ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ

Φοροελαφρύνσεις υποσχέθηκε από το Βόλο ο Αλέξης Τσίπρας

Φωτογραφία: InTime News
Φωτογραφία: InTime News

Νέα φορολογικά κίνητρα και φοροελαφρύνσεις για τη στήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων «υποσχέθηκε» από το Βόλο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με επιχειρηματίες.

O πρωθυπουργός είπε, μάλιστα, ότι η χώρα πρέπει να «επενδύσει στην καινοτομία και την υγιή επιχειρηματικότητα».

Ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε με εκπροσώπους καινοτόμων, νεοφυών επιχειρήσεων στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Πλινθοκεραμοποιίας στο παλιό εργοστάσιο των αδελφών Τσαλαπάτα, στο Βόλο, και ενημερώθηκε για τις δράσεις αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες στο ελληνικό οικονομικό περιβάλλον. 

Το Μουσείο στεγάζεται στο παλιό Εργοστάσιο Πλινθοκεραμοποιίας Νικολάου  & Σπυρίδωνος Τσαλαπάτα, στον Βόλο και ανήκει στο Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς. Τον πρωθυπουργό υποδέχτηκε εξάλλου η πρόεδρος του ΠΙΟΠ κυρία Σοφία Στάικου.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχει ανάγκη για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο ενώ -για άλλη μια φορά- έκανε λόγο για λάθη του παρελθόντος. Οπως ανέφερε, πρέπει να γίνουν επενδύσεις στην καινοτομία για να αντιμετωπιστεί το brain drain και να γίνει προσπάθεια για να επιστρέψουν από στον τόπο τους οι Ελληνες επιστήμονες. 

Μάλιστα, τόνισε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να έχει τους κλαδικούς φορείς συνοδοιπόρους και συνεταίρους και όχι να επιβάλλει πολιτικές αλλά να συνθέτει. 

Εκανε δε, αναφορά και στις «πρωτοβουλίες που ανέλαβε η κυβέρνηση σε θέματα έρευνας και καινοτομίας» ενώ παράλληλα είπε ότι ο προϋπολογισμός για την έρευνα αυξήθηκε κατά 200 εκατ. ευρώ. 

Επίσης, τόνισε ότι περίπου 280 εκ. ευρώ έχουν διατεθεί από πόρους του ΕΣΠΑ ενώ μεγάλη επιτυχία σημειώνει το πρόγραμμα «Καινοτομώ-Επιχειρώ, Δημιουργώ» στο οποίο μέχρι τώρα έχουν κατατεθεί 1600 προτάσεις. 

Επιπλέον, όπως είπε, έχουν ληφθεί 320 εκ. ευρώ από το ταμείο συνεπενδύσεων, το μεγαλύτερο ποσό στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επισήμανε ότι πρόκειται για δύο πολύ σημαντικές προσπάθειες, που όμως δεν επαρκούν.

Την ίδια ώρα, τόνισε ότι οι τράπεζες μετά την ανακεφαλαιοποίηση που δέχτηκαν τώρα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας και πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να επιστρέψουν στις τράπεζες οι καταθέσεις. 

Αναφέρθηκε, επίσης, και στα «θαλασσοδάνεια» του παρελθόντος και τόνισε ότι θα πρέπει να σταματήσει το φαινόμενο των χρεοκοπημένων επιχειρήσεων στο εσωτερικό της χώρας. 

Προφίλ Επιχειρήσεων

• CENTAUR (Σωτήρης Μπαντάς, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΜΠ)
Ξεκίνησε το 2014 στο Βόλο. Επιχείρηση του κλάδου του Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet-of-Things) που δραστηριοποιείται στον αγρο-τεχνολογικό τομέα (AgTech). Προσφέρει λύσεις παρακολούθησης και προστασίας αγροτικών προϊόντων. Απευθύνεται σε επιχειρήσεις και βιομηχανίες που αποθηκεύουν, επεξεργάζονται και διακινούν αγροτικά προϊόντα όπως δημητριακά, ρύζι, καπνό, φρούτα κ.ά..
Με την χρήση νέων τεχνολογιών (ασύρματοι αισθητήρες και υπολογιστικά εργαλεία πρόβλεψης – προγράμματα) βοηθούν στην διεξαγωγή απεντομώσεων με ακρίβεια καθώς και τη συνεχή παρακολούθηση της κατάστασης αποθηκευμένων αγροτικών προϊόντων. Όλο αυτό γίνεται μέσω μιας πλατφόρμας προσβάσιμης από smartphone, tablet κλπ. Το 2016 προσέλκυσε επενδυτικά κεφάλαια 1,3 εκατ. δολαρίων από κοινοπραξία επενδυτών από Ισραήλ, ΗΠΑ και Ελλάδα. Αποτέλεσμα ήταν και η δημιουργία της Centaur Analytics Inc (επέκταση της εταιρείας) στις ΗΠΑ, με σκοπό την ταχεία διείσδυση στην αμερικάνικη και την παγκόσμια αγορά. Εργάζονται 17 επιστήμονες.

• Αδερφοί Λαζάρου (Λάζαρος Λαζάρου, Μηχανολόγος Μηχανικός)
Ιδρύθηκε το 1972. Βιομηχανία μετάλλου. Επεξεργασία και εμπόριο λαμαρίνας, παραγωγή μεταλλικών εξαρτημάτων. Εφοδιάζει επιχειρήσεις στον τομέα των μεταφορών, της άμυνας, κατασκευών. Χρήση υψηλής τεχνολογίας για ποιοτικά προϊόντα.

• Agile Agriculture Technologies (Δημήτρης Ευαγγελόπουλος και Γεώργιος Βαρβαρέλης, Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί)
Αναπτύσσει συστήματα και αυτοματισμούς ακριβείας για την γεωργία. Συγκεκριμένα, ένα σύστημα διαφοροποιημένης λίπανσης το οποίο τοποθετείται πάνω στα τρακτέρ. Το σύστημα καταγράφει τις ανάγκες των φυτών σε λίπασμα καθώς το τρακτέρ κινείται εντός του αγρού και αποφασίζει πόσο λίπασμα πρέπει να πέσει σε κάθε σημείο του σε πραγματικό χρόνο. Οι παραγωγοί που το χρησιμοποίησαν είχαν αύξηση στην παραγωγή τους από σιτάρι της τάξης του 12%, μείωση στη χρήση λιπάσματος (οικονομία και προστασία περιβάλλοντος) κατά 5% και αύξηση των ποσοστών πρωτεΐνης κατά 15%. Η εταιρεία προχώρησε στην παραγωγή ενός βιομηχανικού πρωτοτύπου και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα πρώτα βήματα πωλήσεων.

• SDNEG (STEEL & STRUCTURAL DETAIL ENGINEERS) (Άρης Θεοδώρου, Μηχανικός)
Υπηρεσίες σχεδιασμού κατασκευών κτηρίων με χρήση τεχνολογίας BIM (Building Information Modeling, δημιουργία 3D μοντέλων ως βάση για τις κατασκευές). Μεγάλες κατασκευές με βάση το μέταλλο. Εργάζονται 20 μηχανικοί. Συμμετέχουν σε πολύ μεγάλα projects παγκοσμίως, όπως η αναβάθμιση του Διυλιστηρίου Ελευσίνας (ΕΛΠΕ), η Γέφυρα του Ικονίου (Ελλάδα), το Qatar Mall στην Ντόχα, ο δορυφόρος του Ριάντ, το Ολυμπιακό Στάδιο του Μπακού (Αζερμπαϊτζάν) και άλλα σε Γερμανία, Καναδά κ.α.

• NILO (Κάλη Παπαμιχαήλ, Χημικός Μηχανικός κ Θεοφάνης Καμπαλούρης, Διοίκηση Επιχειρήσεων)
Iδρύθηκε το 1974. Παραγωγή και διάθεση απορρυπαντικών και καλλυντικών. Διαθέτει δύο παραγωγικές μονάδες, Θεσσαλονίκη και Βόλο. Συνεργάτης μεγάλων εταιρειών της Ευρώπης από τις οποίες προμηθεύεται τις πρώτες ύλες της. Δυνατότητα ταυτόχρονης εμφάνισης στην ελληνική αγορά κάθε νέου προϊόντος που κυκλοφορούν στην Ευρώπη οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες. Πλήρως εξοπλισμένες εγκαταστάσεις και αυτοματοποιημένες γραμμές συσκευασίας τελευταίας τεχνολογίας. Εργάζονται 70 άτομα (χημικοί, χημικοί μηχανικοί και τεχνίτες). Μία από τις ελάχιστες εταιρείες του κλάδου – πλην των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών – που δίνει μέγιστη σημασία στην ανάπτυξη καινοτομιών τόσο σε επίπεδο προϊόντων, όσο και σε επίπεδο υπηρεσιών. Πήρε βραβείο καινοτομίας στην κατηγορία των προϊόντων “Personal Care”. Εξαγωγική δραστηριότητα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Τρίτες Χώρες. Σταθερά ανοδική πορεία στα οικονομικά της στοιχεία, ο τζίρος διπλασιάστηκε κατά τα τρία τελευταία έτη, ξεπερνώντας τα 12.000.000 ευρώ.

• LNSA (Ελαστικές Ενώσεις) (Ιωάννα Κιντά, Διοίκηση Επιχειρήσεων)
Ιδρύθηκε το 1993. Παροχή υπηρεσιών συγκολλήσεων ιµάντων και άλλες µορφές κατασκευής και επεξεργασίας ελαστικού (παραγωγή ελαστικών ιµάντων µε ενίσχυση συρµατόσχοινων, παραγωγή υλικών συγκολλήσεως και επισκευής ελαστικών ιµάντων κλπ). Έχει κάνει επενδύσεις άνω των 3.000.000 ευρώ την τελευταία πενταετία, µε υπερσύγχρονο µηχανολογικό εξοπλισµό και εξειδικευµένο εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου. ∆ιαθέτει και εργοστάσιο επεξεργασίας ιµάντων στη θέση Αγ. Χριστόφορος Πτολεµαϊδος και ένα εργοτάξιο στο Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης Αρκαδίας. Το προσωπικό της εταιρείας ανέρχεται συνολικά σε 140 άτομα. Βασικοί πελάτες ∆ΕΗ, ΑΓΕΤ, ΤΙΤΑΝ καθώς και αντίστοιχες του εξωτερικού (Γερµανία, Ισπανία κλπ). Καθιέρωση του εµπορικού σήµατος (ELENsa) στις ξένες αγορές. Συνεργάζεται με Veyance Technologies Goodyear Engineered Products, παραγωγό των ελαστικών ιµάντων GoodYear. Η παραγωγή των ελαστικών ιµάντων GoodYear για την ευρωπαϊκή αγορά γινόταν και στις εγκαταστάσεις της.

• Σπιτικά Τρόφιμα (Απόστολος Κουρκουβέλας, Οικονομολόγος)
Ιδρύθηκε το 1997. Παρασκευάζει ημιέτοιμα γεύματα και προπαρασκευασμένες συνταγές (λαχανοντολμάδες, ντολμαδάκια, σεφταλιές κ.α.) Το 2002 σε συνεργασία με τον όμιλο «ΑΒ Βασιλόπουλο» ανέπτυξε νέα προϊόντα και περάσαμε στην παραγωγή ετοίμων φαγητών παραδοσιακής κουζίνας. Από το 2003 εξάγει σε Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Γερμανία. Για την παραγωγή των προϊόντων χρησιμοποιούνται πρώτες ύλες από την Μαγνησία, κατευθείαν από τους παραγωγούς (όχι μεσάζοντες).

• ΦΕΡΑΙΑ ΓΗ (Μπάμπης Αραμπατζής, Γεωπόνος)
Αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά και αιθέρια έλαια. Παραγωγή στο αγρόκτημα «Φεραία Γη» στο Βελεστίνο Μαγνησίας, από το 2005. Εξαγωγή σε 8 Ευρωπαϊκές Χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Μ. Βρετανία κλπ) και 4 πολιτείες της Αμερικής και στον Καναδά (εξαγωγική δραστηριότητα αποτελεί πάνω από 92% του συνολικού όγκου). Βασικά προϊόντα η Ρίγανη και το Τσάι του Βουνού, πάνω 100 τόνους εξαγωγή το 2017. Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) για το Προϊόν «Τσάι του Βουνού» για την μέθοδο παρασκευής του ροφήματος. Από τον Σεπτέμβριο, σε συνεργασία με την ΚΟΙΝΣΕΠ KannaΒΙΟ, παράγει το πρώτο αιθέριο έλαιο Βιομηχανικής Κάνναβης στην Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.