε να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για την μελλοντική σχέση ανάμεσα στις δύο πλευρές, επέμεινε ο Ντέβιντ Ντέιβις.

Ερωτηθείς σχετικά με το «σχέδιο έκτακτης ανάγκης» που ετοιμάζει η βρετανική κυβέρνηση σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, επισήμανε ότι είναι «καθήκον» κάθε κυβέρνησης να προετοιμαστεί για όλα τα σενάρια. Από την πλευρά του ο Μ. Μπαρνιέ σχολίασε ότι η «μη συμφωνία» θα είναι επί της ουσίας μια «πολύ κακή συμφωνία».

Οι Βρυξέλλες έχουν θέσει ως όρο για την μετάβαση στην επόμενη φάση την διευθέτηση τριών σημαντικών θεμάτων του διαζυγίου: του λογαριασμού που θα πληρώσει το Λονδίνο για τις οικονομικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του καθεστώτος των ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Βρετανία και των βρετανών πολιτών που ζουν στην ΕΕ, καθώς και του καθεστώτος των ιρλανδικών συνόρων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ