Μήνυμα Τσίπρα για την επέτειο της μάχης της Ηλεκτρικής στο Κερατσίνι - iefimerida.gr

Μήνυμα Τσίπρα για την επέτειο της μάχης της Ηλεκτρικής στο Κερατσίνι

«12 Οκτωβρίου 1944 η Αθήνα ελεύθερη μετά από 1265 μέρες Κατοχής»
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τιμάμε σήμερα την εμβληματική μάχη για τη σωτηρία της Ηλεκτρικής. Τιμάμε τους νεκρούς της, αναφέρει στο μήνυμα του ο πρωθυπουργός για την επέτειο της Μάχης της Ηλεκτρικής στο Κερατσίνι.

«Τίποτε δεν ξεχάστηκε. Κανένας δεν ξεχάστηκε. Τίποτε και κανένας δεν πρέπει να ξεχαστεί. 12 Οκτωβρίου 1944 η Αθήνα ήταν ελεύθερη μετά από 1265 μέρες Κατοχής. Μετά από εκατοντάδες μάχες, κατά του κατακτητή, χιλιάδες θυσίες, απίστευτους ηρωισμούς. Με πρωτοπόρες δυνάμεις το ΕΑΜ, και τον στρατό του, τον ΕΛΑΣ» τονίζει ο Αλέξης Τσιπρας στο γραπτό του μήνυμα.

«Τιμάμε ταυτόχρονα την αντίσταση του λαού μας. Που κέρδισε το σεβασμό όλων των ελεύθερων ανθρώπων. Και θυμόμαστε ότι ερχόμαστε από μακριά. Από πεδία μάχης, συρματοπλέγματα, φυλακές, εκτελέσεις, βασανιστήρια. Με τον πόθο για ελευθερία, εθνική ανεξαρτησία, κοινωνική δικαιοσύνη, να παραμένει ζωντανός και επίκαιρος, παρά τους διωγμούς και το αίμα. Ίσως και χάρη στους διωγμούς και στο αίμα, που χύθηκε, για να ποτίσει το δέντρο της πατρίδας.
Δεν ξεχνάμε, σημαίνει όχι μόνο ότι υποκλινόμαστε με σεβασμό μπροστά στο παρελθόν, και σε κείνους που έμειναν όρθιοι, κρατώντας όρθια την Ηλεκτρική και την Ελλάδα. Αλλά κι ότι πρέπει να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας, στις σημερινές συνθήκες, για να μην πάει τίποτε χαμένο, από τις ζωές που χάθηκαν στον τίμιο αγώνα της ελευθερίας» αναφέρει.

Ο πρωθυπουργός κλείνει το μήνυμά του με τους στίχους του Νικηφόρου Βρεττάκου: «Πάνω στο χώμα το δικό σου λέμε τ' όνομά μας. Πάνω στο χώμα το δικό σου σχεδιάζουμε τους κήπους και τις πολιτείες μας. Πάνω στο χώμα σου είμαστε. Έχουμε πατρίδα».

Η μάχη χάρη στην οποία σώθηκε ο ηλεκτροφωτισμός της πρωτεύουσας

Οπως αναφέρει η wikipedia η μάχη της Ηλεκτρικής, διαδραματίστηκε στις 13 Οκτωβρίου 1944.
Ηταν ένοπλη σύγκρουση στα πλαίσια προστασίας των υποδομών της πρωτεύουσας από τους υποχωρούντες Γερμανούς κατακτητές.
Από την πλευρά των Ελλήνων, πολέμησαν οι αντιστασιακές οργανώσεις του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ,με την υποστήριξη ένοπλων πολιτών και εργατών.

Στις 12 Οκτωβρίου 1944 οι 60 Γερμανοί φρουροί του εργοστασίου της Ηλεκτρικής προχώρησαν σε διαπραγματεύσεις με στελέχη του ΕΛΑΣ και την εργοστασιακή επιτροπή του ΕΑΜ.
Η συμφωνία ήταν να μη πραγματοποιηθεί επίθεση του ΕΛΑΣ κατά των Γερμανών, με αντάλλαγμα τη μη καταστροφή των υποδομών του εργοστασίου καθώς και την απελευθέρωση των εγκλωβισμένων Ελλήνων εργατών από τους υποχωρούντες Γερμανούς.
Οι Γερμανοί φρουροί όντως υποχώρησαν χωρίς να χτυπηθούν και ο ΕΛΑΣ ανέπτυξε φρουρά γύρω από το εργοστάσιο. Όμως την επομένη μέρα οι Γερμανοί κατέστρεψαν εγκαταστάσεις υγρών καυσίμων της Shell στο Πέραμα ενώ η φρουρά των 60 Γερμανών της Ηλεκτρικής επέστρεφε για να καταστρέψει το εργοστάσιο.
4 Λόχοι του Ι/6 Τάγματος του ΕΛΑΣ Πειραιά κινήθηκαν εναντίον των Γερμανών ενώ ομάδες ένοπλων πολιτών του ΕΑΜ έκοβαν τηλεφωνικούς στύλους.
Σε βοήθεια των μαχητών του ΕΛΑΣ ήρθαν οπλισμένοι εργάτες του εργοστασίου της Ηλεκτρικής υπό τον μηχανικό υπηρεσίας Βενιζέλο Αποστολίδη.

Οι Γερμανοί εγκλωβίστηκαν σε κλοιό έξω από το εργοστάσιο της Ηλεκτρικής.
Ομάδα αστυφυλάκων υπό τον ταξίαρχο Παυσανία Κατσώτα κινήθηκε προς το Κερατσίνι προς βοήθεια των Ελλήνων αντιστασιακών, ενώ και το ΙΙ/6 Τάγμα Κοκκινιάς του ΕΛΑΣ κάλυπτε τα νώτα των αμυνομένων στη περιοχή μεταξύ Νίκαιας και Αιγάλεω.
Μετά από πέντε ώρες μάχης οι Γερμανοί νικήθηκαν, με απώλειες 11 νεκρούς, 21 τραυματίες και 24 αιχμαλώτους.

Χάρη στη μάχη σώθηκε ο ηλεκτροφωτισμός της πρωτεύουσας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ