Ραχόι σε Καταλονία: Διευκρινίστε μας, κηρύξατε ή όχι ανεξαρτησία της Καταλονίας; - iefimerida.gr

Ραχόι σε Καταλονία: Διευκρινίστε μας, κηρύξατε ή όχι ανεξαρτησία της Καταλονίας;

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι (Φωτογραφία: ΑΡ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μετά την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι κάλεσε τον πρόεδρο της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας να διευκρινίσει αν έχει κηρύξει ή όχι την ανεξαρτησία της πλούσιας αυτής βορειοανατολικής περιφέρειας.

Αποφεύγοντας κάθε λόγο για πιθανή σύλληψη του Κάρλες Πουτζδεμόν και πετώντας το μπαλάκι στη Βαρκελώνη ο Ραχόι εξήγησε ότι αυτό αποτελεί πρόκριμμα για τη λήψη οποιουδήποτε μέτρου στο πλαίσιο του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος.

Ο Ραχόι δήλωσε ότι «το υπουργικό Συμβούλιο συμφώνησε να ζητήσει επισήμως από την περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας (Generalitat) να επιβεβαιώσει εάν έχει κηρύξει ανεξαρτησία. Αυτή η απαίτηση, πριν την ενεργοποίηση του άρθρου άρθρο 155, αποσκοπεί στο να προσφέρει στους πολίτες τη βεβαιότητα που απαιτεί μια τέτοια απόφαση. Με την απόφαση που εγκρίθηκε σήμερα, η κυβέρνηση θέλει να προσφέρει βεβαιότητες στους Ισπανούς, ιδιαίτερα τους Καταλανούς, και θέλει να αποφύγει τη σύγχυση που δημιουργούν οι αρχές της Generalitat. Η απάντηση που θα δώσει ο Πρόεδρος της Generalitat σ’ αυτό το αίτημα θα σηματοδοτήσει το τι μέλει γενέσθαι τις επόμενες ημέρες. Εάν ο κ. Πουτζδεμόν συμφωνήσει να σεβαστεί τη νομιμότητα, αυτή η κατάσταση αστάθειας θα τελειώσει. Είναι αυτό που όλοι περιμένουμε. Είναι απαραίτητο να επανέλθει η ηρεμία όσο το δυνατόν γρηγορότερα ».

Η Ισπανία διέρχεται μια περίοδο πρωτοφανούς τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες πολιτικής αναταραχής μετά το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου στην Καταλονία, το οποίο έκρινε άκυρο το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας.

Απευθυνόμενος χθες στην Καταλανική βουλή ο Πουτζδεμόν είπε ότι με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος η ημιαυτόνομη περιφέρεια κέρδισε το δικαίωμα να είναι ανεξάρτητη.

«Καλούμε όλα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς να αναγνωρίσουν την Καταλανική Δημοκρατία ως ανεξάρτη και κυρίαρχο κράτος», είπε.

Τόνισε ότι «η βούληση του λαού» είναι να αποσχισθεί η Καταλονία από την Ισπανία, αλλά επεσήμανε ότι θέλει να «αποκλιμακώσει» την ένταση γύρω από το θέμα.

«Προτείνω την αναστολή των επιπτώσεων της κήρυξης της ανεξαρτησίας για να γίνουν τις ερχόμενες εβδομάδες συνομιλίες, χωρίς τις οποίες δεν είναι εφικτή η επίτευξη συμπεφωνημένης λύσης».

Στη συνέχεια υπέγραψε μαζί με άλλα ηγετικά στελέχη των αυτονομιστών τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας, ενώ στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω απ’ την καταλανική βουλή επικράτησε απογοήτευση όταν ο Πουτζδεμόν ξεκαθάρισε τη θέση του.

Λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση του Ραχόι ο εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης, Χόρντι Τουρούλ είχε δηλώσει ότι η διακήρυξη της ανεξαρτησίας που υπεγράφη από τον Πουτζδεμόν και το σύνολο των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας είναι προς το παρόν μια «συμβολική πράξη».

«Η κήρυξη της ανεξαρτησίας πρέπει να γίνει από το κοινοβούλιο της Καταλονίας», κάτι που δεν συνέβη, εξήγησε. Η υπογραφή από 72 βουλευτές που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία και από την καταλανική κυβέρνηση ήταν «μια συμβολική πράξη με την οποία υπογράψαμε όλοι τη δέσμευσή μας να κηρύξουμε την ανεξαρτησία».

Όμως ο Τουρούλ διευκρίνισε πως πρόκειται «για νεκρό χρόνο, όχι για αποκήρυξη ή για βήμα προς τα πίσω». Υπογράμμισε πως η καταλανική κυβέρνηση θέλει «να κάνει διάλογο για την ανεξαρτησία της Καταλονίας» και φάνηκε να περνάει σ' ένα επόμενο στάδιο, αφού μέχρι τώρα η προτεραιότητα ήταν να γίνει διάλογος «για τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος αυτοδιάθεσης», κάτι που ισπανική κυβέρνηση ανέκαθεν αρνούνταν κατηγορηματικά. «Δεν απαρνούμαστε την ανεξαρτησία της Καταλονίας», υπογράμμισε, όμως «θα θέλαμε να μάθουμε τι προσφέρει το κράτος στην Καταλονία».Η Γαλλία απευθύνει έκκληση για διάλογο χωρίς εμπλοκή τρίτων

Αναλυτές επισημαίνουν ότι με τη σημερινή του δήλωση ο Ραχόι εκτόξευσε μια συγκεκαλυμμένη απειλή προς τη Βαρκελώνη αρνούμενος να αποκλείσει την πιθανότητα να αναλάβει η Μαδρίτη τη διακυβέρνηση της ημιαυτόνομης περιοχής – κίνηση που πολλοί φοβούνται ότι μπορεί να οδηγήσει σε ταραχές.

Ισπανός συνταγματολόγος δήλωσε στο The Local ότι η ενεργοποίηση του άρθρου 155 για την αναστολή της αυτονομίας της Καταλονίας θα οδηγήσει την κατάσταση σε αχαρτογράφητα ύδατα και ίσως να μην καταφέρει να αποθαρρύνει στο τέλος τους αυτονομιστές.

«Το θέμα με το άρθρο 155 είναι ότι πρόκειται για μια πολύ σοβαρή αντίδραση που δεν έχει προηγούμενο», δήλωσε ο Χοάν Βιντρό, δικηγόρος και λέκτορας Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης. «Σχεδιάστηκε για να εφαρμόζεται πάντα προσωρινά: μπορείς να αναστείλει την καταλανική αυτονομία χωρίς να αλλάξεις το Ισπανικό Σύνταγμα. Ακόμη κι αν γίνουν εκλογές στην Καταλονία, μπορεί να καταλήξεις στην ίδια κατάσταση, αφού είναι πιθανό να αποτελούν και πάλι την πλειοψηφία τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας.»

Συμφωνία Ραχόι-Σοσιαλιστών για το Σύνταγμα

Στο μεταξύ ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει συμφωνήσει με τον Ραχόι να ξεκινήσει μια διαδικασία για τη συνταγματική αναθεώρηση που θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο διακυβέρνησης των αυτόνομων περιφερειών, συμπεριλαμβανομένης και της Καταλονίας.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι μια επιτροπή θα μελετήσει επί έξι μήνες το ισχύον σύστημα αυτονομίας και μετά το κοινοβούλιο της Ισπανίας θα συζητήσει τις μεταρρυθμίσεις, είπε ο Σάντσεθ μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Ο Σάντσεθ επανέλαβε επίσης το αίτημα του Ραχόι ο οποίος νωρίτερα ζήτησε από τον πρόεδρο της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν να διευκρινίσει αν έχει κηρύξει ανεξαρτησία από την Ισπανία ή όχι. Πρόσθεσε ότι θα στηρίξει τα συνταγματικά μέτρα που ενδέχεται να λάβει η ισπανική κυβέρνηση αν ο Πουτζδεμόν δεν απαντήσει ή αν δηλώσει ότι κήρυξε την ανεξαρτησία.

Η Γαλλία απευθύνει έκκληση για διάλογο χωρίς εμπλοκή τρίτων

Το Παρίσι επανέλαβε σήμερα την πάγια θέση του ότι η ισπανική κυβέρνηση θα πρέπει να επιλύσει μόνη της την κρίση στην Καταλονία, εντός του πλαισίου του συντάγματος της Ισπανίας.

«Ζητούμε συνομιλίες εντός του πλαισίου του ισπανικού συντάγματος» είπε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Κριστόφ Καστανέρ, τονίζοντας ότι η Γαλλία δεν εμπλέκεται σε εσωτερικές υποθέσεις της Ισπανίας.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν είχε πει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει να μεσολαβήσει στη χειρότερη πολιτική κρίση που έχει βιώσει η Ισπανία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 1981.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ